Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Ψήφισμα

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΑΡΙΣΑ 20-3-2014

ισ λαρισας«Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»

Η Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014, αφού ψήφισε ομόφωνα τον οικονομικό απολογισμό του 2013 και τον προϋπολογισμό του 2014, διαπίστωσε ότι η κυβερνητική πολιτική υγείας πλήττει σοβαρά την δημόσια υγεία, καθώς και το λειτούργημα των γιατρών.

Η εφαρμοζόμενη πολιτική υγείας έχει σαφή προσανατολισμό και χαρακτηρίζεται από τις παρακάτω παραμέτρους:

1. Ο χώρος της υγείας αποτελεί πλέον την δεξαμενή κινητικότητας-διαθεσιμότητας-απολύσεων, όπως επιβάλλουν άλλωστε οι μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

2. Την μείωση των δημοσίων δαπανών για την υγεία, με παράλληλη ενίσχυση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την συρρίκνωση των δομών της.

3. Την μετακύλιση κρατικών δαπανών στις τσέπες των πολιτών, στους οποίους θα παρέχεται μόνον ένα άγνωστο μέχρι στιγμής «βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας».

4. Την επιτάχυνση της παράδοσης των υπηρεσιών υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και στις αλυσίδες των εμπόρων υγείας, που κρύβονται πίσω απ’ αυτά.

Οι παλινωδίες και η πλήρης αδυναμία του υπ. Υγείας να οργανώσει μια ενιαία και ολοκληρωμένη ΠΦΥ, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την πλήρη ανεπάρκεια του.

Τα προβλήματα των νέων κυρίως γιατρών, η ανεργία, η υποαπασχόληση, η μετανάστευση και τα λουκέτα, που μαστίζουν καθημερινά τον ιατρικό κλάδο, μάταια περιμένουν την επίλυσή τους, καθόσον δεν υπάρχουν στην ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας.

Το clawback, το rebate, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και οι Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες αποτελούν σήμερα την ταφόπλακα των ιδιωτικών ιατρείων. Το πλαφόν των 235 εκ. ευρώ για τις κλινικές, τορπιλίζει τα οικονομικά των συμπολιτών μας, αφού επαρκεί μόνο για 6 μήνες περίπου και μετά η νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα θα πληρώνεται εξολοκλήρου από τον ασφαλισμένο.

Απ’ την άλλη μεριά, οι γιατροί του δημόσιου τομέα, απαξιωμένοι και κακοπληρωμένοι, λειτουργώντας μέσα στις υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες δομές, με τραγικές ελλείψεις υλικών και καταρρέοντα εξοπλισμό, προσπαθούν, υπερβαίνοντες εαυτόν, να κρατήσουν το ΕΣΥ όρθιο.

Η φαρμακευτική πολιτική, το ανεκδιήγητο πλαφόν συνταγογράφησης και γενικότερα το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης αποτελούν σήμερα ακραία δείγματα προχειρότητας, αλλά και σκοπιμότητας, με τελικό στόχο την άδεια τσέπη των συμπολιτών μας.

Η κακοδιοίκηση, η κακοδιαχείριση, η λειτουργική βελτίωση, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η εξυγίανση του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να αποτελούν ζητούμενα.

Η ταλαιπωρία των εκατομμυρίων ασφαλισμένων φαίνεται να γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανής, την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ απαιτεί εργασία «ομηρίας» από τους γιατρούς, ενώ παράλληλα το ΠΕΔΥ, βαριά υποστελεχωμένο, στην προσπάθεια του να λειτουργήσει αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την έλλειψη σοβαρότητας και στρατηγικής στο υπ. Υγείας.

Οι ανασφάλιστοι, χωρίς πρόσβαση στην νοσηλεία και την φαρμακευτική περίθαλψη, μαζί με τα ανεμβολίαστα παιδιά, ακόμα και με τα κρατικά εμβόλια (φυματίωσης), αποτελούν ήδη υγειονομική βόμβα.

Η παράνομη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών και λειτουργιών, ιδιαίτερα μέσω καρτών υγείας, έχει γιγαντωθεί το τελευταίο διάστημα και έχει πάρει διαστάσεις έξω από κάθε λογική και όριο, ενώ παράλληλα η Πολιτεία παριστάνει τον απλό παρατηρητή. Οι πρακτικές αυτές, όπου επιτήδειοι και κερδοσκόποι, δρουν ανεξέλεγκτα και εκμεταλλεύονται ανυποψίαστους πολίτες, αντίκειται σαφώς στον Νόμο και προσβάλλουν κάθε έννοια δικαιωμάτων, ηθικής και δεοντολογίας.

Τα ιατρικό σώμα, κατά καιρούς απαξιώνεται, απειλείται και εκβιάζεται, απ’ αυτούς που επιχειρούν και επιδιώκουν να αποδείξουν το ορθόν μιας δήθεν μεταρρύθμισης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, συντάσσεται με τις αποφάσεις της τελευταίας Γ.Σ. του ΠΙΣ (14-15/2/2014) στην κοινή προσπάθεια του αγώνα για ποιοτική και αναβαθμισμένη ιατρική περίθαλψη, που θα σέβεται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του κάθε πολίτη και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Δηλώνει πως θα πρωτοστατήσει κατά την προσφυγή στα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για την προστασία της ιατρικής λειτουργίας, της υγείας και της περίθαλψης του ελληνικού λαού.

Απαιτούμε απ’ τον Πρωθυπουργό της Χώρας να αντιληφθεί το μέγεθος της συγκεκριμένης καταστροφικής πολιτικής υγείας που εφαρμόζεται σήμερα και που θα οδηγήσει στο άμεσο μέλλον σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Ζητάμε άμεσα την αλλαγή της πολιτικής υγείας, καθώς και την παραίτηση του υπ. Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντού.

ΓΙΑ ΤΗΝ Γ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ .ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *