ΙΣΑ: Διυπουργικές δεσμεύσεις για τους λειτουργούς Υγείας

ΙΣΑsmallΥπόσχεση Γεωργιάδη για ποινή στη χορήγηση φάρμακων χωρίς ιατρική συνταγή

Υπόσχεση Στουρνάρα για αποκατάσταση άδικης φορολόγησης σε μη εισπραχθέντα

Τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για αυστηρή εφαρμογή της ιατρικής συνταγής στα Συ.Φα και τη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για έκδοση ειδικής διάταξης που θα αποκαθιστά την άδικη φορολόγηση των γιατρών κατοχύρωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, μαζί με τον Πρόεδρο του ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκο και τους εκπροσώπους των λοιπων ιατρικών φορέων, στα πλαίσια της Διυπουργικής Συνάντησης με τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλη Βλασταράκου, και στην οποία παρευρέθησαν, εκτός από τον ίδιο και τον κ.Πατούλη ως Πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (ΠΕΔ) και του ΙΣΑ, η Ταμίας του ΠΙΣ και Πρόεδρος του ΙΣ Πειραιά, Βάνα Ανεμοδουρά, καθως και οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιων: ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ και Ταμίας του ΙΣΑ ΦώτηςΠατσουράκος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ ΘεοδωροςΧατζηπαναγιώτου και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών ΓιώργοςΜπάκας.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η επικείμενη άδικη φορολόγηση των γιατρών για μη εισπραχθέντα κέρδη, μέσα από τα πιστωτικά τιμολόγια του rebate και του clawback του 2014, τα όποια θα αφορούν την χρήση του 2013: Αν τα πιστωτικά τιμολόγια δεν εκπέσουν από τα έσοδα του 2013 ,τα όποια αφορούν, γιατροί και ιατρικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν δυσβάστακτους φόρους για εισοδήματα που ουδέποτε εισέπραξαν, κάτι που θα σημάνει και την τελική οικονομική καταστροφή τους.

Τονίζοντας το επείγον του θέματος για την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης της αδικίας εις βάρος των γιατρών, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούληςδήλωσε:«Οι γιατροί μας είναι στο χείλος του γκρεμού.Αν δε λάβετε άμεσα μέτρα, για τα οποία σας προειδοποιούμε από το Νοέμβριο 2013, η εφαρμοζόμενη πολιτική σας θα οδηγήσει όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς της γειτονιάς στην ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ και την οριστική εξόντωση».

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως την αδικία αυτή και ότι θα επιληφθεί άμεσα για την έκδοση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, όπως είχε ζητήσει ο ΙΣΑ από το Νοέμβριο του 2013.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ στις απαράδεκτες καθυστερήσεις αποπληρωμής των γιατρών και των εργαστηρίων σε ληξιπρόθεσμα και τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, που σταθερά ξεπερνούν τους 6 μήνες. «Απαιτούμαι διαφάνεια, συνέχεια και συνέπεια στον τρόπο, στο χρόνο και στο ύψος της αμοιβής των επισκέψεων, των πράξεων και τον εργαστηριακών εξετάσεων» τόνισε ο κ.Πατούλης

Η αποπληρωμή των δεδουλευμένων εντός 60 ημερών, που προέβλεπε ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο δεν έγινε ΠΟΤΕ πραγματικότητα, αλλά τεχνηέντως ο Οργανισμός «ξέχασε» τα ποσά που οφείλει στους γιατρούς από τις συγχωνεύσεις των μικρών ταμείων που εισήλθαν μετά τη έναρξη του (ΤΣΑΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ κλπ), ενώ αποσπασματικά «θυμήθηκε» να πληρώσει κάποιους μήνες από τις οφειλές του 2010 και του 2011. Δείτε τα οφειλόμενα ποσά ΕΔΩ.Παράλληλα, αποσιωπώνται πάλι εντέχνως, τα δεδουλευμένα των γιατρών που δε εκκαθαρίστηκαν, αφού δεν έγινε εκκαθάριση, αλλά μόνο πρόχειρος λογιστικός έλεγχος στο 90% των καταβληθέντων, με μετέωρο το άλλο 10% των ποσών και του 2012 και του 2013.

Στην άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων και στη σταθερή αποπληρωμή των δεδουλευμένων των γιατρών συμφώνησε και ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, με τον οποίον ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας, μετά τη διυπουργική στο Υπουργείο Οικονομικών, για τη διεξοδική συζήτηση των προβλημάτων της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή την αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση της ΠΕΔ με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για να επιλυθεί το θέμα α) των ισοδύναμων μέτρων που ζητά η Τρόικα, μετά την αναστολή του πλαφόν που πέτυχε ο ΙΣΑ στο ΣτΕ και β) και των κονδυλίων για εργαστηριακές εξετάσεις στην ΠΦΥ, στα πλαίσια των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ. «Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίηση μας που αυτό το κατάλαβε το ΣτΕ και με την προ ολίγων ημερών 59/2014 απόφαση του, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής που υποβάλλαμε για το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Πιστεύουμε ότι τα ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ δεν πρέπει να αφορούν οριζόντιες περικοπές που αφαιρούν από τον άρρωστο την περίθαλψή του. Θεωρούμε όμως ότι ο πρώτος και κύριος τρόπος εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, είναι η σύσταση ενός Οργάνου του Υπουργείου Υγείας που θα ελέγχει τη χορήγηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ στα φαρμακεία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Πατούλης.

Ο Υπουργός Υγείας έδειξε κατανόηση στα δίκαια αιτήματα των γιατρών, που όπως είπε έχουν επιστημονικά ερείσματα και τους διαβεβαίωσε ότι θα επιληφθεί άμεσα ειδικής νομοθετικής ρύθμισης που θα επιβάλλει ποινή στους παραβάτες του Ν.1049/29-4-2013 για τη χορήγηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Τέλος, οι εκπρόσωποι όλων των φορέων υποσχέθηκαν ότι θα αγωνιστούν μέχρι τέλους, με όλους τους γιατρούς και για όλους τους γιατρούς, και θα βρίσκονται σε ετοιμότητα κινητοποιήσεων, ώστε να κατοχυρώσουν τα αυταπόδεικτα σε άλλες χώρες δίκαια αιτήματά τους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                 ΣΤ.ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *