Εξαφανισμένοι εφημερεύοντες γιατροί…

giatroiΑδικαιολόγητες απουσίες εφημερευόντων γιατρών από το καθήκον τους, κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Εξέταση των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μόνο από ειδικευόμενους γιατρούς και συχνά χωρίς να τηρείται η σειρά προτεραιότητας. Εφημερίες χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες. Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται περιστατικά σε άλλες μονάδες, να καθυστερεί η εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και να χάνονται έσοδα για τα νοσοκομεία κατά την εφημερία. Προβληματική καταγραφή των ασθενών που εισέρχονται στα ΤΕΠ και στις περισσότερες περιπτώσεις σε… «κιτάπια» και όχι ηλεκτρονικά.

Τα κακώς κείμενα στo δύσκολο πεδίο των επειγόντων των νοσοκομείων, τα οποία εξυπηρέτησαν πέρυσι 4.790.521 περιστατικά, αποτυπώνει έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, η οποία βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Η έκθεση που παρουσιάζει η «Κ» βασίστηκε στους ελέγχους των επιθεωρητών Υγείας που διενεργήθηκαν κατά το διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2013 στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ κατόπιν εντολής του υπουργού κ. Αδ. Γεωργιάδη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, ήταν και… επεισοδιακοί, όπως στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπου λόγω των αντιδράσεων του προσωπικού, ο έλεγχος έγινε συνοδεία της αστυνομίας.

 

Από τα σοβαρότερα προβλήματα που εντόπισαν οι επιθεωρητές είναι αυτό της αδικαιολόγητης απουσίας του προσωπικού, που περιλαμβάνεται σε προγράμματα εφημερίας και βαρδιών, από τις θέσεις του. Η εικόνα που κατέγραψαν οι επιθεωρητές είναι ότι το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα νοσοκομεία της περιφέρειας –μάλιστα, κατά περιπτώσεις χαρακτηρίζεται «εντυπωσιακά υψηλό»–, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται στην Αττική, αφού στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις οι «κοπανατζήδες» δεν ξεπερνούσαν το 8% του προσωπικού που εφημέρευε.

 

Ειδικότερα, τα βασικότερα συμπεράσματα της έκθεσης που αναλύονται σε 44 σημεία, είναι:

 

1. Σε πολλά νοσοκομεία, προσωπικό που περιλαμβανόταν σε προγράμματα εφημερίας και βαρδιών απουσίαζε από τον χώρο του νοσοκομείου. Yπάρχουν νοσοκομεία στα οποία δεν έχει οριστεί συντονιστής εφημερίας, ενώ, όπου έχει οριστεί, δεν είναι πάντα ενημερωμένος για τις αρμοδιότητές του… Σε πολλές μονάδες δεν υπήρχε αναρτημένο πρόγραμμα εφημεριών γιατρών. Σε άλλες περιπτώσεις, στο πρόγραμμα δεν αναγραφόταν εάν οι γιατροί είναι ειδικευμένοι ή ειδικευόμενοι ούτε ο «τύπος» της εφημερίας που διενεργούν. Δεν γίνεται έλεγχος παρουσιών στις βάρδιες του μη ιατρικού προσωπικού.

 

2. Σε αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας, υπήρχαν ημέρες του μήνα που οι εφημερίες γίνονται χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες. Οι κενές οργανικές θέσεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, όπως π.χ. τραυματιοφορείς, χειριστές-εμφανιστές στα εργαστήρια κ.ά., σε πολλά νοσοκομεία έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών, τη διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία του κέντρου, αλλά και τη μη αξιοποίηση ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού.

 

3. Σε πολλά νοσοκομεία οι εργαζόμενοι δεν έφεραν κάρτα πιστοποίησης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην έχουν γνώση του προσώπου που τους παρέχει υπηρεσίες.

 

4. Στα περισσότερα νοσοκομεία η διαδικασία υποδοχής ασθενών, καταγραφής στοιχείων και καθοδήγησης είναι προβληματική, με αποτέλεσμα να δίνουν πληροφορίες οι γιατροί, ενώ δεν έχει συσταθεί και δεν λειτουργεί σε όλα τα νοσοκομεία ομάδα «διαλογής» περιστατικών ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Σε ορισμένα νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας, η εξέταση των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γίνεται μόνο από ειδικευόμενους γιατρούς.

 

5. Μόνο σε μικρό αριθμό νοσοκομείων, η καταγραφή των στοιχείων των ασθενών κατά την είσοδό τους στα εξεταστήρια γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα περιστατικά δεν καταγράφονται. Σε ορισμένα νοσοκομεία δεν έχει οριστεί για τη νυχτερινή βάρδια διοικητικός υπάλληλος, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται βασικές υπηρεσίες, όπως έκδοση εισιτηρίων ασθενών, οικονομική τακτοποίηση παρακλινικών εξετάσεων κ.ά.

 

Ωστόσο… θετικά «αιφνιδίασε» τους επιθεωρητές Υγείας η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου από το προσωπικό, αφού στην πλειονότητά τους τα γραφεία των γιατρών ήταν «ελεύθερα» από καπνό.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

http://www.kathimerini.gr/757342/article/epikairothta/ellada/e3afanismenoi-efhmereyontes-giatroi

3 thoughts to “Εξαφανισμένοι εφημερεύοντες γιατροί…”

 1. Και η παραπληροφόρηση καλά κρατεί.
  Ούτε κάνατε τον κόπο να ενημερωθείτε και να ενημερώσετε
  την έλλειψη ιατρικού προσωπικού , την εξαναγκαστική (με το
  δικτατορικό “εντέλεσθε”), υπέρβαση εφημεριών και μάλιστα
  χωρίς καμία διάθεση της αντίστοιχης αμοιβής. Απλήρωτες εφημερίες
  που ξεπερνούν το εξάμηνο και αυτές κουτσουρεμένες.
  Απύθμενο θράσος να καταγγέλουν αυτούς που με νύχια και με δόντια
  προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο, ότι είναι δυνατόν να κρατηθεί, από
  την καταστροφική μανία της ραγιαδικης εξουσίας. Εφηύραν και το “σώμα επιθεωρητών”
  σαρκάζοντας τον πόνο και την εξαθλίωση του Ελληνικού λαού.
  Πολλά νοσοκομεία έχουν βασικά τμήματα με έναν ειδικό και 2 ή 3 ειδικευόμενους και ζητούν από αυτούς να καλύψουν τις εφημερίες στέλνοντας με αποσπάσεις και ένα δύο άλλους από άλλα νοσοκομεία. Και παρακαλώ εξευτελιστικούς όρους και αποζημίωση στο αγελαδοκούρεμα. Ήδη είναι σε εξέλιξη πολλές μηνύσεις για τις απλήρωτες εφημερίες.
  Πάρτε το χαμπάρι, διαλύουν την υγεία, διαλύουν τα πάντα διαλύουν την Ελλάδα.
  ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

 2. Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που γράφεις συνάδελφε και επαυξάνω καθόσον ημουν εφημερεύον οταν είχε έρθει κλιμάκιο του ΣΕΥΥΠ στο Παναρκαδικό. Εγραφα τοτε. Αστεία πράγματα. Πολύ ντόρος για το τίποτα. Ουσιαστικός έλεγχος επι των πραγματικών προβλημάτων του Νοσοκομείου δεν έγινε. Δεν τους συμφέρει. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να απαξιώσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υπακούοντας στις οδηγίες του υπουργείου υγείας και των τροίκανών εντολοδόχων, ωστε να περάσουν τα σχέδια τους για απαξίωση των νοσοκομείων με την κινητικότητα και τις διαθεσιμότητες. Ένας δρόμος μόνο υπάρχει αυτός της προάσπισης της δημόσιας Υγείας και του κοινωνικού κράτους σύμφωνα με τον ορκο που έχουμε δώσει παίρνοντας το πτυχίο μας. Μήν τους κάνουμε το χατήρι.
  https://www.isarkadias.gr/37494/uncategorized/%CF%83-%CE%B5-%CF%85-%CF%85-%CF%80-%CE%B3%CF%80%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1/

 3. ΣΩΠΑ ΡΕ. ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΜΑΤΑ,;ΑΝΤΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΔΩ ΧΑΜΩ ΤΣΟΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΤΕ ΓΙΑ ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΒΑΚΙΑ. ΤΑ ΚΙΤΑΠΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ,ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΑ ΑΝΟΙΞΑΤΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ;ΕΧΕΤΕ ΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ(ΑΝΤΕ ΤΕΩΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ)ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ ΕΝΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΩΡΛ,ΟΦΘ,ΨΥΧΙΑΤΡΟ,ΝΕΥΡΟΛΟΓΟ,ΟΥΡΟΛΟΓΟ ,ΑΞΟΝΙΚΟΣ,ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ,ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΑ,ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΑΒ ΕΝΑ ΠΛΗΡΩΜΑ;
  ΟΧΙ;Ε ΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΛΟΙΠΟΝ. Ο ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΑΣ ΜΑΡΑΝΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *