Η κερδισμένη μάχη της…ασπιρίνης!

Η κερδισμφαρμακείαένη μάχη της…ασπιρίνης! Όλο το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Ο κύβος ερρίφθη και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δε βγαίνουν στα σούπερ μάρκετ ενώ και η τρόικα δείχνει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον να αποδέχεται την πρόταση του υπουργού Υγείας για διαφορετική προσέγγιση στην πώληση φαρμάκων στη χώρα μας. Τι έρχεται μετά. Όλο το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων.

Τα χέρια τους τρίβουν τις τελευταίες ώρες οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας καθώς η τρόικα προς ώρας τουλάχιστον έκανε δεκτή την πρόταση του Άδωνι Γεωργιάδη και όχι του Κωστή Χατζηδάκη, το οποίο σημαίνει πως τα περισσότερα που διεκδικούσαν ικανοποιήθηκαν. Έτσι το Σάββατο που θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του κλάδου δεν αναμένεται να δοθεί συνβέχεια στις κινητοποιήσεις.

Εξάλλου ο χρόνος είναι σύμμαχος των φαρμακοποιών καθώς το μεγάλο ζήτημα της μείωσης του ποσοστού κέρδους του κλάδου πάει για μετά το καλοκαίρι. Άγνωστο μέχρι τότε πως θα έχει διαμορφωθεί η πολιτική κατάσταση. Εκτός αυτού η τρόικα φαίνεται πως αποδέχτηκε πως το ποσοστό κέρδους δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 18% που είναι και το ποσοστό που υπάρχει στην επίσης μνημονιακή Πορτογαλία.

Ο σκόπελος της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) επίσης ξεπεράστηκε καθώς οι δανειστές μας αποδέχτηκαν πως οι τιμές των συγκεκριμένων σκευασμάτων θα πρέπει να έχουν ανώτατο όριο με τάση προς μείωση ώστε να επιτυγχάνονται εκπτώσεις για τους ασθενείς.

Βέβαια οι τροκανοί προτίθενται να επανέλθουν μετά από περίπου τρεις μήνες για το θέμα. Άλλα και πάλι μέχρι τότε…ποιος ζει ποιος πεθαίνει…

Και το άλλο μέτωπο πάλι του ιδιοκτησιακού καθεστώτος κερδήθηκε και οι τροικανοί αποδέχτηκαν τις ελληνικές θέσεις.

Βέβαια αξιοσημείωτο είναι πως οι δανειστές μας που όπως διαπιστώνεται έχουν μια επιμονή στο θέμα των φαρμάκων, αναμένεται να επιστρέψουν δριμύτεροι τρεις μήνες μετά. «Μας περιμένουν στη γωνία» έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας καθώς αν η συνταγή Άδωνι δεν πετύχει και δεν πέσουν οι τιμές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι τροικανοί θα απαιτήσουν να απελευθερωθεί η πώλησή τους όπως με τα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες που σύντομα βγαίνουν στα ράφια των σουπερ μάρκετ.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

http://iatropedia.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *