Η ανατολή του ΠΕΔΥου: Πόσοι γιατροί θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους

ασθενειςΤα πάνω κάτω αναμένεται να φέρει σε περισσότερους από εννέα εκατ. ασφαλισμένους η δύση του ΕΟΠΥΥ και η ανατολή του ΠΕΔΥου του Άδωνι Γεωργιάδη. Τι αλλάζει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Με την έναρξη λειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας ο ΕΟΠΥΥ θα είναι μόνο αγοραστής υγείας ενώ ο νέος φορέας με την ονομασία ΠΕΔΥ θα έχει υπό την ομπρέλα του τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας .

Ωστόσο για να λειτουργήσει το ΠΕΔΥ στις 18 Μαρτίου όπως διαβεβαιώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης θα πρέπει να είναι στελεχωμένος με επαρκή αριθμό ιατρών.

Στα σχέδια του υπουργείου υγείας είναι τα όποια κενά να καλυφθούν σε πρώτη φάση από συμβασιούχους και επικουρικούς, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στο ΕΣΥ.

Ένα είναι σίγουρο ότι τα κενά που θα δημιουργηθούν στο ΠΕΔΥ θα κυμανθούν σε υψηλά ποσοστά πράγμα που το ξέρει από πρώτο χέρι ο Άγωνις Γεωργιάδης ποιοι θα αναλάβουν καθήκοντα οικογενειακού γιατρού

Αν και παραμένει άγνωστος ο αριθμός των γιατρών που θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα οικογενειακού ιατρού το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού όσοι έχουν τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής.

Σύμφωνα με τους αισιόδοξους υπολογισμούς του υπουργείου υγείας σε περίπου δύο μήνες, θα ανακοινωθούν οι λίστες με τους γιατρούς ανά περιοχή αλλά και το τηλέφωνο για ραντεβού.

Από την πλευρά του ο πολίτης έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον οικογενειακό του ιατρό από το σύνολο των οικογενειακών ιατρών της οικείας Δ.Υ.ΠΕ.

Η πρόσβαση των ασθενών στην δευτεροβάθμια Φροντίδα θα γίνεται μετά από την επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό στα ιατρεία τους και κατ’ οίκον.

Να σημειωθεί εδώ ότι η αλλαγή του προσώπου του οικογενειακού ιατρού του δικαιούχου είναι δυνατή μόνο μία φορά στη διάρκεια του έτους, όπως επίσης και κάθε άλλη φορά που συμφωνούν ο δικαιούχος και ο οικογενειακός ιατρός.

τι αλλάζει

Μέχρι πρότινος ο ασφαλισμένος έκλεινε απευθείας ραντεβού είτε με γιατρό του ΕΟΠΥΥ είτε με συμβεβλημένο γιατρό. Με το ΠΕΔΥ οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται στον οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα είναι υπεύθυνος να εκτιμήσει την κατάσταση, να προσανατολίσει τον ασθενή, να κάνει διάγνωση, να συνταγογραφήσει φάρμακα ή να τον παραπέμψει σε άλλον γιατρό, για εξετάσεις σε κάποιο κέντρο ή νοσοκομείο κ.λπ.

Ο γιατρός θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στον πολίτη, καθώς θα αμείβεται από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Με τον νέο νόμο για το ΠΕΔΥ θεσπίζεται και ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) όπου θα περιέχει όλο το ιατρικό ιστορικό του ασφαλισμένου.

Οι οικογενειακοί γιατροί που θα στελεχώσουν το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) θα ενημερώνουν διαρκώς τον εν λόγω φάκελο, ο οποίος θα ακολουθεί τον ασθενή σε κάθε του βήμα.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) θα αποτελείται από ιατρικές πληροφορίες που παράγονται σε οποιονδήποτε φορέα παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Όλοι οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον οικογενειακό γιατρό χωρίς καμία εξαίρεση ενώ ο ασθενής με χρόνιο πρόβλημα δεν θα χρειάζεται να ενημερώνει τον οικογενειακό γιατρό εάν πήγε σε ειδικό γιατρό, αφού ο ειδικό γιατρός θα ενημερώνεται αυτόματα από τον οικογενειακό γιατρό.

Ωστόσο οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και να μην πάνε στον οικογενειακό γιατρό τους.

Ο ασθενής όπως αναφέρει και ο νόμος θα μπορεί να αλλάξει οικογενειακό γιατρό μία φορά το χρόνο ενώ σε περίπτωση αλλαγής πόλης κατοικίας κτλ η αλλαγή του οικογενειακού γιατρού θα γίνεται άμεσα και χωρίς χρονικό περιορισμό.

http://iatropedia.gr/articles/read/6119

One thought to “Η ανατολή του ΠΕΔΥου: Πόσοι γιατροί θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους”

  1. Αγγλικο μοντελο στην Υγεια…

    Καλα ολα, αλλα εχει κανεις ιδεα ποσο πληρωνονται οι GP στην Μ. Βρετανια ; Και τι μηχανοργανωση, συστηματοποιηση και ηλεκτρονικη υποστηριξη χρειαζεται για να υποστηριχθει ενα τετοιο συστημα ;;;

    Γιατι με 800 Ευρω ( και μηπως λεω παρα πολλα) αμοιβη στο ιατρο και ηλεκτρονικη υποστηριξη τυπου… ATARI (οι παλιοτεροι θυμουνται) οχι συστημα πρωτοβαθμιας φροντιδας δεν φιαχνεις.

    Ουτε κοτεσι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *