Ο ΙΣΑ δημιούργησε Ιατρική Ομάδα Άμεσης Δράσης για Έκτακτες καταστάσεις

24_4_2014_ST_omada_amesis_drasis Την Ιατρική Ομάδα Άμεσης Δράσης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για έκτακτες καταστάσεις παρουσίασε σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε Συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΙΣΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Στόχοι της Ιατρικής Ομάδας Άμεσης Δράσης είναι η άμεση, γρήγορη κι αποτελεσματική ιατρική επέμβαση σε έκτακτες καταστάσεις επείγουσας προνοσοκομιακής φροντίδας που σχετίζονται με σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, φυσικές ή προκλητές καταστροφές, και επιθέσεις μαζικής απειλής της ανθρώπινης ζωής σε διαδηλώσεις ή μαζικές διαμαρτυρίες. Την ομάδα στελεχώνουν πολύ εξειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι έλαβαν ειδική επιχειρησιακή εκπαίδευση στο ΕΚΕΠΥ

Το έργ24_4_2014_iatriki_omada_amesis_drasis_synο της Ομάδας περιλαμβάνει τη Βασική Υποστήριξη Ζωής, την Επείγουσα Προνοσοκομιακή Φροντίδα, τις Πρώτες βοήθειες, την εξειδικευμένη υποστήριξη ζωής και τη Σταθεροποίηση του αρρώστου σε κάθε περίπτωση, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την κάθε ζωή που απειλείται. Επίσης, σε έκτακτες καταστάσεις, η Ομάδα θα βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για να αναλάβει την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια περίθαλψη σε Κινητές Μονάδες, Σκηνές, Πλωτά Νοσοκομεία, ή σε ήδη υπάρχους δομές – Κέντρα υγείας και Νοσοκομεία – υποστηρικτικά όταν χρειάζεται.

 

Η δράση της ομάδας εντάσσεται στους Εθνικούς Σχεδιασμούς όπως αυτοί προβλέπονται κατά την διάρκεια της εφαρμογής σχεδίων εκτάκτων καταστάσεων από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΕΠΥ και υλοποιείται σε συνεργασία με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους.

 

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που οι γιατροί μέλη μας είναι πρωτοπόροι του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο που βρέθηκε στο δρόμο, προς κάθε φτωχό και άρρωστο συνάνθρωπό μας που μας απλώνει το χέρι. Όντας ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας και έχοντας 27.000 γιατρούς, θεωρήσαμε ηθικό μας χρέος, να δημιουργήσουμε μια πολύ εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, που θα μπορεί να υποστηρίξει άμεσα, γρήγορα και σωστά την ανθρώπινη ζωή σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και μαζικών καταστροφών. Πρόκειται για μία ομάδα γιατρών με πολύ εξειδικευμένες γνώσεις στην Υποστήριξη της Ζωής, που αποφάσισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, στον αγώνα ΔΙΑΣΩΣΗΣ της ανθρώπινης ζωής, όπου και όπως χρειαστεί.»

 

Από την πλευρά του ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ Πάνος Ευσταθίου τόνισε: «Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ιατρικής Ομάδας Άμεσης Δράσης του Ι.Σ.Α. δοκιμάστηκε στους σεισμούς της Κεφαλονιάς και απέδειξε την αρτιότητά της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο για τις δυνατότητες που έδωσε στους συναδέλφους ιατρούς και ως μέλος του Ι.Σ.Α. θεωρώ ιδιαίτερη τιμή την ύπαρξη τέτοιας πρωτοβουλίας.»

 

Κατά την Συνέντευξη Τύπου τιμήθηκαν οι γιατροί της Ομάδας που συμμετείχαν στην επιχειρησιακή αποστολή στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                    ΣΤ.ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.