Προς κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας

εοπυυΧωρίς σαφείς οδηγίες για το ύψος των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξετάσεων, εξακολουθούν να λειτουργούν τα διαγνωστικά κέντρα, και χωρίς να γνωρίζουν το πόσο, ούτε το πότε θα πληρωθούν. Έχοντας δώσει ως προθεσμία τη 17η Μαρτίου για να λάβουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, προανήγγειλαν κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΣΙΠΥ σημειώνει: “Το Υπουργείο Υγείας διά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κοινοποίησε στους παρόχους του κλάδου μας σχέδιο σύμβασης προς διαβούλευση.

Από την ανάγνωση του κειμένου και την εκτίμηση των νομικών μας συμβούλων ο συγγράψας τη σύμβαση αυτή είχε την οδηγία να δημιουργήσει ένα δεσμευτικό κείμενο που να δίνει λεόντεια δικαιώματα στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και να καταργεί κάθε συνταγματικό δικαίωμα στους παρόχους.

Το 2013 αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο και κατά παράβαση κάθε υπογραφέντος συμβατικού κειμένου η αναδρομική περικοπή του 50% των απαιτήσεων των παρόχων προκειμένου να διευκολυνθεί η εξέλιξη του προϋπολογισμού.

Η ηγεσία του Υπ. Υγείας αρνείται να αναλάβει το πολιτικό κόστος της αδυναμίας χρηματοδότησης της Π.Φ.Υ., αρνείται να προσδιορίσει αντικειμενικά σαν ποσοστό του Α.Ε.Π. σύμφωνα με το μέσο όρο του Ο.Ο.Σ.Α. την απαιτούμενη ετήσια δαπάνη και αποφασίζει για το μέγεθος της σύμφωνα με τα λογιστικά υπόλοιπα του κράτους.

Όπως προκύπτει από την ανάγνωση του σχεδίου της σύμβασης προβλέπεται η εφαρμογή και για το 2014 του προαναφερόμενου κλειστού προϋπολογισμού.

Επειδή βρισκόμαστε πια στις αρχές του τρίτου μήνα του χρόνου και κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί να περιορίσει τη δαπάνη από τη συνταγογράφηση των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων στην πηγή γιατί αυτό κοστίζει πολιτικά, το κόστος αυτό φορτώθηκε στις πλάτες των παρόχων που είναι και συμβατικά υποχρεωμένοι να τις εκτελούν.

Είναι προφανές ότι μεθοδεύεται και πάλι η χωρίς όριο ζήτηση εξετάσεων, η υποχρέωση μας να τις εκτελούμε και η προσχηματική αναφορά εκπτώσεων επί ασφαλιστικών τιμών αφού τελικά κανείς δεν θα γνωρίζει ούτε το αν, ούτε το πόσο, ούτε το πότε θα πληρωθεί για όποιο αριθμό εξετάσεων του ζητηθεί να πραγματοποιήσει.

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. σε εφαρμογή των ανωτέρω διαπιστώσεων αποφάσισε να προσδιορίσει καταληκτική ημερομηνία την Δευτέρα 17 Μαρτίου που αν δεν έχουν απαντηθεί αυτά που προαναφέρθηκαν και δεν έχουν προσδιοριστεί τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις και των δύο συμβαλλομένων με σαφήνεια, θα προτείνει στα μέλη του την έναρξη κινητοποιήσεων.

Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι ζητάμε την εφαρμογή του στοιχειώδους συνταγματικού μας δικαιώματος του να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιο είναι το μέγεθος της υπηρεσίας που πρέπει να παρέχουμε και ποια θα είναι η αμοιβή μας για την υπηρεσία αυτή.

http://diagnosispress.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.