Νέα από Αρκαδία. Λες και ήταν χθες…

ARKADIA18-150x15017Αναμφίβολα, η μελέτη της ιστορίας σε βάθος χρόνου και η ανάλυση των γεγονότων και των νοοτροπιών που την στοιχειοθετούν, συνιστούν βασική προϋπόθεση για την αποφυγή παρομοίων καταστάσεων στο μέλλον. Μελετώντας τη ιστορία θα μπορούσαν να αποφευχθούν πάμπολλες οδυνηρές εκπλήξεις, που δεν ήταν άσχετες με τη δυστυχία της άγνοιας της ιστορίας. Δυστυχία κατά συμπερασματική προέκταση της Ευριπίδειας υπαγόρευσης «όλβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν».

Τις μέρες αυτές η Θεατρική Ομάδα παρουσιάζει στο Μαλλιαροπούλειο την παράσταση «Λόγου Χάριν», όπου έξι κείμενα γνωστών συγγραφέων που έζησαν στη διάρκεια της προηγούμενης 100ετίας, «αναζητούν «ανάγνωση», ώστε να συνειδητοποιήσουμε πόσο ολέθριες ήταν οι επιλογές πολιτικών που μας κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια, καθώς ενώ ακουγόταν το βουητό της επερχόμενης οικονομικής λαίλαπας, εκείνοι επαναπαύονταν με την αυταπάτη ότι «ηρεμεί μεν νυν το αντίπαλον, ειρηνεύει δε το υπήκοον, πολλή δε γαλήνη τα των Ρωμαίων κατέχει και το ανθέλκον ουδέν εστί τας ημετέρας φροντίδας». (Jus Creacoromanum τ. Α΄ 621). Η παράσταση συνιστάται ανεπιφύλακτα, καθότι παρουσιάζει εναργέστατα την νοοτροπία ημών των Ελλήνων με ρίζες βαθιές στο χρόνο και σε μια διαδρομή που δεν αλλάζει εύκολα.

Όμως, προηγουμένως, ας δούμε τι έλεγε ο μεγάλος Δημοσθένης στους Αθηναίους για τους τότε πολιτικούς…. Λες και ήταν χθες…

«Οι πολιτευόμενοι και διαχειριστές των κοινών δωροδοκούνται και εξαγοράζονται. Κι όσο για τη μεγάλη μάζα των πολιτών, είτε δεν αντιλαμβάνονται τα όσα διαπράττουν οι κυβερνώντες, είτε τα αντιλαμβάνονται αλλά δεν αντιδρούν, βυθισμένοι όπως είναι στη ραστώνη και την άνεση της καθημερινότητας. Από τούτη την αρρώστια έχουν προσβληθεί παντού οι πάντες – απλώς, ο καθένας τρέφει την ψευδαίσθηση ότι η συμφορά δεν θα χτυπήσει τη δική του πόρτα, αλλά θα διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα εκμεταλλευόμενος τους κινδύνους των άλλων (…)

– Κι ενώ κανονικά όλες οι συζητήσεις γίνονται πριν απ’ τα όποια γεγονότα, εσείς διαβουλεύεστε πάντα κατόπιν εορτής (…)

– Αφήσατε όλον αυτό τον καιρό να κυλήσει με συνεχείς αναβολές, μετάθεση των ελπίδων σας σε άλλους, αλληλοκατηγορίες και καταγγελίες. Αυτά συνεχίζετε να κάνετε και σήμερα (…)

– Στρέψτε το βλέμμα προς τους σημερινούς πολιτικούς: άλλοι από φτωχοί έγιναν πάμπλουτοι, άλλοι από άσημοι χόρτασαν τιμές, ορισμένοι έφτιαξαν σπίτια δίπλα στα οποία τα δημόσια οικοδομήματα είναι πιο σεμνά, κι όσο ο πλούτος της πόλης ελαττωνόταν, τόσο ο δικός τους αύξανε(…)

– Δεν είναι ασφαλώς ένα και δύο τα αίτια ένεκα των οποίων έφθασαν τα πράγματα εδώ. Αλλά την κύρια αιτία θα τη βρείτε στο πρόσωπο εκείνων που προτιμούν να σας είναι ευχάριστοι παρά να σας συμβουλεύουν ορθά. Απ’ αυτούς, πολλοί προσπαθούν να συντηρούν τη σημερινή κατάσταση γιατί αντλούν από αυτή δημοτικότητα και εξουσία – κι έτσι ούτε οι ίδιοι προνοούν για το αύριο, ούτε νοιάζονται για το αν εσείς προνοείτε (…)

– Βρίσκονται σε τέτοια εγκατάλειψη και σε τέτοια χάλια τα πράγματα, ώστε ακόμη όσοι μιλούν από τούτο το βήμα πρότειναν συνειδητά τα πιο βλαβερά μέτρα κι εσείς τα ψηφίζατε, πάλι δεν θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε χειρότερη θέση (…)».

Τι θα κάνουν τελικά;

Στην τελική ευθεία για την διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου της βρίσκεται η «Ελιά», με τα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, καθώς και τους εκπροσώπους των κινήσεων που συμμετέχουν στη διαδικασία, να βρίσκονται σε εγρήγορση. Δεν αποκλείονται μάλιστα και σχετικές ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας…

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, πάντως, το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο αν θα κατέβουν τελικώς υποψήφιοι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Διότι σε αυτή την περίπτωση, ο πρώτος θα δεχθεί πιέσεις για να παραιτηθεί από την θέση του γραμματέα, ο δεύτερος θα παραιτηθεί από την έδρα του στη Βουλή και μάλιστα υπέρ του επιλαχώντα Παντελή Τσιλιβή, που πέραν από τις πιο …αριστερές ιδέες του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, είναι γνωστός και λόγω κουμπαριάς με τον πρώην υπουργό Δημήτρη Ρέππα.

Και όλα αυτά, χωρίς την παραμικρή εγγύηση ότι θα εκλεγεί οποιοσδήποτε από τους δύο, δεδομένων και των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων της «Ελιάς»! Πηγή: matrix24.gr

Θέατρο στον αρχαίο Ορχομενό

Τα αρχαία θέατρα για μια ακόμη χρονιά έρχονται να γίνουν πυλώνας του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου χάρη στη συνεργασία με το Διάζωμα. Μοναδικός όρος: η συνάντηση τους με τη σύγχρονη δημιουργία. Ο κοινός τόπος του Φεστιβάλ και του Διαζώματος του ταλαντούχου και οραματικού Σταύρου Μπένου οδηγεί φέτος στην παρουσίαση σε 26(!) αρχαία θέατρα της παράστασης «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη με την Ολια Λαζαρίδου να πρωταγωνιστεί. Μεταξύ των θεάτρων και το αρχαίο θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας, το φετινό καλοκαίρι.

Ύποπτα παιχνίδια

Οι αγώνες Καλλονή-Παναθηναϊκός 0-4, Καλλονή-Αστέρας Τρ. 0-2 και Βέροια-Ολυμπιακός 0-5, κρίθηκαν από την UEFA ύποπτοι προς χειραγώγηση για στοιχηματικούς λόγους.

Το περιεχόμενο των φακέλων παραμένει άγνωστο, συνεπώς δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τους λόγους για τους οποίους τα ματς κρίθηκαν ύποπτα.

Οι φάκελοι ωστόσο βρίσκονται στον εισαγγελέα και θα αποφασιστεί αν τα στοιχεία που περιέχονται στις εκθέσεις είναι επαρκή για περαιτέρω διερεύνηση.

«Πολιτική αστάθεια»

Για «πολιτική αστάθεια» κατηγορεί τον βασικό του αντίπαλο στην εκλογική μάχη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, σε συνέντευξή του στην Free Sunday και την Αγγελική Σπανού. Υποστηρίζει ότι ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέας Βουδούρης έκανε ήδη την «πρώτη του κυβίστηση» (αναφορικά με το διαγωνισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων) και τονίζει ότι το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» δεν τον αφορά.

Δημοτικά

Με τρία θέματα θα ασχοληθεί το δημοτικό συμβούλιο στην αποψινή του κατεπείγουσα συνεδρίαση:

Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με την ανάθεση των εργασιών αποκομιδής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών στις Δημοτικές Ενότητες Δήμου Τρίπολης. Το δεύτερο με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Τρίπολης, για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου έτους 2014. και το τρίτο στην πραγματοποίηση μουσικής εκδήλωσης με θέμα : το Δημοτικό μας τραγούδι στην κλασική μουσική που θα πραγματοποιηθεί στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο στις 24-3-2014. Ως λόγοι του κατεπείγοντος αναφέρονται ότι: α) οι ανωτέρω εργασίες κρίνονται απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών αποκομιδής απορριμμάτων έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών του επικείμενου διαγωνισμού, β) οι ημερομηνίες διεξαγωγής των ανωτέρω εκδηλώσεων.

Χαμογελάτε

-Μάνα μου δίνεις 50Ε ;

-Τι τα θες;

-Να τα δώσω στο χαμόγελο του παιδιού … Σου!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *