Νέα από Αρκαδία. Θάλαμος … αερίων

ARKADIA18-150x15017Ο προθάλαμος της αίθουσα όπου λαμβάνει χώρα το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι σχετικά μεγάλος. Λιτός και απέριττος, χωρίς έπιπλα, μόνο δυο τρεις καρέκλες και ένα τραπεζάκι όλα κι όλα. Οι περισσότεροι των δημοτικών συμβούλων και πολιτών στέκονται όρθιοι, πριν εισέλθουν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος ή κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους, πότε συζητώντας και πότε αψιμαχώντας σε πηγαδάκια, με συναδέλφους τους .

Το μόνο που προδίδει ότι δεν πρόκειται για μπαρ, είναι η απουσία μουσικής. Αυτό που θυμίζει μπαρ είναι η ομίχλη από τα τσιγάρα. Ούτε οι μανιώδεις καπνιστές αντέχουν την κάπνα εξ ου και κάποιος φωνάζει «ανοίξτε τα παράθυρα να αναπνεύσουμε». Όλα αυτά την ώρα που η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει νόμο κατά του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους. Έχει ψηφίσει νόμο που αδυνατούν να εφαρμόσουν τα μέλη ενός ΔΣ στον ναό της τοπικής Δημοκρατίας…

Η συζήτηση περί τσιγάρου έλαβε επίσημο χαρακτήρα προ ημερών στη Βουλή καθώς ο Ανδρέας Ψυχάρης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ορκισμένος διώκτης του ταμπάκου, έθεσε σχετικό ερώτημα. Υπάρχει αντικαπνιστικός νόμος που δεν εφαρμόζεται όχι μόνο στα μπαρ και τις καφετέριες αλλά ούτε σε δημόσια κτήρια ή σε χώρους ψυχαγωγίας.

Ευτυχώς, όμως, που σε κάποιες περιοχές της χώρας, στα Τρίκαλα εν προκειμένω, τις τελευταίες μέρες, κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγείας προβαίνουν νυχθημερόν σε εξονυχιστικούς ελέγχους, με τη διακριτική υποστήριξη αστυνομικών και κόβουν πρόστιμα σε καφετέριες της πόλης αλλά και σε οι καπνιστές οι οποίοι αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία ταυτότητάς τους, όπως έχουν υποχρέωση. Εκεί ο νόμος εφαρμόζεται κανονικά και σώζει την αξιοπρέπεια της πολιτείας.

Είναι τραγικό για ένα κράτος να μην μπορεί να εφαρμόσει νόμους που ψηφίζει. Και ακόμα τραγικότερο να υπάρχουν εθνοπατέρες που ψελλίζουν αστήρικτες δικαιολογίες πως τάχα τούτο βοηθά στην οικονομία λόγω της υψηλής φορολογίας που εισπράττεται από την πώληση των τσιγάρων. Λησμονούν, ωστόσο, πως μπορεί βραχυπρόθεσμα να συμφέρει την κυβέρνηση να κάνουν όλοι τα στραβά μάτια, καθώς κάθε καπνιστής που κόβει το τσιγάρο απειλεί έναν υπερήλικο με μείωση της σύνταξης, όμως μακροπρόθεσμα κοστίζει στη δημόσια υγεία, καθότι οι καπνιστές είναι φιλάσθενοι και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Με τη σούμα να αποβαίνει τελικά σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Γκάλοπ για υποψήφιους

Δημοσκοπική έρευνα από γνωστή εταιρεία διενεργείται τις μέρες αυτές, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα peloponnisosnews.gr, θέτοντας 6 ονόματα υπόψιν των πολιτών, μεταξύ των οποίων του νυν Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Γιώργου Δέδε, του Γιάννη Μανώλη, του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής αλλά και του Οδυσσέα Βουδούρη.

Τα πρώτα ευρήματα τα οποία θα δοθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον δεδομένου ότι κατεγράφησαν οι εξελίξεις: α) με την επίσημη ανακοίνωση του Γιάννη Μανώλη από την Τρίπολη την Τετάρτη β) το «διαζύγιο» των 4 με τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη

γ) το «άνοιγμα» του δρόμου από τον Τάσο Αποστολόπουλο για την ηγεσία του αυτοδιοικητικού σχήματος αλλά και δ) τις αποκαλύψεις στην εφημερίδα Παραπολιτικά για τον νυν Περιφερειάρχη, τα δημόσια έργα, τις εταιρίες της οικογένειας και τις συνεργασίες της. Τι θα απαντήσουν οι Πελοποννήσιοι; Ποιά έκπληξη ετοιμάζουν για τη νυν ηγεσία; Πως δέχτηκαν την υποψηφιότητα Μανώλη; Ποιά η δυναμική του Γιώργου Δέδε;

Αϋλη πολιτιστική κληρονομιά

Με επιστολή που έστειλε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης στον υπουργό Πολιτισμού ζητά:

α. Να εντάξει το στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τίτλο «Γλώσσα και παραδόσεις της Τσακωνιάς» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

β. Να εισηγηθεί προς την UNESCO την εγγραφή του στοιχείου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity). Σκοπός είναι η αναγνώριση της σημασίας της τσακώνικης διαλέκτου και των παραδόσεων του τόπου, η προστασία τους, αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

«Γορτυνία Νέα Εποχή»

Συνέλευση της Παράταξης Γορτυνία Νέα Εποχή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014, στις 11.00 πμ, στο Πνευματικό Κέντρο της Βυτίνας. Κατ αυτήν ο υποψήφιος δήμαρχος Γορτυνίας Ανδρέας Κολοβός θα παρουσιάσει τη διακήρυξη αρχών και στόχων για τις εκλογές, θα διατυπώσει τις προγραμματικές του θέσεις και θα ενημερώσει για τις συζητήσεις και συνεννοήσεις που γίνονται με άλλες παρατάξεις και πρόσωπα της αυτοδιοίκησης.

Ο Δάνης Κατρανίδης στην Τρίπολη

Το ΠΟΛΗ θέατρο του Δάνη Κατρανίδη θα βρίσκεται στην Τρίπολη και θα παρουσιάσει στο κοινό της στις 21 και 22 Μαρτίου , στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, ένα νέο ελληνικό έργο, τον ΑΕΡΑ του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Πρόκειται για μια σημαντική παράσταση δυο εκλεκτών πρωταγωνιστριών του θεάτρου μας, της Ράνιας Οικονομίδου με την Ρένη Πιττακήπου συναντιούνται για πρώτη φορά σκηνικά με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της νεώτερης Σύλβιας Λιούλιου σε μια «κωμωδία», οποία εκκινώντας από ένα φαινομενικά παραδοσιακό υλικό θεατρικής γραφής διαρκώς αυτοανατρέπεται και εκπλήσσει, δίνοντας χώρο στο παράλογο, το αντισυμβατικό και το ανοίκειο.

Ζητούν καθαρό ελαιόλαδο

Τριάντα πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποκαλύπτουν τις κυβερνητικές προθέσεις σχετικά με την πρόταση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ανάμιξη του ελληνικού ελαιόλαδου με σπορέλαια καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να εξαλείψει δύο απαγορεύσεις που αφορούν στην τυποποίηση ελαιόλαδου και νομοθετήθηκαν έτσι ώστε να προσφέρουν προστασία στο ελληνικό ελαιόλαδο ως προϊόν.

Γι αυτό και ζητούν να απορριφθούν κατηγορηματικά οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για ανάμιξη του ελληνικού ελαιόλαδου με σπορέλαια ενώ στηρίζουν τους παραγωγούς και το ελληνικό ελαιόλαδο, την ανάδειξη των εξαιρετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών του, την κατοχύρωση της ποιότητάς του, την προστασία του από τη νοθεία και άλλες αθέμιτες πρακτικές και κυρίως την κατανάλωση και την εξαγωγική του δύναμη.

ΣΥΡΙΖΑ – Βουδούρης

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας βρέθηκε την Πέμπτη το βράδυ ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Βουδούρης στα πλαίσια της ετοιμασίας του κόμματος για τις Περιφερειακές εκλογές του Μαίου. Η συζήτηση περιεστράφη σε οργανωτικά θέματα και χάραξη πολιτικής που θα ακολουθηθεί κατά την προεκλογική περίοδο. Το κλίμα ήταν μάλλον ψυχρό, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται εκατέρωθεν για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των περασμένων ημερών.

Ο κ. Βουδούρης αναφερόμενος στο θέμα των σκουπιδιών τόνισε πως πρόκειται για πολιτικό σκάνδαλο που θα επανεξετάσει, αν αναλάβει τα ηνία της Περιφέρειας, γιατί θεωρεί πως τούτο έγινε ερήμην των κατοίκων και με χρήματα που βάζει το δημόσιο ενώ τα κέρδη καρπούται ιδιώτης, όπως προκύπτει από τη σύμβαση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα.

Χαμογελάτε

Ελληνικές ιστορικές περίοδοι:

Εποχή Χάλι Γκάλι

Εποχή Γκάλη

Εποχή μαγκάλι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *