Ιατρικός Σύλλογος Έβρου. Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Αντώνη Σαμαρά

ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. 414

εβροςΠρος τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Αντώνη Σαμαρά

Κοινοποίηση

1. Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη

2. Υφυπουργό Υγείας κ.Αντώνη Μπέζα

3. Αρχηγοί κομμάτων

4. Π.Ι.Σ. – Ιατρικοί Σύλλογοι

5. Κοινωνικοί φορείς

6. Μ.Μ.Ε.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Απευθυνόμαστε πλέον σε εσάς για να δώσετε λύση σε ένα σοβαρό και χρονίζον ζήτημα, που συνδέεται άμεσα με την επαγγελματική μας επιβίωση και στο οποίο η πολιτεία φάνηκε επανειλημμένα ανακόλουθη και αναξιόπιστη.

Αναφερόμαστε στις οφειλές των ενταχθέντων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ταμείων, οι οποίες αφορούν εξετάσεις ασφαλισμένων έως και τον Δεκέμβριο του 2011.

Τον περασμένο Αύγουστο, εξοφλήθηκε ένα μέρος των οφειλών (οι «ληξιπρόθεσμες» όπως τις αποκαλεί ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ), ενώ παρέμειναν ανεξόφλητοι οι τελευταίοι μήνες (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος ) του 2011 (οι «υφιστάμενες» , κατά τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οφειλές).

Παρά την έλλειψη απάντησης τόσο από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όσο και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στα επανειλημμένα ερωτήματά μας για το χρόνο εξόφλησης των υπολοίπων οφειλών, θεωρήσαμε ότι η προσωπική σας δέσμευση για την πλήρη εξόφλησή τους έως 31/12/2013, θα ίσχυε.

Όμως κ. Πρωθυπουργέ, δυστυχώς, 3 μήνες πέρασαν από τον χρόνο που δεσμευθήκατε ότι θα εξοφληθούν όλες οι οφειλές των ενταχθέντων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ταμείων, και αυτό δεν έχει γίνει.

Να ρωτήσουμε το γιατί;

Να ρωτήσουμε γιατί η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν εφαρμόζει τις εντολές σας και σας καθιστά αναξιόπιστο;

Είναι ίσως θέματα που πρέπει να σας απασχολήσουν τόσο προσωπικά, όσο και ως κυβέρνηση.

Αυτή η ανακολουθία, είναι όμως και μία μεγάλη απάντηση, μία από τις αιτίες, που οι περισσότεροι γιατροί δεν εντάχθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Δεν εντάχθηκαν, όχι γιατί είναι κοινωνικά ανάλγητοι, αλλά γιατί θέλουν και απαιτούν να αμείβονται για την εργασία τους και τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους, σε καθορισμένο σύντομο χρόνο, μετά την πραγματοποίηση των εξετάσεων. Μπορεί κανείς να θεωρήσει κ. Πρωθυπουργέ αυτή την απαίτησή τους υπερβολική;

Τα έξοδα ίδρυσης και λειτουργίας ενός ιδιωτικού ιατρείου μήπως τα καλύπτει η πολιτεία κ. Πρωθυπουργέ; Ή τα καλύπτει ο κάθε γιατρός προσωπικά; Αν παρέχει ο γιατρός υπηρεσίες και δεν αμείβεται τακτικά και ορισμένες φορές η καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου φθάνει τα 3 χρόνια, τον ρωτάτε πώς καλύπτει τις υποχρεώσεις του; Πώς συνεχίζει να διατηρεί το ιατρείο του για να παρέχει η πολιτεία δωρεάν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Πιστεύουμε ότι θέλετε να συμμετέχουν οι γιατροί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στον όποιον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας στον Έλληνα πολίτη σε όλη την επικράτεια.

Βασική προϋπόθεση όμως, πέρα από τη συμφωνία στο πλαίσιο των αρχών και των προτάσεων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αποτελεί η ρητή και έγγραφη δέσμευσή σας για την τακτική και σε σύντομο χρονικό διάστημα εξόφληση των οφειλών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Δεν μπορείτε να περιμένετε ότι θα συμβληθούν οι γιατροί με τον όποιον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όταν δεν θα γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν, ώστε να μπορούν να δρομολογήσουν την πληρωμή τόσο των δικών τους οφειλών στους προμηθευτές τους και των εξόδων λειτουργίας του ιατρείου τους, όσο και των προσωπικών και της οικογένειάς τους εξόδων.

Όπως καταλαβαίνετε κύριε Πρωθυπουργέ, δεν στεκόμαστε τόσο στο «πόσο» όσο στο «πότε» θα αμειβόμαστε.

Πιστεύουμε ότι δεν θέλετε γιατρούς επαίτες και να αναμένετε ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών από αυτούς!

Είναι αλήθεια κύριε Πρωθυπουργέ, ότι ενώ αναμένουμε, έστω και εκπρόθεσμα των εξαγγελιών σας, την εξόφληση των παλαιών οφειλών, στον προϋπολογισμό του 2014 δεν έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλιο; Μήπως τελικά πρόκειται να τα χάσουμε αυτά; Πείτε το μας ξεκάθαρα, να το ξέρουμε!

Θέλουμε ένα ειλικρινή διάλογο και έντιμη συμφωνία με την Πολιτεία και κυρίως να μπορούμε να την εμπιστευτούμε. Ζητούμε ένα κράτος, μία Πολιτεία και μία πολιτική ηγεσία που να τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αναμένουμε άμεσα την επιβεβλημένη παρέμβασή σας, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και το Υπουργείο Υγείας, δεν θα κάνουν τα πάντα για να σας διαψεύσουν!

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Πρωθυπουργικές δεσμεύσεις ισχύουν και υλοποιούνται.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με τιμή

Για το Δ.Σ του Ι.Σ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *