Στον αέρα παραμένουν οι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οργάνωσης και στελέχωσης

ΙΣΑsmallΜεγάλη η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που έφυγαν από τα πολυϊατρεία χωρίς να εξυπηρετηθούν

Στον αέρα παραμένουν οι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ, παρά το γεγονός ότι σήμερα επρόκειτο να ξεκινήσει η λειτουργία τους για το κοινό. Η πλειοψηφία των πολυϊατρείων δεν είναι λειτουργικά καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε στελέχωση και υλικά ενώ υπάρχουν γραφειοκρατικές εμπλοκές που δυσχεραίνουν την λειτουργία τους.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι το ΦΕΚ για το διορισμό των γιατρών που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα 30 ημερών βγήκε μόλις χθες! Ενώ σήμερα το προσωπικό των πολυιατρείων εγκλωβίστηκε για ώρες στην αναμονή στις υπηρεσίες των Υγειονομικών Περιφερειών προκειμένου να πάρει το χαρτί ανάληψης υπηρεσίας- την ώρα που θα έπρεπε να είναι στη διάθεση των ασθενών όπως είχε δεσμευθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας-. Ωστόσο δεν υπήρξε η στοιχειώδης οργάνωση για να διεξαχθεί ομαλά ακόμα και αυτή η διαδικασία.

Στις περισσότερες από τις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ δεν υπήρχε η στοιχειώδης οργάνωση και η υποδομή για να παρέχουν έστω και τις βασικές υπηρεσίες.

Για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης αποδεικνύεται ανακόλουθος καθώς είχε δεσμευθεί ότι τα πολυϊατρεία σήμερα θα ανοίξουν τις πόρτες τους στους ασθενείς .Πολλοί ήταν οι ασθενείς οι οποίοι παραπλανήθηκαν από τις σχετικές δηλώσεις και υπέστησαν την ταλαιπωρία να πάνε στα πολυϊατρεία για να φύγουν στη συνέχεια άπραγοι.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αγανάκτησή του για το πρόχειρο τρόπο με το οποίο αντιμετωπίζεται η δημόσια υγεία.

«Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των εκατομμυρίων ασφαλισμένων την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ απαιτεί εργασία «ομηρίας» για τους γιατρούς «προλετάριους» στο ΠΕΔΥ», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε:

«Οι 2500 γιατροί που επέλεξαν να εργασθούν στο δίκτυο, κλείνοντας τα ιατρεία τους, δείχνει στον απόλυτο βαθμό την υποστελέχωση του συστήματος, λόγω του απαράδεκτου καθεστώτος λειτουργίας του την ώρα που χιλιάδες εξειδικευμένοι συνάδελφοι εξωθούνται στην ιατρική μετανάστευση για να ζήσουν.

Η έλλειψη σοβαρότητας και στρατηγικής έχει αποτέλεσμα τη διάλυση όχι μόνο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και της δευτεροβάθμιας που έχει κληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να σηκώσει το βάρος», κατέληξε.

Ο ΙΣΑ ζητά:

συλλογικές συμβάσεις κατά πράξη και περίπτωση με κλειστούς προϋπολογισμούς που θα συνάψουν οι ιατρικοί Σύλλογοι με τον ΕΟΠΥΥ, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ

ισότιμη δυνατότητα συμμετοχής στις συμβάσεις σε όσους γιατρούς το επιθυμούν

αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση

ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς.

άμεση και αξιοκρατική αξιολόγηση της προϋπηρεσίας των γιατρών που έχουν ενταχθεί στο σύστημα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                     ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *