Νέα από Αρκαδία. Η διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας

ARKADIA18-150x15017 Υπάρχουν κάποια σπίτια στην πόλη, παλιάς εποχής, ελάχιστα δυστυχώς από αυτά που απέμειναν και τα οποία, στο προσεκτικό κοίταγμα μοιάζουν με φωτογραφίες σε κάδρο, που δίνουν βάθος στην αστική εμπειρία. Τα πιο πολλά είναι κλειστά, εγκαταλειμμένα στη φθορά του χρόνου, ενώ κάποια άλλα περιποιημένα και φροντισμένα. Είναι σπίτια που εμφανίστηκαν στην Τρίπολη εδώ και πολλά χρόνια, αρχοντόσπιτα, με τα υλικά της εποχής. Η περίπτωσή τους είναι εμβληματική όχι μόνο για τη θέση τους και την αναγνωρισιμότητά τους, αλλά και γιατί σε αυτά αποτυπώνεται το μεταίχμιο της τοπικής αρχιτεκτονικής, σαν καθρέφτης μιας κοινωνίας που άλλαζε.

Και είναι αυτά τα σπίτια που δίνουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην πόλη, αυτό το κάτι που κανείς δεν μπορεί να περιγράψει σε μια ορθολογική πρόταση, αλλά που όλοι, ή σχεδόν, μπορούν να κατανοήσουν όταν αυτή τους τυλίξει. Γι αυτό και θλίβεσαι, βλέποντας τις μπουλντόζες να ισοπεδώνουν μια ιστορία ολόκληρη, ή το χρόνο να καταστρέφει και να ρημάζει μια ολόκληρη ζωή…

Η βίλα Τουρκοβασίλη, το σπίτι του Λουκαίτη, το παλαιό δημαρχείο, το δικαστικό μέγαρο, το Δημαρχείο και κάποια άλλα, επαναλαμβάνουμε ελάχιστα, είναι κομμάτια μιας διαδρομής, που φτάνει σε μας ξέπνοη, διάτρητη και συχνά ταριχευμένη, ενώ είναι ιστορικά νωπή και συναισθηματικά ενεργή. Όταν βλέπει κανείς αυτά τα σπίτια, που γεννήθηκαν με εντυπωσιακή καλαισθησία και υπερηφάνεια, αισθάνεται ότι είναι παλιές φωτογραφίες στην πινακοθήκη της πόλης.

Γι αυτό και οι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν χρέος και πρέπει να δεσμευτούν για την με κάθε μέσο διατήρηση και ανάδειξή τους. Να αναγάγουν την «ατμόσφαιρα» που πυκνώνει τον αέρα από την αύρα των σπιτιών, σε δικό μας πολιτιστικό αγαθό, ώστε να μην έχουμε την αίσθηση πνιγμού και εγκλεισμού που νιώθουμε σήμερα από τον όγκο τον πολυκατοικιών που αφήσαμε να μας κατακλύσουν. Η αφυδάτωση της πόλης οφείλεται οικιστικά και αρχιτεκτονικά και στην κατεδάφιση ιστορικών κτιρίων. Εκεί κρίνονται οι πόλεις, εκεί μένει το απόσταγμα της βιωμένης ζωής και εκεί θυσιάζονται οι μνήμες της παιδικής ηλικίας.

Δεν είναι απλό, δεν είναι εύκολο. Αλλά είναι βασικό. Πιο πολύ, όμως, μοιάζει να είναι ανυπόφορα αυτονόητο για τους υποψηφίους και μελλοντικούς μας δημάρχους.

 

Ο Τσιγκούνης στον… Μανώλη

Επόμενο ήταν. Αφού γύρισε από δω και από κει «ξυλοφορτώνοντας» τον Πέτρο Τατούλη τελικά βρήκε στέγη στην «Περιφερειακή Ένωση» του Γιάννη Μανώλη, ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος. Πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο Λεωνιδίου Δημήτρη Τσιγκούνη τον οποίο καλωσόρισε ο κ. Μανώλης ως «ιστορικό Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, με την τεράστια προσφορά και την μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Εκδήλωση πολιτισμού

Την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου και ώρα 20:30, στο παλαιό δημαρχείο Τεγέας, η δημοτική παράταξη «Τρίπολη αλλάζουμε τα δεδομένα» και ο υποψήφιος δήμαρχος αυτής Νίκος Τσιαμούλος, προσκαλούν όλους σε εκδήλωση πολιτισμού, «ενεργοποιώντας», σύμφωνα με την πρόσκληση, «τις πολιτιστικές αξίες και δημιουργώντας τις πολιτιστικές διαδρομές του μέλλοντος».

Δίκτυα Αναβάλου

Πράσινο «φως» πήρε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με την Πελοπόννησος ΑΕ για την εκπόνηση της μελέτης επέκτασης των δικτύων του Αναβάλου μέχρι το Μοναστηράκι και τα Φίχτια. Σύμφωνα με δηλώσεις Τατούλη έχουν εξασφαλιστεί 8,5 εκατομμύρια ευρώ στο τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για να ολοκληρωθεί το έργο από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Μπαλτατζής, με την Περιφέρεια να έχει αναλάβει το κόστος της μελέτης, με δική της πρωτοβουλία, γιατί διαφορετικά το έργο δεν θα γινόταν ποτέ.

Εξάμηνη απασχόληση

Ευκαιρία απασχόλησης, εξάμηνης διάρκειας, σε επιδοτούμενη θέση για ένα άτομο, φοιτητή ΤΕΙ οικονομικού τμήματος υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΣΔΟΕ Πελοποννήσου. Πρόκειται για μέρος της πρακτικής άσκησης που προβλέπεται κατά τη διάρκεια της φοίτησης και αφορά απασχόληση στο Δημόσιο, σε φορείς του δημόσιου τομέα σε δήμους και περιφέρειες.

«Δημοκρατική Συνεργασία Πελοποννήσου

Την περασμένη Δευτέρα 14 Απριλίου, έγινε η ιδρυτική διακήρυξη της «Δημοκρατικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», όπου ανακοινώθηκαν ορισμένα απ’ τα ονόματα που θα πλαισιώσουν τον σχηματισμό. Ο εν λόγω σχηματισμός, αφορά ένα ευρύ ψηφοδέλτιο πέρα από κομματικές «επιταγές», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ανθρώπων που προέρχονται κυρίως απ’ τον χώρο της κεντροαριστεράς και προτίθενται να «προφυλάξουν» τη Χώρα, εντός πάντα των πλαισίων της ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συγκεκριμένη πολιτική κίνηση για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, ο Δημήτρης Μπερτζελέτος, ο Δημήτρης Κουμουτσίδης και ο Κώστας Σκούρτης, είναι αυτοί που έχουν αναδείξει μέχρι στιγμής της υποψηφιότητά τους ως υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, ενώ εντός της εβδομάδας, θα ανακηρυχθούν και οι υποψηφιότητες για τους νομούς Μεσσηνίας και Άργους.

Προτάσεις για αλλαγή

Να αλλάξουμε τα δεδομένα της στασιμότητας, αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Λέει ο Νίκος Τσιαμούλος. Και προτείνει μεταξύ άλλων τον περιορισμό της θητείας του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων, σε δύο και τρεις αντίστοιχα. «Με τον τρόπο αυτό υπηρετείται η ανανέωση στο Δήμο και δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής πολιτών που μέχρι τώρα αδιαφορούσαν για τα κοινά.

Χωρίς ανανέωση έρχεται ο μαρασμός και η ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων υλικών που φθείρονται μέσα στο χρόνο. Όμως το μέλλον δεν μπορεί να χτισθεί με τα φθαρμένα υλικά του παρελθόντος. Η φρεσκάδα, ο δυναμισμός, η διαφορετική σκέψη, η συνεργασία, η αξιοποίηση της συλλογικής γνώσης και εμπειρίας, αυτές είναι προϋποθέσεις για να τα καταφέρουμε και να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης μέρας».

Δωρεάν μετακινήσεις

O Δήμος Τρίπολης ενημερώνει ότι την Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 και ώρα 2.00μ.μ θα γίνει μετάβαση δωρεάν με λεωφορεία προς την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών. Το αυτό και την

Μ. Παρασκευή 18 Απριλίου 2014 και ώρα 10:30 π.μ προς την Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας για την τελετή της Αποκαθήλωσης .Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει από την πλατεία Κολοκοτρώνη.

Απώλειες υποψηφίου

Στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας η παράταξη Γιώργου Δαλιάνη μετρά την απώλεια ενός σημαντικού της στελέχους, του Δημήτρη Κατσή, πρώην νομαρχιακού συμβούλου. Οι λόγοι της παραίτησής του, όπως αναφέρει δεν είναι προσωπικοί αλλά έχουν να κάνουν με τις διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές που έχει ο ίδιος , από αυτές που ακολουθεί ο αρχηγός της μέχρι τώρα παράταξής του. Αφορά λόγους : πλήρους έλλειψης πολιτικών διαδικασιών στην παράταξη, ειδικά δε η πλήρης αδράνεια που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο, της ανυπαρξίας υποτυπώδους πολιτικής ενημέρωσης και συνεργασίας, αλλά και των ουσιωδών διαφωνιών για τη πολιτική που ασκεί ο αρχηγός της παράταξης στα δημοτικά ζητήματα, η οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με τις προγραμματικές αρχές της παράταξης,

Χαμογελάτε

“Υπάρχει ταχύτερος τρόπος να μεταφέρεις χρήματα από το ´e-banking. Ονομάζεται “γάμος”.”

James Holt McGavran

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *