ΠΙΣ. Συλλογική διαπραγμάτευση με τον ΠΙΣ για όλες τις συμβάσεις. Το μέτρο του πλαφόν στο ΣτΕ την Τετάρτη

ΠΙΣ6-150x120Αθήνα, 10 Μαρτίου 2014

• Το μέτρο του πλαφόν στο ΣτΕ την Τετάρτη

• Συλλογική διαπραγμάτευση με τον ΠΙΣ για όλες τις συμβάσεις

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014, ώρα 9.30 π.μ., θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η προσωρινή διαταγή αναστολής του πλαφόν συνταγογράφησης, την οποία έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει πως το μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης, απομειώνει και προσβάλλει την ιατρική λειτουργία, ενώ δημιουργεί επίσης προβλήματα στη δημόσια υγεία, ταλαιπωρία και κινδύνους για τους ασθενείς.

Αφού η πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται τις ευθύνες της για την κοινωνική πολιτική που οφείλει να εξασκεί, τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.

Συλλογική διαπραγμάτευση με τον ΠΙΣ για όλες τις συμβάσεις

Επανειλημμένες συναντήσεις είχε αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (Υπουργό, Υφυπουργό και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ). Στην πρώτη συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι των κλαδικών Ομοσπονδιών ΠΟΣΙΠΥ, ΠΟΣΚΕ, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ιατρικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης που έχει ορίσει το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. και εκπρόσωποι άλλων φορέων περίθαλψης.

Συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν ληξιπρόθεσμα, τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, (κλινικούς και εργαστηριακούς), claw-back, EλεγκτικέςEταιρείες και γενικότερα όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις και υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας.

Ως προς το claw-back και τις EλεγκτικέςEταιρείες, θεωρείται από τον Π.Ι.Σ. ότι αποτελούν μέτρα που εξασθενούν κάθε μικρομεσαίο πάροχο κλινικό και εργαστηριακό, με τελικό αποτέλεσμα κλείσιμο ιατρείων και εργαστηρίων.

Η πρόταση της Πολιτικής Ηγεσίας και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για διαχωρισμό του Διοικητικού-Οικονομικού ελέγχου, που θα γίνει από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και του κλινικού ελέγχου, που θα πραγματοποιηθεί από τις ιδιωτικές Eλεγκτικές Εταιρείες, μειώνει το κόστος (κάτω του 1%, δεν έχει επακριβώς καθοριστεί μέσα από συμφωνία των εμπλεκομένων), αλλά και πάλι βέβαια δημιουργεί δυσβάσταχτο βάρος για τους μικρομεσαίους παρόχους.

Η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης η οποία έχει οριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. με τον συντονισμό και την ενεργό συμμετοχή του Προέδρου του Π.Ι.Σ., θα συνεχίσει την προσπάθεια στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, με τις μικρότερες επιβαρύνσεις των μελών μας.

Ο ΕΟΠΥΥ ως αγοραστής πλέον υπηρεσιών υγείας θα πρέπει όχι μόνο να οργανωθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του όπως οφείλει, έγκαιρα και με κανόνες, που δεν θα αμφισβητούνται από κανέναν, αλλά και χωρίς επιβαρύνσεις, οι οποίες προκαλούν, αλλά και δημιουργούν εντάσεις και υπόνοιες εκμετάλλευσης και εμπλοκής μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων υγείας.

Σε νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αργότερα με την Πολιτική Ηγεσία και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ από την αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με την συμμετοχή και της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, ζητήθηκε η έγκαιρη έναρξη της λειτουργίας του Δημόσιου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας μετά την ψήφιση του Π.Ε.Δ.Υ,. ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ασφαλή περίθαλψη των πολιτών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε οι νέες συμβάσεις να προέρχονται μέσα από Συλλογική διαπραγμάτευση του Π.Ι.Σ. και των Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων, με την ενεργό συμμετοχή των κλαδικών Ομοσπονδιών του χώρου της υγείας.

Ζητήσαμε να γίνει Εθνική Συλλογική Σύμβαση με τον Π.Ι.Σ. και τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και με ελεύθερη πρόσβαση, όσων ιατρών επιθυμούν να συνεργαστούν με το νέο σύστημα Π.Φ.Υ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *