Η Δημόσια Υγεία ξεκινά από τη διατήρηση υγιούς του πολίτη και όχι από τη θεραπεία του αρρώστου

πατουληςΤη βελτίωση της Υγείαςκαι την προστασία των πολιτών απόσοβαρά νοσήματα που απειλούν την κοινότητα, έθιξε σήμερα στην ομιλία του ως άμεση προτεραιότητα για τη Δημόσια Υγεία της χώρας, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης, του στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας.

Το συνέδριο που ξεκίνησε χθες υπό τη διοργάνωση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ με θέμα «Δημόσια Υγεία: Δρόμος προς την Ανάπτυξη» πραγματεύεται τις κύριες συνιστώσες της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα της κρίσης, που σχετίζονται με τον αυξημένο επιπολασμό πολλών λοιμωδών νοσημάτων, την πρωτιά στη φετινή επίπτωση της Ελλάδας στη γρίπη, την κατακόρυφη αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και των λοιμώξεων σε σωφρονιστικά ιδρύματα και κλειστά κέντρα φιλοξενίας και την παράλληλη μικροβιακή αντοχή σε πολλά καθημερινά αντιβιοτικά της θεραπευτικής φαρέτρας.

Κατά την ομιλία του ο κος Πατούλης τόνισε ότι η Δημόσια Υγεία είναι σαφώς ευθύνη της πολιτείας και του Υπουργείου Υγείας απέναντι στον κάθε πολίτη που διαμένει σ’ αυτή τη χώρα, που εργάζεται ή φιλοξενείται παροδικά ή μόνιμα. «Παρόλα αυτά,» δήλωσε «στη μέση της οικονομικής κρίσης που διάγουμε και στις ανθρωποκτόνες προεκτάσεις της που βιώνουμε καθημερινά, όλοι οι φορείς, οφείλουν να διαφυλάξουν τη Δημόσια Υγεία που καταρρέει, όπως μπορούν!!! Η Υγεία πρέπει ξεκινά από τη διατήρηση του πολίτη υγιούς και όχι από τη θεραπεία του αρρώστου. Γι αυτό, σκοπός μας στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι να διαφυλάξουμε σε υψηλά επίπεδα τη Δημόσια Υγεία, διατηρώντας υγιή τον πολίτη μέσα από προγραμματα πρωτογενούς πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου»

Ο κ.Πατούλης μίλησε για το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), που διεξάγει προγράμματα πρόληψης από το 2005 και αποτελεί τον εθνικό πιστοποιημένο φορέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη χώρα μας για την πρόληψη και την προστασία της υγείας όλων των πολιτών, με έδρα το Δήμο Αμαρουσίου και τη συμμετοχή 160 καλλικρατικών δήμων μελών.

Παράλληλα, μίλησε για την καινοτομία των ΚΕΠ Υγείας που ξεκινά το ΕΔΔΥΠΠΥ για πρώτη φορά στην Ελλάδα πιλοτικα σε 14 δήμους μέλη, με κύριους στόχους τον προσυμπτωματικό έλεγχο 8 θανατηφόρων νοσημάτων και την προαγωγή της υγείας και τη μείωση των ανισοτήτων υγείας του τοπικού πληθυσμού καθώς και την απόκτηση των γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών γύρω από τα θέματα προαγωγής της υγείας. «Η συμμετοχή του κοινού στις παρεμβάσεις δημόσιας υγείας είναι το κλειδί για την επιτυχή έκβασή τους. Στόχος μας είναι να παρακολουθήσουμε, σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, την υγεία του πληθυσμού μας, μέσα από προγράμματα που θα αποτυπώνουν τους δείκτες επικινδυνότητας για την εμφάνιση νοσημάτων πριν αυτά δώσουν συμπτώματα. Ενας τρόπος υπάρχει να μειώσουμε το κόστος της υγείας χωρίς να ελαττώσουμε τις ζωές των πολιτών μας: να φροντίσουμε αποτελεσματικά τη διατήρηση της υγείας τους. Η πρόληψη, όχι μόνο κοστίζει λιγότερο από τη θεραπεία, αλλά διασφαλίζει σε κάθε κοινωνία ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής για τους πολίτες μας» σημείωσε χαρακτηριαστικά.

 

Μιλώντας για την αξιολόγηση των παρεμβάσεων μέσα στους ΟΤΑ σε μια συνεχή διαδικασία επίτευξης της προαγωγής της υγείας, ο κ.Πατούλης, εξήρε το σπουδαίο έργο του εθελοντισμού των γιατρών που κρατούν στα Κοινωνικά Ιατρεία 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους αρρώστους στα χέρια τους. Παράλληλα επεσήμανε την αναγκαιότητα των Κοινωνικών Φαρμακείων για να έχουν οι ανασφάλιστοι άρρωστοι το φάρμακό τους, τονίζοντας ότι ήδη από το 2012, εν όψει της κρίσης, το ΕΔΔΥΠΠΥ έθεσε τη δημιουργία των Κοινωνικών Φαρμακείων ως αυτοδιοικητικό στόχο σε όλη την επικράτεια. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και δήμαρχος Αμαρουσίου ανέλυσε το μοντέλο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που αριθμεί 48.000 επισκέψεις μέσα σε 2 χρόνια λειτουργίας. Χαρακτηριστικά δε τόνισε ότι «τον τελευταίο χρόνο οι ιατρικές επισκέψεις των ανασφάλιστων αρρώστων στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής τριπλασιάστηκαν. Επίσης, 257.000 φάρμακα χορηγήθηκαν δωρεάν σε ασθενείς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, μέσα σε 2 χρόνια, ενώ 560.000 φάρμακα προσφέραμε στην Αττική και σε παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές, όλης της Ελλάδας. Με τη βοήθεια χιλιάδων ανώνυμων πολιτών μας συγκεντρώσαμε από τη δράση του ΣΚΑΙ «Όλοι μαζί μπορούμε» 770.000 φάρμακα και από την Κοινωνική τράπεζα στήριξης του ΣΦΕΕ και 62 Εταιρειών μελών του 160.000 φάρμακα.»

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ στην προτροπή προς τους ιθύνοντες της Υγείας για κατάρτιση μιας Ευρωπαϊκής Χάρτας Υγείας που θα προδιαγράφει το πλαίσιο περίθαλψης για όλους τους ευρωπαίους πολίτες σε ισότιμη βάση, ανεξαρτήτως κοινωνικών, οικονομικών, εθνικών ή άλλων διακρίσεων.. με σεβασμό στη ζωη ως συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη!! Θεωρούμε πρώτιστης προτεραιότητας για τη Δημόσια Υγεία, ένα σύστημα εφάμιλλο της Ευρώπης που θα στοχεύει στη διαφάνεια και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών του και θα θέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς εξορθολογισμού, χωρίς όμως να λησμονεί το σεβασμό στη ζωή του Αρρώστου. Αυτή είναι η πεμπτουσία της Πολιτικής της Υγείας που πρέπει να χαραχθεί.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *