ΠΕΔΥ: Σήμερα η πρεμιέρα αλλά μονο για το προσωπικό

Ανοίγουν τις πόρτες τους σήμερα τα Πολυιατρεία και οι άλλες μονάδες υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), αλλά όχι γι253giatroi78α το… κοινό. Τις πύλες του ΠΕΔΥ θα διαβούν σήμερα οι εργαζόμενοι -διοικητικό, υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό- που έχουν υποβάλλει τη σχετική ένταξη αίτησης στον φορέα.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αλλά και όλοι οι άλλοι πολίτες, ανασφάλιστοι, άνεργοι κα. που θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα χρειαστεί να περιμένουν ως την άλλη Τετάρτη.

Παραλαβή – παράδοση και… καθαριότητα

Επίσης, για σήμερα έχει προγραμματιστεί η παράδοση των μονάδων υγείας από τους περιφερειακούς διευθυντές του ΕΟΠΥΥ στις Επιτροπές Παραλαβής των Υγειονομικών Περιφερειών. Ένα από τα θέματα που θα κληθούν να χειριστούν άμεσα οι διοικητές των ΥΠΕ αφορά την καθαριότητα των Πολυιατρείων και των άλλων μονάδων υγείας.

Με δεδομένο ότι σε πολλές περιπτώσεις τα κτήρια των μονάδων παραμένουν κλειστά τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες, από τον περασμένο Νοέμβριο που άρχισαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση, οι επικεφαλής των ΥΠΕ και των Επιτροπών Παραλαβής δεν ξέρουν τι θα αντικρίσουν.

 

Καταμέτρηση του ιατρικού δυναμικού

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας, η κάλυψη των μονάδων υγείας είναι απόλυτη σε διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό – οι εργαζόμενοι επέλεξαν τις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ σε ποσοστό 98,8% και 99,4% αντιστοίχως. Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, το ποσοστό κάλυψης είναι μικρό, καθώς από τους 4.998 γιατρούς δήλωσαν ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ οι 2.497.

 

Όλοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις μονάδες όπου ανήκαν διοικητικά. Το προσωπικό που δεν υπαγόταν διοικητικά σε Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας ή σε Τοπική Μονάδα Υγείας οφείλει να παρουσιαστεί στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας του ΕΣΥ.

 

Ωστόσο, κομβικό σημείο για τη λειτουργία των δομών του ΠΕΔΥ είναι η δημοσίευση των αποφάσεων μετάταξης του προσωπικού στο ΦΕΚ προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάληψης καθηκόντων. Το ιατρικό προσωπικό προκειμένου να αναλάβει υπηρεσία οφείλει να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία της ΥΠΕ υποδοχής βεβαίωση διακοπής δραστηριότητας από την οικεία ΔΥΟ ή αίτηση

διακοπής δραστηριότητας προς την αρμόδια ΔΟΥ. Η έλλειψη αυτών των εγγράφων θα δίνει το έναυσμα για την αυτοδίκαιη απόλυση των γιατρών.

 

Η κάλυψη των κενών

 

Η καταμέτρηση των γιατρών που θα παρουσιαστούν στις δομές του ΠΕΔΥ όλης της χώρας θα επιτρέψει στο υπουργείο Υγείας να έχει την τελική εκτίμηση για το πόσους γιατρούς χρειάζεται για να καλύψει τα κενά.

 

Με βάση τις αιτήσεις των γιατρών για ένταξη στο ΠΕΔΥ, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν λιγότεροι από 1.000 επικουρικούς γιατρούς, στην πλειοψηφία τους παθολόγους, καρδιολόγους και παιδίατρους. Η τοποθέτησή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.

 

Εξυπηρέτηση πολιτών από την άλλη Τετάρτη

 

Στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν πως όλα τα γραφειοκρατικά θέματα θα έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι την άλλη Τετάρτη, οπότε τα Πολυιατρεία θα ανοίξουν και επί της ουσίας τις πόρτες τους για τους πολίτες.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο από τις εφτά το πρωί έως και τις εφτά το απόγευμα.

 

Έως ότου να τεθεί σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο για ραντεβού και να ομαλοποιηθεί το σύστημα, οι ασθενείς θα μπορούν απευθύνονται στο ΠΕΔΥ τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα – Παρασκευή), χωρίς ραντεβού. Εκεί ένας γιατρός υποδοχής θα αναλαμβάνει τα έκτακτα περιστατικά παραπέμποντας τα όταν κρίνεται απαραίτητο σε ειδικό γιατρό. ​

 

Στη διάθεση των πολιτών θα παραμείνουν και οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί, ο κατάλογος των οποίων όμως σταδιακά θα ανανεώνεται ανάλογα με τις ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες που θα ανακύπτουν ανά ΥΠΕ.

 

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *