Νέα από Αρκαδία. Αποκριάτικα

ARKADIA18-150x15017Το Καρναβάλι της Τρίπολης, χωρίς καμιά ιδιαίτερη παράδοση, τείνει να καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, σαν μια γιορτή που την περιμένουν όλες οι ηλικίες, κυρίως οι μικρότερες, με αγωνία και λαχτάρα. Βασίζεται κι αυτό, όπως όλα του είδους, στην ανάγκη του ανθρώπου για διασκέδαση, ξεκινώντας από τότε που ομάδες γλεντζέδων από όλα τα κοινωνικά στρώματα της πόλης διοργάνωναν στα σπίτια τους συγκεντρώσεις με μοναδικό στόχο τη διασκέδαση. Και όταν το κρασί τους άναβε το κέφι, κατά δεκάδες έβγαιναν στους δρόμους για να οργανώσουν αυτοσχέδιες παρελάσεις με κάθε τρόπο και με ό,τι μέσο διέθεταν.

Η γιορτή που την περασμένη Κυριακή διοργάνωσε ο Δήμος, συνέπλεε με αυτήν ακριβώς την ανάγκη και επιθυμία του κοινού για διασκέδαση. Ήταν μια γιορτή, επιστροφή σε προγενέστερη κατάσταση, για να ξεχάσουμε τις σκοτούρες τις καθημερινότητας και να απεμπλακούμε από τα δεσμά του άγχους και της λογικής. Τα δεσμά της μιζέριας και της αγωνίας για το αύριο, που η ασφυκτική οικονομική κρίση μας συσσώρευσε και μας περιέσφιξε στο λαιμό. Όσοι μαζεύτηκαν για να γιορτάσουν, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, βίωναν τη συλλογικότητα. Ο ένας δίπλα, μαζί με τον άλλον. Και αποδείκνυαν πως η κρίση πέρα από τα δυσάρεστα, μας φέρνει όλους πιο κοντά, ενισχύει τη συλλογικότητα και τη συνύπαρξη, έστω στο δημόσιο χώρο, σαν ανατροπή, στην διαπιστωμένη κατήφεια και απαισιοδοξία.

 

Το διονυσιακό πνεύμα δεν πέθανε, αντίθετα διατηρεί ολοζώντανες μερικές από τις πιο πανάρχαιες συνήθειες. Τα παιδιά της νεότερης γενιάς μας έμαθαν να αγαπούν και να προσμένουν το Καρναβάλι. Και από την αγάπη τους αυτή γεννήθηκε η ιδέα, που στέριωσε τα τελευταία χρόνια, με τη μεγάλη παιδική παρέλαση από εκατοντάδες συμμετοχές που με ωραίες ιδέες, πλούσια αμφίεση και πολύ κέφι κάνουν ακόμη και τους μεγάλους να παρακολουθούν με ενδιαφέρον, να καμαρώνουν και να χειροκροτούν. Αυθόρμητα και πηγαία.

 

Το Καρναβάλι της Τρίπολης, όπως αναπτύσσεται, λιτό και απέριττο, όποια και αν είναι τα προβλήματά του, όσες δυσκολίες και αν βρίσκει στο δρόμο του, (έχει πολύ δρόμο να ακολουθήσει ώστε να γίνει θεσμός), ζει και θα ζει πάντα, υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα, γιατί αυτό μας δίδαξαν οι παλαιότεροι, γιατί αυτό διδάσκουμε και εμείς στους νεότερους.

 

 

 

 

 

 

 

Γυναικεία υποψηφιότητα

 

Εκτενές αφιέρωμα στη υποψήφια για τον δήμο Τρίπολης, με τη «Μαντινειακή Συμπολιτεία» κ. Αντωνία Γιαννούλη, κάνει το Έθνος της Κυριακής και με τίτλο που εντυπωσιάζει: «Η ηθοποιός που διεκδικεί… ρόλο στον Δήμο Τρίπολης. Θέλει να γίνει δήμαρχος, όχι για να σηκώσει μόνη της το βάρος της επίλυσης των προβλημάτων, αλλά για να βάλει και τους συμπολίτες της στο «παιχνίδι» του δήμου». Η εφημερίδα στέκεται στο όνειρό της, όπως η ίδια το περιγράφει, για το μέλλον της πόλης και στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως τον εννοεί. «Θέλω μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα αντιπαρέλθει τη λογική των πολιτών ότι αναθέτουν διά της ψήφου τους σε άλλους να λύσουν τα προβλήματα και θα φέρει στο προσκήνιο την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, να ενημερώνονται και να συναποφασίζουν για την αυτοδιοίκησή τους», δηλώνει παραστατικά. Αναφέρει πολλά για την καλλιτεχνική της πορεία, όταν ερμήνευσε ρόλους σε δύο από τις μακροβιότερες τηλεοπτικές σειρές, τη «Λάμψη» και το «Καλημέρα ζωή» του Νίκου Φώσκολου αλλά και την επιστημονική της διαδρομή καθώς μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά και Ισπανικά, έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν», ενώ είναι και διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Αντωνία Γιαννούλη χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα ως μια δυναμική γυναίκα που λέει «όχι» στον γάμο, αλλά «ναι» στην οικογένεια. Έχει αγάπη για την πολιτική και… έρωτα για την ηθοποιία.

 

Τρίτη η Πελοπόννησος

 

Τη βαθμολογία των περιφερειαρχών με βάση την απορροφητικότητα των περιφερειών τους τα τελευταία 2,5 χρόνια, δηλαδή, το διάστημα που διαχειρίζονταν το ΕΣΠΑ αποτυπώνει με ανάλυσή της η ιστοσελίδα aftodioikisi.gr. Η σύγκριση έγινε με βάση τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης μεταξύ της 30ης Ιουνίου 2011, οπότε και ανέλαβαν επίσημα τη διαχείριση του ΕΣΠΑ και της 31ης Δεκεμβρίου 2013 που τυπικά έληξε η διαχειριστική περίοδος 2007 – 2013. Αναλυτικά:

 

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής (Γιάννης Σγουρός), στη δεύτερη η Περιφέρεια Ηπείρου (Αλέξανδρος Καχριμάνης), στην τρίτη θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Πέτρος Τατούλης) με μεγάλη αύξηση στις συμβασιοποιήσεις (61,5%) και, δεδομένης της χαμηλής απορροφητικότητας έως τον Ιούνιο του 2011, σημαντική αύξηση στις πληρωμές κατά 47,5%, στην τέταρτη θέση, βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης (Σταύρος Αρναουτακης) , στην πέμπτη θέση, βρίσκουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Κώστας Αγοραστός), στην έκτη θέση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ( Απόστολος Κατσιφάρας), στην έβδομη θέση η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ( Άρης Γιαννακίδης), σ την όγδοη θέση η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Γιώργος Δακής), στην 10η θέση είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Σπύρος Σπύρου), και τελευταία, στην 11η θέση είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Απόστολος Τζιτζικώστας).

 

Ελληνική Αυγή

 

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής σε κέντρο της Τρίπολης, παρουσία των βουλευτών του κόμματος της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη και Δημήτρη Κουκούτση παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι της «Ελληνικής Αυγής για την Πελοπόννησο». Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου θα είναι ο καρδιοχειρουργός – θωρακοχειρουργός Δημήτρης Δολτσινιάδης με καταγωγή από τη Λακωνία, ενώ υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες θα είναι για την Αρκαδία ο συνταξιούχος Νικόλαος Σκαντζός πρόεδρος της Τ.Ο. Τρίπολης της Χ.Α., για τη Μεσσηνία ο επαγγελματίας οδηγός Νικήτας Μανδραπήλιας, για την Αργολίδα ο φυσικοθεραπευτής Δημήτρης Δημούλης, για την Κορινθία η οινοποιός Αθανασία Χρουσαλά και για τη Λακωνία ο εκδότης Γιώργος Δημακόγιαννης. Οι παριστάμενοι οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, και Δημήτρης Κουκούτσης, έκαναν λόγο για πληρωμένες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη Χρυσή Αυγή χαμηλά, ενώ διευκρίνισαν πως θα… «ξεσκονίσουν» τα οικονομικά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και κάθε περιφέρειας που θα έχουν εκπροσώπηση, με προσβλητικές δε εκφράσεις μίλησαν για τον πρωθυπουργό και την δικομματική κυβέρνηση.

 

Τίμησαν το έθιμο

 

Για μια ακόμη χρονιά πολλοί Τριπολίτες τη Καθαρά Δευτέρα βρέθηκαν στην Κάρτσοβα για τα παραδοσιακά Κούλουμα. Ο καιρός ήταν βροχερός, γεγονός που δεν ευνόησε την εξέλιξη της γιορτής όπως θα επιθυμούσε ο διοργανωτής δήμος αλλά και οι κάτοικοι. Παρόλα αυτά η φασολάδα, οι ελιές, ο χαλβάς και η λαγάνα ικανοποίησαν μερίδα συμπολιτών μας που δεν έφυγαν με ξερά τα χέρια.

 

Ανακοίνωση υποψηφιότητας

 

Σήμερα, Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης , ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Τσιαμούλος , θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το Δήμο Τρίπολης , καθώς και το όνομα και τα χαρακτηριστικά του συνδυασμού του για τις δημοτικές εκλογές του Μαϊου.

 

Χαμογελάτε

 

Τα αισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Είναι σα να βλέπεις την πεθερά σου να πέφτει στο γκρεμό με το αυτοκίνητό σου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *