Αθωωτική η απόφαση για τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Γιάννη Σαριδάκη

ρεθυμνοΑθώο έκρινε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου, Γιάννη Σαριδάκη για την κατηγορία της φθοράς δημόσιας περιουσίας. Εναντίον του προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, μετά από καταγγελία στις αστυνομικές αρχές του Διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, για φθορά στις κάμερες ασφαλείας του ιδρύματος τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Στο πλευρό του Γιάννη Σαριδάκη ήταν συνάδελφοί του, πολίτες και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων του Ρεθύμνου, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για δίωξη με πολιτικά χαρακτηριστικά και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών.

 

Η υπόθεση είχε λάβει διαστάσεις σε τοπικό επίπεδο, καθώς οι υποστηρικτές του Γ. Σαριδάκη έχουν εκφράσει τη βεβαιότητα ότι η δίωξή του έγινε λόγω της συνδικαλιστικής και αγωνιστικής του δράσης, στο πλαίσιο εκφοβισμού των εργαζομένων που μάχονται, ενώ έχει γίνει μεγάλος ντόρος για το θέμα της τοποθέτησης καμερών ασφαλείας στο ίδρυμα, για την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη ζητά εξηγήσεις από τη διοίκηση η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

 

Στην κατάθεσή του ο διοικητής κ. Νίκος Ξυπολυτάς εξέφρασε αμφιβολίες τελικά για το αν ήταν ο κατηγορούμενος αυτός που προκάλεσε τις φθορές (βάψιμο με σπρέι), καθώς δεν ήταν όπως είπε σαφή τα χαρακτηριστικά του ατόμου που φαίνεται στην κάμερα, ενώ τόνισε ότι όπως διαπίστωσε αργότερα δεν είχε προκληθεί φθορά και λειτουργούσαν κανονικά.

 

Στην κατάθεσή του επίσης εξήρε την προσφορά και δη τις εθελοντικές εφημερίες του προέδρου τον νοσοκομειακών γιατρών στο ίδρυμα.

 

Ως μάρτυρας κατέθεσε επίσης συνάδελφος του Γ. Σαριδάκη, τονίζοντας πως την ώρα που έγινε η φθορά, σύμφωνα με την καταγγελία, εργαζόταν μαζί με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών.

 

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος δήλωσε αθώος σχετικά με την κατηγορία που τον βάρυνε.

 

Αθωωτική ήταν η πρόταση του εισαγγελέα, την οποία ακολούθησε η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το πολυπληθές ακροατήριο.

 

«ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ»

 

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Γιάννης Σαριδάκης τόνισε:

«Οι κοινωνικοί αγώνες δεν δικάζονται, δεν ποινικοποιούνται, η φωνή της αλήθειας για την υγειονομική γενοκτονία που συντελείται στον τόπο μας θα φτάσει παντού, οι διώξεις, οι απειλές και η τρομοκρατία δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν, μας κάνουν πιο αποφασιστικούς και πιο δυναμικούς στους αγώνες του λαού για λευτεριά, δημοκρατία, αλληλεγγύη».

 

«Παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, Νίκος Δερεδάκης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών. «Οι πολιτικές δίκες είναι η νέα εφεύρεση της κυβέρνησης. Όπως και όλες οι άλλες προσπάθειες για να καμφθεί το φρόνημα του ελληνικού λαού, θα πέσουν και αυτές στο κενό και το εργατικό κίνημα και οι έλληνες εργαζόμενοι θα βγουν πιο δυνατοί», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός τόνισε πως αυτό που σίγουρα δεν χρειάζονται οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι η στοχοποίηση των αγώνων τους. Συγκεκριμένα είπε:

«Σε μια περίοδο που δοκιμάζεται η καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου και συνολικά του συστήματος υγείας της χώρα μας, αυτό που χρειάζονται οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που κάτω από αντίξοες συνθήκες χάρη στο ζήλο και το φιλότιμό τους καταφέρνουν να κρατάνε σε αξιοπρεπές επίπεδο τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, είναι στήριξη, κοινωνικό μέτωπο για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες και να κρατηθεί όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας στον τόπο μας.

Αυτό που σίγουρα δεν χρειάζονται είναι στοχοποίηση των αγώνων τους, διώξεις χωρίς αντικείμενο όπως η σημερινή.

Το κίνημα συμπαράστασης που υπήρξε είναι ενδεικτικό ενός κλίματος υποστήριξης της κοινωνίας μας στους ανθρώπους και τη λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου.

Ελπίζω ότι με τη σημερινή διαδικασία θα κλείσει αυτή η άσχημη παρένθεση και από δω και πέρα θα στρατευθούν όλοι και οι θεσμικοί φορές και οι εργαζόμενοι και η διοίκηση και οι πολίτες για να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπεια και των λειτουργών της υγείας και την αξιοπρέπεια των αρρώστων».

 

Από την πλευρά του ο διοικητής του ιδρύματος, Νίκος Ξυπολυτάς, μετά την ολοκλήρωση της δίκης θέλησε να τονίσει δύο πράγματα, όπως είπε. «Πρώτον αυτή η δίκη έγινε αυτεπάγγελτα μετά από καταγγελία η οποία οδήγησε στη δίκη στην οποία αθωώθηκε ο Γιάννης Σαριδάκης.

Δεύτερον οι κάμερες ασφαλείας που έχουμε βάλει στο νοσοκομείο είναι για την προστασία ανθρώπων και αγαθών, είναι νόμιμες και έχει συσταθεί επιτροπή για τον έλεγχο των καμερών στην οποία συμμετέχει ο κ. Σαριδάκης».

Επίσης αναφερόμενος στα συνθήματα που γράφτηκαν τα τελευταίες ημέρες και στους εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου είπε χαρακτηριστικά: «Κάτω τα χέρια από το νοσοκομείο. Τις τελευταίες μέρες έγινε πάλι χώρος βεβήλωσης. Ένας ιερός χώρος που βρίσκει ανακούφιση ο πόνος βάφτηκε λες κι είμαστε στα Εξάρχεια».

ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *