Νέα από Αρκαδία. Βιβλίο βουτηγμένο σε αίμα

ARKADIA18-150x15017Σε μια δημοκρατία ο καθένας μπορεί να λέει και να πράττει ελεύθερα ό,τι θέλει, εντός των ορίων που η πολιτεία δια των νόμων της έχει ορίσει. Συνεπώς και ο Κουφοντίνας και ο κάθε Κουφοντίνας μπορεί να συγγράφει βιβλία ή να δίνει συνεντεύξεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Το πρόβλημα τίθεται για τους διευθυντές και εκδότες αυτών των Μέσων και είναι ζήτημα δεοντολογίας και αξιοπιστίας τους. Εν προκειμένω προκαλεί κατάπληξη που ένας μεγάλος και σοβαρός εκδοτικός οίκος άνοιξε τις αγκαλιές του και δέχθηκε να τυπώσει ένα αιματοβαμένο βιβλίο το οποίο ανακαλεί εφιαλτικές μνήμες για πάμπολλες οικογένειες που βίωσαν με δραματικό τρόπο την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων από το 45αρι μιας δολοφονικής ιδεολογίας. Και μπορεί ο εν λόγω εκδοτικός οίκος να επικαλείται την προσήλωσή του και «την πίστη του στον πλουραλισμό των ιδεολογικών, πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ρευμάτων», αλλά πέρα από αυτόν τον πλουραλισμό, που συνήθως συνοδεύεται και από καλές πωλήσεις, υπάρχουν και ηθικά προτάγματα.

«Υπάρχει μια ηθική της ανάγνωσης, όπως υπάρχει μια ηθική της συγγραφής και μια ηθική της έκδοσης. Ως εκ τούτου η έκδοση, η διακίνηση και η ανάγνωση ενός τέτοιου βιβλίου δεν είναι θέμα νομιμότητας. Βεβαίως ο καθένας έχει δικαίωμα να γράφει, να εκδίδει και να διαβάζει ό,τι θέλει. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από τους ηθικούς περιορισμούς μιας δραστηριότητας από την οποία, διάολε, αν αφαιρέσεις το ηθικό της έρμα δεν μένουν και πολλά. Μένουν τυπωμένες λέξεις και τα ευρώ που κερδίζει ο εκδότης ή ο συγγραφέας». Π. Μπουκάλας εφ. Η Καθημερινή .

Μην ξεχνάμε ότι η φλυαρία του εν λόγω δολοφόνου δεν θα τύχαινε καμιάς προσοχής από το αναγνωστικό κοινό, συνεπώς και από οιονδήποτε εκδοτικό οίκο, αν δεν έβρισκε στο περιεχόμενό του τα θύματα του συγγραφέα. Τα όσα ανατριχιαστικά περιγράφει, χωρίς να έχουν κανένα λογοτεχνικό ή άλλο βάρος, αντλούν δυναμική από τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν από τον ίδιο τον συντάκτη του πονήματος, ο οποίος δεν διστάζει και σήμερα ακόμη, αμετανόητος, να αντλεί δημοσιότητα από τα έργα και τις ημέρες εκείνης της περιόδου και να πλουτίζει, προκαλώντας, μέσα από τον αβάσταχτο πόνο των θυμάτων του.

«Ο Διόνυσος στην Αρκαδία»

Παρουσίαση του βιβλίου της Γεωργίας Δάλκου «Ο Διόνυσος στην Αρκαδία» που θα πραγματοποιηθεί μαζί με την εκδήλωση : «Ένας χρόνος Μαλλιαροπούλειου, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης, την Τετάρτη 12 Μαρτίου, 8 μ.μ.. Η ενδιαφέρουσα παρουσίαση, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων και συνδιοργανώθηκε από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τριπόλεως και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αρχεία Ν. Αρκαδίας, υπό την αιγίδα του Δήμου της Τρίπολης, περιλαμβάνει : α) μια σύντομη έκθεση των «πεπραγμένων» του πρώτου χρόνου λειτουργίας τού Θεάτρου και β) την παρουσίαση του βιβλίου της Γεωργίας Δάλκου «Ο Διόνυσος στην Αρκαδία». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι : Εύα Γαλανιάδη, ιστορικός, Γιώργος Ζαχαρόπουλος, συγγραφέας και Κώστας Φαρμασώνης, σκηνοθέτης. Κείμενα θα διαβάσουν τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Τρίπολης Σοφία Αντωνοπούλου και Ανδρέας Μονοκρούσος. Συντονιστής ο Τάκης Καραμάνης. Το βιβλίο αποτελεί μια παρουσίαση της ιστορίας της πόλης, υπό το πρίσμα της ιστορίας του θεάτρου της – τόσο σε τοπικό, όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο. Ενδιαφέρει, επομένως, τον φιλίστορα Τριπολίτη, αλλά και τους ρέκτες των θεατρικών σπουδών εν γένει.

«Λόγου χάριν»

Η «Θεατρική Ομάδα Τρίπολης» θα δώσει στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο επτά παραστάσεις, από τις 13 μέχρι τις 19 Μαρτίου, με το έργο «Λόγου χάριν», το οποίο απαρτίζεται από 6 δραματοποιημένα λογοτεχνικά κείμενα, αναφερόμενα στις ευτράπελες -και οδυνηρές συγχρόνως- πλευρές τού κοινωνικοπολιτικού μας βίου. Ώρα έναρξης 9.15΄ μ.μ. Κρατήσεις θέσεων από τις 10 Μαρτίου στο Μαλλιαροπούλειο 8-10 το βράδυ. Τηλέφωνο επικοινωνίας με το Θέατρο 2710-233111

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2710-242126 (πρωινές ώρες).

Προς την κορυφή

Την πανεπιστημιακή βαθμίδα της επίκουρης καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών κατέλαβε, κατόπιν επιλογής, η μέχρι πρό τινος λέκτωρ της Ιατρικής κ. Στέλλα Κοκκόρη, αιματολόγος, κόρη του συμπολίτη μας τ. Λυκειάρχη κ. Γιάννη Κοκκόρη. Από τη στήλη: «Και εις ανώτερα».

Να μην υπογράψουν τη σύμβαση

Οι επικεφαλής αυτοδιοικητικών κινήσεων «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Νίκος Πατσαρίνος, Περιφερειακός Σύμβουλο, «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας» Σταμάτης Μπεχράκης, Δημοτικός Σύμβουλος και «Μαντινειακή Συμπολιτεία» Τάσος Παπαζαχαρίας, δημοτικός σύμβουλος Τρίπολης, με υπόμνημά τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και προς τον Περιφερειάρχη ζητούν όπως μέχρι τις εκλογές του Μαίου μην προβούν στην υπογραφή της σύμβασης, που θα δεσμεύει τους αυτοδιοικητικούς αυτούς που θα αναλάβουν μετά τις εκλογές, καθότι μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ενημέρωση της κοινής γνώμης, την απόκρυψη στοιχείων του διαγωνισμού, την τήρηση των όρων που θέτει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και η Ευρωπαϊκή Ένωση. – Η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε κάτω από τον έλεγχο των αστυνομικών δυνάμεων, λήφθηκε με μικρή πλειοψηφία με την απουσία των μειοψηφιών και από τότε έχουν υπάρξει πολιτικές διαφοροποιήσεις από την ομάδα της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. – Υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια, ενώ στα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια ούτε καν έγινε ενημέρωση και συζήτηση. – Υπάρχουν δικαιολογημένες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες που εμπλέκονται άμεσα με το έργο και έχουν κατατεθεί σοβαρές ενστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. – Η σύμβαση που θα υπογραφεί μας δεσμεύει για τα επόμενα τουλάχιστον 28 χρόνια».

Ο Τιτανικός των δημοτικών εκλογών

«Μαθαίνω ότι τα κοσμητικά επίθετα πάνε κι έρχονται τις τελευταίες μέρες στο συνδυασμό “Τρίπολη – Πρωτεύουσα του Μοριά”. Αιτία, η αδυναμία μέχρι τώρα να προχωρήσει η συνεργασία με τον Κώστα Τζιούμη (γνωστό και ως Bonus Δήμαρχο) που μοιάζει να είναι και η σανίδα σωτηρίας για το συνδυασμό του Δημ. Παυλή. Όμως ο Κώστας το ξέρει καλά αυτό και πιστεύει για τον εαυτό του, ότι είναι κάτι περισσότερο από μία ‘σανίδα’…. Και όσο ο καιρός περνά, τόσο μεγαλώνει ο εκνευρισμός και αρκετοί πια αναρωτιούνται αν θα πρέπει να αποσυρθεί ο Παυλής από τις εκλογές. Το πρόβλημα μεγαλώνουν παραδοσιακά στελέχη του που, οι πληροφορίες λένε, αποχωρούν ή έχουν συμφωνήσει με αντιπάλους του, με τον Γ. Σμυρνιώτη να καραδοκεί, τη Α. Γιαννούλη να χαμογελά και τον Ν. Τσιαμούλο να χαράζει δική του πορεία. Η θάλασσα των εκλογών αγριεύει. Και ο καπετάνιος της “Πρωτεύουσας” αντί να είναι στο τιμόνι είναι στο σαλόνι. Όμως κάπως έτσι βυθίστηκε και ο “Τιτανικός”». Πηγή: athinapoli.gr – Athens news

11ο Σύνταγμα Πεζικού

Εκδήλωση για τα 117 χρόνια ιστορικής προσφοράς του 11ου Συντάγματος Πεζικού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Μαρτίου στις 11:00 στο Στρατόπεδο «Θεοδώρου Κολοκοτρώνη» με την ευκαιρία της γενέθλιας ημέρας του Συντάγματος, το οποίο συγκροτήθηκε στις 9 Μαρτίου 1897.

Χαμογελάτε

-Τα υπονοούμενα τα πιάνεις, με τα αυτονόητα έχεις ένα θεματάκι.

-Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που πάνε και τρέχουν ; Έτσι απλά ; Χωρίς να τους κυνηγάνε ;

-Το τέλειο ζευγάρι, υπάρχει μόνο σε παπούτσια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *