Αισθητική και αναπνευστική αποκατάσταση της μύτης στο ίδιο χειρουργείο

αργυρω κυπραίουΑν κάποιος έχει ένα στραβό διάφραγμα, το ισιώνουμε και για να ισιώσει θα πρέπει να αφαιρεθούν κάποια τμήματα. Αυτά, λοιπόν, αντί να πεταχθούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα σημεία της
μύτης

Παράλληλα με τη χειρουργική ρινοπλαστική επέμβαση,που αποτελεί μια αισθητική ή επανορθωτική επέμβαση που αφορά στοσχήμα της μύτης και που αναδεικνύει όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν κι άλλες λειτουργικές επεμβάσεις που αφορούν στα ιγμόρια, την αμυγδαλεκτομή και το διάφραγμα, με στόχο να απελευθερωθεί η αναπνοή.

 

Με αυτόν τον τρόπο, με μια και μοναδική επέμβαση μπορεί να υπάρξει ένα θαυμάσιο αισθητικό αποτέλεσμα (αισθητική προσώπου), η μύτη να γίνει λειτουργική (λειτουργική ρινοπλαστική) και να επανέλθει (επανορθωτική ρινοπλαστική) σε μια φυσική κατάσταση κατά την οποία όλα θα λειτουργούν φυσιολογικά.

 

Άρα, με τη ρινοπλαστική μπορούμε να έχουμε λειτουργικές λύσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση αναπνευστικών προβλημάτων, και πλήρη αποκατάσταση, αλλά και ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Η ρινοπλαστική μπορεί να διορθώσει πολλές σοβαρές εκγενετής δυσμορφίες, δυσμορφίες που προέρχονται από τραυματισμό ή από προηγούμενες επεμβάσεις και πολλά μικρά ή μεγάλα αισθητικά προβλήματα. Για παράδειγμα, η καμπούρα (ήβος) της μύτης μπορεί να αφαιρεθεί, ώστε το πρόσωπο να γίνει πιο όμορφο και συμμετρικό και οι χόνδροι της, οι οποίοι σχηματίζουν τα ρουθούνια, μπορεί να τροποποιηθούν και να λεπτυνθούν.

 

Παράλληλη αποκατάσταση

 

– Οι μη αισθητικές επεμβάσεις, αυτές που ονομάζουμε λειτουργικές, μπορούν να γίνουν στο ίδιο χειρουργείο ρινοπλαστικής ή θα πρέπει πρώτα να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα αποκατάστασης και επούλωσης;

 

Η ρινοπλαστική μπορεί να συνοδευθεί και από άλλες λειτουργικές επεμβάσεις που θα διευκολύνουν την αναπνοή και θα μειώσουν το ροχαλητό. Ενώ αποφεύγουμε να κάνουμε, παράλληλα, και μια δεύτερη αισθητική επέμβαση, επειδή η πρώτη έχει τις λεπτομέρειές της, τις δικές της δυσκολίες, κρίνουμε μάλλον απαραίτητες άλλες λειτουργικές επεμβάσεις, όπως στα ιγμόρια -με την ενδοσκοπική χειρουργική που είναι μη τραυματική και δεν έχει εξωτερικές προσπελάσεις- στο διάφραγμα ή να προχωρήσουμε σε αμυγδαλεκτομή.

 

– Ποιες είναι οι “λεπτομέρειες” της ρινοπλαστικής που επιβάλλουν να μην συνοδεύεται και από άλλες αισθητικές παρεμβάσεις;

 

Υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες κι αυτό που πρέπει να επισημανθεί, είναι πως η ρινοπλαστική δεν είναι η ίδια για κάθε άνθρωπο, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν στάνταρτς. Οι χόνδροι είναι διαφορετικοί, τα τοιχώματα της μύτης άλλα, ενδέχεται ο ασθενής να έχει κάνει κι άλλες σχετικές επεμβάσεις που να έχουν αλλάξει την ανατομία του ή μπορεί να του έχει συμβεί κάποιο ατύχημα. Γι’ αυτό και επιμένουμε, για να έχουμε άρτιο αποτέλεσμα, μόνο μια τη φορά αισθητική επέμβαση.

 

– Ποια αναπνευστικά προβλήματα μπορούν να διορθωθούν παράλληλα με τη ρινοπλαστική;

 

Βασικός στόχος της ρινοπλαστικής είναι να υπάρξει καλή αναπνοή, παρ’ όλα αυτά έχουμε διαπιστώσει πως μετά από μια αισθητική επέμβαση και ενώ έχει βελτιωθεί η αισθητική της μύτης, παρουσιάζεται πρόβλημα αναπνοής. Μπορεί τα τοιχώματα της μύτης, όπως αναπνέει ο ασθενής, να συμπιέζονται προς τα μέσα.

 

Τιπρέπει να κάνουμε; Πρέπει να γίνει η διόρθωση του ρινικού διαφράγματος, οστέινης και χονδρικής μοίρας, συρρίκνωση των ρινικών κόγχων (laser, ραδιοσυχνότητες ή κογχοπλαστικές) και διόρθωση των ρινικών βαλβίδων.

 

Για να καταλάβουμε εάν υπάρχει ανεπάρκεια των έσω ή έξω ρινικών βαλβίδων αρκεί να παρατηρήσουμε τη μύτη κατά τη διάρκεια της εισπνοής. Εάν παρατηρούμε υποχώρηση των τοιχωμάτων προς τα έσω σε σημαντικό βαθμό σημαίνει ότι και η περιοχή των βαλβίδων πρέπει να διορθωθεί μαζί με το ρινικό διάφραγμα αλλιώς δεν θα έχουμε επιτυχία.

 

Θα τοποθετηθούν ειδικά χόνδρινα μοσχεύματα από το διάφραγμα (αντί να πεταχτούν) και έτσι θα υπάρχει καλή αντίσταση κατά την εισπνοή και η μύτη θα λειτουργεί άψογα.

 

Με την ίδια φιλοσοφία πρέπει να τονίσουμε ότι εάν υπάρχει έντονα στραβό διάφραγμα αλλά και δυσμορφία εξωτερικά στη μύτη θα πρέπει οι επεμβάσεις να γίνουν ταυτόχρονα και από τον ίδιο εξειδικευμένο χειρούργο.

 

Για να ευθειαστεί το ρινικό διάφραγμα και να κερδίσουμε χώρο μέσα στη μύτη θα πρέπει να αφαιρεθούν τμήματα χόνδρου και οστού. Τα τμήματα χόνδρου δεν πρέπει να τα πετάξουμε γιατί έτσι η μύτη θα χάσει τη στήριξή της. Τα σπασμένα και στραβά τμήματα χόνδρου, θα τροποποιηθούν και θα χρησιμοποιηθούν στη ρινοπλαστική, τον ευθειασμό του μέσου τμήματος της μύτης, την ομαλοποίηση και τη συμμετρία των πλάγιων χόνδρων και την ενίσχυση των ρινικών βαλβίδων.Επίσης και το ίδιο το χονδρικό διάφραγμα σε μετατραυματικά περιστατικά με μεγάλη απόκλιση χρειάζεται ανακατασκευή.Αφαιρείται όλο, διαχωρίζονται τα σπασμένα τμήματα και ξανασυρράπτονται μεταξύ τους.Τοποθετείται ξανά στη μύτη και έτσι έχουμε ένα νέο και ολόισιο διάφραγμα που στηρίζει την κορυφή και διατηρεί όλο το σχήμα της μύτης για πάντα.

 

– Δεν μπορεί κάποιος να κάνει ρινοπλαστική και μετά από καιρό να ξανακάνει χειρουργείο για όποιο άλλο αναπνευστικό πρόβλημα αντιμετωπίζει; Δεν θα ταλαιπωρηθεί έτσι λιγότερο;

 

Χρειάζεται να έχουμε το υλικό την ίδια στιγμή που επεμβάνουμε στο ρινικό διάφραγμα κατά τη ρινοπλαστική. Αν γίνεται επέμβαση στο διάφραγμα και χρειαστεί, για να κερδηθεί χώρος μέσα στη μύτη, να αφαιρεθούν κομμάτια, γιατί αυτά να πεταχτούν; Αν κάνουμε ένα δεύτερο χειρουργείο μετά από έναν, ας πούμε, χρόνο δεν θα βρούμε τα κομμάτια που χρειαζόμαστε μέσα στη μύτη, οπότε θα αναγκαστούμε να τα πάρουμε από αλλού, όπως από τον χόνδρο του αυτιού ή να πάρουμε πλευρικό χόνδρο. Τα αφαιρούμενα κομμάτια, λοιπόν, που είναι δομικά, τα λειώνουμε, τα σμιλεύουμε κατάλληλα και τα χρησιμοποιούμε στη ρινοπλαστική.

 

 

 

 

* H Αργυρώ Κυπραίου είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου

 

Επικοινωνία
Μπουμπουλίνας 31-33, Πειραιάς,
τηλ. 2104523738, 6932-200011

e-mail: kypraiou@faceanatomy.g
r
www.faceanatomy.gr
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001562974268&fref=ts
http://www.youtube.com/channel/UCYLvcbEUyLQ2Jj4MEzHHvqQ
http://akypraiou.wordpress.com/

http://faceanatomykypraiou.blogspot.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *