Νέα από Αρκαδία. Οι οπισθοδρομικοί

ARKADIA18-150x15017Αρκετούς μήνες μετά την έναρξη των εργασιών αναβάθμισης του λιμανιού του Παραλίου Αστρους για πρώτη φορά η πρόοδος που παρατηρείται στο θέμα αυτό δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής. Μέχρι τώρα οι αντιδράσεις, αν και λίγες σε αριθμό, δυναμικές ωστόσο, που καταγράφονταν από κάποιους για την αξιοποίηση του χώρου αυτού, δεν παύουν να δημιουργούν ένα κλίμα μεμψιμοιρίας παρότι είναι εμφανής η κατάσταση και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Κάποιοι, ως φαίνεται, θέλουν το χώρο κακομοίρικο, μίζερο και φτωχό, στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης οικολογικής ευαισθησίας και οπισθοδρόμησης, που δεν είναι άλλη από την ευκολία και την άνεση που θέλουν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους, παρά θιν αλός.

Ακόμη και τώρα που φαίνεται να προχωράει η αξιοποίηση του λιμανιού, προκειμένου να δημιουργηθεί επιτέλους ένα θαλάσσιος χώρος ικανός να φιλοξενεί κότερα υψηλού κόστους και να εξυπηρετεί ένα σωρό άλλες χρήσεις που θα δώσουν δουλειά σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων, ορισμένοι δίνουν μάχες οπισθοφυλακής για να συκοφαντήσουν την πρόοδο. Με τη συνήθη λαϊκιστική τους προ­σέγγι­­ση, αβαντάρουν έναν παραλογι­σμό για να παραμείνει η κατάσταση στη σημερινή της μορφή όπου κυριαρ­χούν το τσιμέντο και τα σκουπίδια. Δεν θέλουν να γίνει τίποτε, ενισχύο­ντας τις δυνάμεις της αδράνειας και της μιζέριας για να τις εκφράζουν πολιτικά. Ακόμη χειρότερα, ορισμένοι δεν διστάζουν να εμπλέκονται σχεδόν ανοικτά σε ανταγωνιστικά συμφέρο­ντα που επιδιώκουν να ακυρώσουν το έργο για μια επένδυση που θα φθάσει μερικά εκατομμύρια ευρώ, διότι έχουν ανοικτούς λογαριασμούς σε άλλα επιχειρηματικά πεδία.

Η Αρκαδία και το Αστρος ειδικότερα όμως έχει ανάγκη από ένα έργο-σύμβολο στον ελληνικό τουριστικό χάρτη, που θα δώσει δύναμη στην τουριστική βιομηχανία και θα συμβάλει, πέραν των άλλων, και στην προσέλκυση επισκεπτών με υψηλό εισόδημα. Η φτώχεια και η ανέχεια δεν καταργούνται με διατάγματα και διακηρύξεις αλλά με σχέδιο και πολλή δουλειά. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα, όταν δεν είναι σκόπιμη παραπληροφόρηση, που υποκρύπτουν πολιτική και οικονομική ιδιοτέλεια.

Προεκλογικές κόντρες

«Σκληραίνει» σιγά σιγά το προεκλογικό παιχνίδι μεταξύ των υποψηφίων. Παρότι είμαστε ακόμη στη αρχή λεκτικές επιθέσεις εκστομίζονται κατά αλλήλων, κυρίως μεταξύ Τατούλη και Βουδούρη. Αλεξιπτωτιστής ο ένας, Καταδρομέας ο άλλος. Και ακόμη δεν έσφιξαν οι ζέστες.

Αλλά γιατί κάποιοι της παράταξης Τατούλη, κυρίως οι αντιπεριφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ, τώρα θυμήθηκαν να αντιπολιτευτούν τον Περιφερειάρχη; Τόσο καιρό πού βρίσκονταν; Βέβαια, δεν ξεχνάμε πως τώρα ορίζονται οι θέσεις και διανέμονται τα οφίτσια της επόμενης πενταετίας. Αρα, ο καυγάς για το … πάπλωμα. Πάντως, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης απέδωσε τις κινήσεις τους, σύμφωνα με όσα συνάγονται από τη συνέντευξή του στη δημοτική ραδιοφωνία, «σε υπαρξιακή αναζήτηση και σε προβληματισμό τους, όσον αφορά την επανεκλογή τους ή μη, στις ερχόμενες εκλογές του Μαΐου». Γι αυτό και τους ζήτησε να πράξουν το αυτονόητο. Να παραιτηθούν.

1ο Τρόπαιο Εθνικής Επετείου

Στο πλαίσιο της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, το ΓΕΕΘΑ, διοργάνωσε επετειακή πορεία με την επωνυμία «1ο Τρόπαιο Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821». Η πορεία ξεκίνησε την 17 Μαρτίου από την Αρεόπολη Λακωνίας και κατέληξε χθες, 19η Μαρτίου, στην πόλη μας.

Τα συμμετέχοντα στελέχη των ΕΔ διήνυσαν συνολικά 85 χιλιόμετρα, με οπλισμό και φόρτο πορείας ακολουθώντας το δρομολόγιο Αρεόπολη-Γύθειο-Σπάρτη-Άνω Δολιανά, όπου διεξήχθη και η ομώνυμη μάχη-Ρίζες-Λιθοβούνια-Στενό-Αγ. Βασίλειος-Αγ. Κωνσταντίνος-Σκοπή-Τρίπολη. Στην πλατεία Αρεως τις απογευματινές ώρες απονεμήθηκαν τα σχετικά μετάλλια, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννακούρα, του δημάρχου κ. Σμυρνιώτη, του Διοικητή της Διοίκησης Κέντρων Υπ/γου Σεραφείμ Χατζημιχαηλίδη κά.

Αποχωρήσεις από το ΔΣ

Ένταση και αποχωρήσεις από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, καθώς ο κ. Παυλής στην αρχή και ολόκληρη η αντιπολίτευση στη συνέχεια θεώρησαν απαράδεκτο τον χαρακτηρισμό του ΔΣ ως κατεπείγοντος για τόσο ασήμαντα θέματα (π.χ εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου κλπ), αλλά και για την ώρα διεξαγωγής του Συμβουλίου, στις 5 το απόγευμα, όταν τούτο συνηθίζεται μετά τις 8 το βράδυ. Προφανώς το ματς του Ολυμπιακού με τη Μάντσεστερ επέδρασε καταλυτικά στον καθορισμό της ώρας από το Προεδρείο του ΔΣ. Σθεναρά επίσης αντέδρασαν και στο θέμα των σκουπιδιών, ένα θέμα που καίει το δήμο και το οποίο θεώρησαν προσβολή προς το Σώμα να συζητείται ως κατεπείγον, μέσα από απευθείας αναθέσεις της εργολαβίας αποκομιδής που έχει επιλέξει η δημοτική αρχή, όταν τούτο μπορούσε να συζητηθεί κανονικά σε προηγούμενες συνεδρίες.

Περιποίηση κτημάτων

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος με πενήντα Ιερείς και είκοσι λαϊκούς προέβησαν την περασμένη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 στο κλάδεμα και την καλλιέργεια των ελαιοκτημάτων της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καστρίου Κυνουρίας στο Μετόχι της ( Αγ. Χαραλάμπος ) στον Στόλο της Κυνουρίας. Σκοπός η διασφάλιση και αξιοποίηση των ελαιώνων του μοναστηριού, που μετά τον θάνατον του τελευταίου μοναχού Χριστόφορου Διαμαντάκου εγκαταλείφθηκε και ερειπώθηκε. Κλαδεύτηκαν οι ελιές, κόπηκαν τα αγριλίδια και κάηκαν τα περισσότερα σε έναν ικανό αριθμό στρεμμάτων. Το μεσημέρι ο Μητροπολίτης παρέθεσε στους εθελοντές κληρικούς και λαϊκούς νηστήσιμο γεύμα στην αυλή του Μετοχίου με ψωμί, χαλβά, ελιές από τα κτήματα της Μονής, και κρασί από το αμπέλι της Μονής Προδρόμου, αμπέλι το οποίο μέρος της εθελοντικής ομάδας κλαδεύει και συντηρεί όλα αυτά τα χρόνια.

Κλείνοντας ο Επίσκοπος ανανέωσε το ραντεβού του με τους εθελοντές για την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014, στο φύτεμα 1.000 κιλών σπόρου πατάτας στο Μετόχι της Σίντζας στο Λεωνίδιο της Κυνουρίας.

Ενημέρωση φοιτητών

Με πρωτοβουλία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Τρίπολης, ο σύλλογος φοιτητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει ανοικτό σεμινάριο σε συνεργασία με το τμήμα Οικονομικών Επιστημών, σήμερα Πέμπτη 20 Μαρτίου και ώρα 04:00 μμ στην αίθουσα Α3( 1ος όροφος), με θέμα: Introduction to Computational Finance with MATLAB. Σκοπός του σεμιναρίου η καλύτερη ενημέρωση των φοιτητών πάνω σε θέματα που έχουν σχέση με τους επιστημονικούς κλάδους της σχολής οικονομίας, διοίκησης και πληροφορικής.

Θάνατος μοναχής

Απεβίωσε η ηγουμένη της Ι.Μ. Κοιμ. Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς (Παναγίας Ελεούσας) Κυνουρίας, Ευγενία, μοναχή. Η εκλιπούσα διακόνησε για πολλά χρόνια τη μονή και επί διακονίας της, μετά το θάνατο του μακαριστού Παπάνθιμου, ξεκίνησε την ανακαίνιση της μονής, με ένταξη των μελετών και εργασιών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να γίνει ένα θαυμάσιο, αρχιτεκτονικά, μοναστήρι. Η εξόδιος ακολουθία της τελέστηκε χθες την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 στις 2.00 μ.μ. από το Καθολικό της Ιεράς Μονής.

Χαμογελάτε

Ρώτησα τον υδραυλικό πόσο κοστίζει η ζημιά και μού πε: «Μια 80αρα».

Του έδωσα τη γιαγιά μου. Και καθάρισα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *