Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών Δυτικής Μακεδονίας. Δελτίο τύπου

μαματσειο μαματσειο Κοζάνη 23 – 04 – 2014

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά αναγκαζόμαστε να καταγγείλουμε την κυβερνητική πολιτική, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, όχι πλέον στην υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αλλά στην εξαφάνιση τους.

Η «δημοσιονομική αναπροσαρμογή», όπου τα πάντα λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο την εξαφάνιση του κόστους, αποψίλωσε τα δημόσια νοσοκομεία από το στελεχιακό δυναμικό τους, παγιώνοντας τα λειτουργικά τους αδιέξοδα.

Το πολυδιαφημισμένο πρωτογενές πλεόνασμα, αντί να διατεθεί εξ ολοκλήρου για την ενίσχυση των δομών υγείας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, προσφέρεται εν είδει ελεημοσύνης προς άγραν ψήφων.

Εντός του αναδιαρθρωτικού αυτού πλαισίου, η συνταξιοδότηση μιας αναισθησιολόγου, με την ταυτόχρονη ασθένεια της δεύτερης, οδηγεί στην αναστολή της τακτικής λειτουργίας ολόκληρου του χειρουργικού τομέα στο Νοσοκομείο Μαμάτσειο Κοζάνης και θέτει σοβαρά ερωτηματικά ακόμη και για την δυνατότητα ανταπόκρισης του χειρουργικού τομέα στα επείγοντα.

 

Επίσης, με μοναδικό κριτήριο την οικονομία, τα νοσοκομεία της περιοχής μας, καλύπτουν τις εφημεριακές τους ανάγκες με εφημερίες ετοιμότητας σε αρκετές κλινικές, ενώ στις χειρουργικές ειδικότητες βρίσκεται ένας και μοναδικός ειδικευμένος γιατρός, που καλείται να αντιμετωπίσει επείγοντα περιστατικά με την βοήθεια γιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικών), οι οποίοι αποσπώνται χωρίς την θέλησή τους από τα αγροτικά ιατρεία και καλούνται να παίξουν το ρόλο του ειδικευόμενου (με όποιους κινδύνους κρύβει αυτό για τους ασθενείς αλλά και για τους ίδιους τους γιατρούς), ή ειδικευομένων στην έναρξη της άσκησης τους και πολλές φορές μόνος του.

Αν η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας παγιώνει την διαγνωσμένη από διεθνείς φορείς ανθρωπιστική κρίση, τότε ας παραμείνουμε «ιθαγενείς» σε μια Χώρα με ανθρώπινο και ανθρωπιστικό πρόσωπο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΝΑΣ                               ΑΓΓΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πτολεμαϊδα 23 – 04 – 2014

Σε ανακοίνωση της ΕΙΝΔΥΜ με σημερινή ημερομηνία καταγγέλλαμε το γεγονός της αναστολής λειτουργίας του χειρουργικού τομέα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, μετά από συνταξιοδότηση μιας αναισθησιολόγου, με την ταυτόχρονη ασθένεια της δεύτερης. Και αντί οι ιθύνοντες να αποφασίσουν να πιέσουν την κεντρική εξουσία για την λύση του προβλήματος, επέλεξαν την εύκολη λύση. Την απόσπαση ενός αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας, από τους τρεις υπάρχοντες, στο Νοσοκομείο Κοζάνης με αποτέλεσμα αντί να λύσουν ένα πρόβλημα να δημιουργήσουν ταυτόχρονα πρόβληματα και στα δύο Νοσοκομεία.

Έτσι λοιπόν οι ίδιοι που μέχρι πρότινος θεωρούσαν ότι στην Πτολεμαϊδα για την εύρυθμη λειτουργία του Αναισθησιολογικού Τμήματος χρειάζονται 4 αναισθησιολόγοι και για τον λόγο αυτόν προκήρυξαν επανειλημμένως θέση επικουρικού γιατρού αναισθησιολόγου, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση από κανέναν στο αίτημα, αποφάσισαν ξαφνικά ότι μπορεί να λειτουργήσει με δύο αναισθησιολόγους.

Γεννώνται πολλά ερωτήματα βεβαίως στα οποία κάποιος θα πρέπει να δώσει απαντήσεις. Είναι δυνατόν ένα Νοσοκομείο με πλήρως αναπτυγμένα τμήματα στον χειρουργικό τομέα να μπορεί να καλυφθεί με δύο αναισθησιολόγους , οι οποίοι καλούνται να εφημερεύουν για 15 ημέρες τον μήνα, χωρίς να δημιουργούνται κίνδυνοι για τους ασθενείς που περιθάλπουν; Και αν ναι ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί;

Ένα σύστημα που ήδη λειτουργεί προβληματικά λόγω των μνημονιακών πολιτικών που έχουν επιβάλλει την αποψίλωση των Νοσοκομείων σε προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, έχει σαν αποτέλεσμα την οριακή του λειτουργία που καταρρέει μόλις συμβεί και ασθενήσει κάποιος από το προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται πλέον προβληματικό. Και τότε παρεμβαίνουν οι ¨ ιθύνοντες¨ για να το κάνουν επικίνδυνο.

Είμαστε σε μία χρονική στιγμή με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση προ των πυλών. Όλοι υπόσχονται ότι θα λύσουν τα σοβαρά προβλήματα.

Τους καλούμε λοιπόν να πάρουν θέση για τα προβλήματα που ταλανίζουν τα δύο Νοσοκομεία και να πιέσουν να δοθούν λύσεις μόνιμες και αξιοπρεπείς, Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για να αποδείξουν ότι και θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν επιτέλους αυτόν τον τόπο.

Ο Ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΝΑΣ                             ΑΓΓΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *