Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Αναφορά προς τον Πρωθυπουργό

ιατρικός σύλλογος πειραιά 25-11-11Πειραιάς, 11-3-2014

Α.Π. 790

Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας είναι πρωτίστως υποχρέωση της Πολιτείας. Το Φάρμακο αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην Υγεία των Πολιτών. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία για την διαφύλαξη των Πολιτών από επηρεασμό διαφημίσεων στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο ανεξέλεγκτα, είτε υπηρεσιών, είτε Θεραπευτικών Μέσων και Μεθόδων.

Όσον αφορά το φάρμακο, αυτό χορηγείται μόνο με Ιατρική Συνταγή και δοσολογικό σχήμα που ορίζει μόνον ο θεράπων Ιατρός, ο οποίος είναι ο μόνος υπεύθυνος. Διακινείται δε από αδειοδοτημένους χώρους που είναι τα φαρμακεία και τη συνταγή εκτελεί με ευθύνη του ο φαρμακοποιός. Κάθε παρέκκλιση θεωρείται αντιποίηση του Ιατρικού επαγγέλματος.

Συνταγογραφούμενα διεθνώς θεωρούνται τα Φάρμακα αυτά, των οποίων οι οδηγίες που ακολουθούν τη συσκευασία τους αναφέρουν ότι χορηγούνται με Ιατρική Συνταγή και αποτελούν άνω του 95% των χορηγούμενων φαρμάκων. Αυτό δεν έχει καμμία σχέση με ότι επιχειρείται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, να μπερδεύονται τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. με τα μη αποζημιούμενα από τα Ασφαλιστικά Ταμεία φάρμακα, με τη δημιουργία Θετικής και Αρνητικής Λίστας Φαρμάκων μόνο με οικονομικά κριτήρια και όχι με θεραπευτικά. Η δε Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει την υπάρχουσα σύγχυση, αλλά την αφήνει να διαχέεται, με αποτέλεσμα να βλέπουμε να διαφημίζονται φάρμακα που δεν έπρεπε να διαφημίζονται και να χορηγούνται φάρμακα από τα φαρμακεία χωρίς Ιατρική Συνταγή, ενώ το Υπουργείο πεισματικά και παρά τις επανειλημμένες έγγραφες και προφορικές αντιδράσεις μας δεν επιβάλει με λήψη διοικητικών μέτρων την ισχύουσα Νομοθεσία (ΝΔ 96/1973 αρθ.13 παρ. 4, Υπ. Αποφ. Υ6α/776/20-3-93/ΦΕΚ 536 αρθ. 4, Οδηγία ΕΕ 92/26).

Σχετικά με τη Διαφήμιση, η Υγεία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες της δεν είναι υπηρεσίες που επιδέχονται διαφήμιση ως εμπορικά προϊόντα, ούτε αθέμιτο ανταγωνισμό ως υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται με οικονομικά κριτήρια, αλλά είναι υπηρεσίες που πάνω απ΄ όλα πρέπει να παρέχονται βάσει των Διεθνών Κανόνων της Ιατρικής Επιστήμης, της Αξιολόγησης των Αποτελεσμάτων, της παροχής τους από Ιατρούς και κατ΄ επέκταση της αναλόγου της νόσου ειδικότητας και πάντα βάσει της Ιατρικής Νομοθεσίας και Δεοντολογίας.

 

Δυστυχώς η Πολιτεία με τα μέτρα και τις ενέργειές της μέχρι τώρα αποδόμησε το Κοινωνικό Αγαθό της Υγείας, δημιούργησε ανασφάλειες και ανησυχίες στους Πολίτες που είδαν ξαφνικά ότι η Περίθαλψή τους είναι μόνο λόγια, (συγχωνεύσεις-κλείσιμο Νοσοκομείων, ουρές στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων, κλείσιμο των δομών της ΠΦΥ, πλαφόν στη συνταγογράφηση των συμβεβλημένων Ιατρών σε επισκέψεις και φάρμακα, rebate & claw back στους εργαστηριακούς Ιατρούς, αναζήτηση φαρμάκων που δεν υπάρχουν πλέον στην Ελληνική αγορά, αύξηση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, αναγραφή δραστικής ουσίας αντί της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου, χορήγηση του φθηνότερου γενόσημου φαρμάκου) και φυσικά 1,5 εκ. περίπου Πολίτες που δεν έχουν ασφάλιση.

Και ενώ επικρατεί η κατάσταση που περιγράφουμε, η Διαφήμιση με τη μορφή «μειοδοτικών διαγωνισμών» στις υπηρεσίες Υγείας -που εκ της Νομοθεσίας δεν επιτρέπεται- έχει πάρει τη μορφή επιδημίας. Όλα αυτά η Πολιτεία με την αδράνειά της, τη μη εφαρμογή της Νομοθεσίας, τις αποφάσεις της, τα «ευνοεί» και τα «αναπαράγει». Κατ΄ επανάληψη ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά με δεκάδες έγγραφα έχει καταγγείλει και έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων χωρίς καμμία ανταπόκριση μέχρι τώρα από την Πολιτεία.

Δεν προτιθέμεθα να ανεχθούμε την υπάρχουσα κατάσταση!

Η Υγεία των Πολιτών δεν είναι είδος προς διαπραγμάτευση,

ούτε είδος για πλειστηριασμούς ή διαφημιστικά σχέδια!

 

Κε Πρωθυπουργέ,

 

o Ζητάμε εντός των προσεχών 10 ημερών να επιληφθεί το Υπουργείο Υγείας.

 

o Ζητάμε από το ΚΕΣΥ ως ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο να πάρει θέση.

 

o Ζητάμε από τον ΕΟΦ να πάρει θέση,

 

διότι δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι άλλο να περιμένουμε να εκτίθεται η Υγεία των Πολιτών, καθώς και η Περίθαλψή τους.

Επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ              ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΩΦ

 ΟΔΗΓΙΑ ΕΕ 92-26  κλικ εδω  

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ κλικ εδω

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *