Στη βουλή η επιστολή για τα ακατάλληλα φίλτρα για νεφροπαθείς

mariasΑπό τον βουλευτή Ηρακλείου των ΑΝΕΛ Νότη Μαριά

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΝΟ) αναφορικά με την προμήθεια φίλτρων τεχνητού νεφρού από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ).

Η ΠΝΟ καταγγέλλει την ΕΠΥ διότι αναιρεί το καθήκον επιλογής του φίλτρου αιμοκάθαρσης από τους θεράποντες ιατρούς και δίνει το δικαίωμα στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, μέσω τηλεφωνικών μειοδοτικών διαγωνισμών, να προμηθεύονται φίλτρα τεχνητού νεφρού χωρίς καμία προδιαγραφή.

Αποτέλεσμα των διαδικασιών αυτών είναι η πρωτοφανής συχνότητα περιστατικών αντίδρασης των αιμοκαθαρομένων στα φίλτρα όπως, δερματίτιδες, θρομβώσεις, αλλεργίες στο φίλτρο, μούδιασμα στα χέρια, έντονος κνησμός, κακή κάθαρση, επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, ρήξη φίλτρων, πήξη φίλτρων κ.λ.π. με συνέπεια την συνολική επιδείνωση των παραμέτρων που ελέγχουν την επάρκεια της αιμοκάθαρσης και τελικώς την επιδείνωση της υγείας των νεφροπαθών.

 

Επίσης από τις συνεδριάσεις της επιτροπής που συστήθηκε για κατάθεση προδιαγραφών για φίλτρα αιμοκάθαρσης, αποκλείσθηκε ο εκπρόσωπος των νεφροπαθών αν και η διεθνής επιστημονική τεκμηρίωση επιβάλλει την συμμετοχή του.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι οι νεφροπαθείς θεωρούν πλέον ότι η ΕΠΥ αποφάσισε την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της νεφροπάθειας, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση, για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.

http://www.cretalive.gr/crete/view/sth-boulh-h-epistolh-gia-ta-akatallhla-filtra-gia-nefropatheis/149803

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *