Το ΣΤΕ. ανάστειλε προσωρινά, το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις των φαρμάκων

steΆλλος ένας αγώνας κερδήθηκε

Πριν από δύο μήνες εκδικάστηκε η αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την αναστολή εκτέλεσης των Υπουργικών Αποφάσεων, που αφορούν στο πλαφόν συνταγογράφησης. Από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών παρέστη ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γεώργιος Πατούλης και η νομική σύμβουλος του ΙΣΑ κ. Ε. Παπαευαγγέλου. Από την πλευρά του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου παρεστάθη ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος και ο Νομικός Σύμβουλος του ΠΙΣ κ. Χ. Πολίτης.

Με μεγάλη ικανοποίηση λάβαμε γνώση της υπ. αριθμ. 59/2014 απόφασης της Επιτροπής Αναστολής του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής μας.

Από την πρώτη στιγμή ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στάθηκε αρωγός στα μέλη του αλλά και στους ασθενείς, οι οποίοι εξαιτίας του αδόκιμου αυτού μέτρου αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα για την φαρμακευτική τους περίθαλψη.

Καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα που κερδήθηκαν, προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχοντας σήμερα τη νικηφόρα αυτή εξέλιξη και απευθυνθήκαμε στην Εισαγγελία Αθηνών με σχετική μηνυτήρια αναφορά μας εκθέτοντας διεξοδικώς τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Οι προσπάθειες μας αυτές αλλά και η αγαστή συνεργασία με τα μέλη μας είχε ως αποτέλεσμα την αίσια έκβαση του αγώνα μας.

Συνεχίζουμε με αδιάκοπο ενδιαφέρον τους αγώνες μας για την διασφάλιση των δικαιωμάτων του ιατρικού σώματος συνολικά.

Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα των μελών του αλλά και για την διασφάλιση των συνθηκών της δημόσιας υγείας.

Με κοινούς αγώνες ο ιατρικός κόσμος θα καταφέρει να επιτύχει τον εξορθολογισμό του χώρου της υγείας, ανεξαρτήτως των αδόκιμων αποφάσεων που επιβάλλονται από το Υπουργείο Υγείας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                   ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αναστέλλεται η εφαρμογή, δηλαδή δεν ισχύουν οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, με τις οποίες επιβλήθηκε πλαφόν σε ποσοστό 80% στις συνταγογραφήσεις των φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΟΠΥΥ, νυν ΠΕΔΥ.

Η Eπιτροπή Aναστολών του ΣτΕ αποφάσισε ότι αυτές οι υπουργικές αποφάσεις δεν θα ισχύουν από σήμερα που εκδόθηκε η απόφαση και μέχρι νεωτέρας, με αποτέλεσμα οι συνταγογραφήσεις των φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΟΠΥΥ να είναι από σήμερα ελεύθερες.

Στην επιτροπή του ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και είχαν ζητήσει την κατάργηση του μέτρου για πλαφόν στις συνταγογραφήσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι αποφάσεις αυτές πρέπει να ανασταλούν με το σκεπτικό ότι ανάμεσα στο δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, το δεύτερο είναι επικρατέστερο, και είναι εκείνο που πρέπει να προστατευθεί.

Η αναστολή του μέτρου που αρχίζει από σήμερα θα ισχύσει μέχρις ότου η ολομέλεια του ΣτΕ αποφασίσει για την ουσία της υπόθεσης. Εκτός εάν το υπουργείο Υγείας λάβει κάποια μέτρα που θα οδηγήσουν ουσιαστικά στην μη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.

Πηγή. καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *