Συνάντηση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

γεωργιαδης περιστεριαΟ Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Μετά το πέρας της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δηλώσεις:

κ. Γεωργιάδης: «Η διαδικασία της μεταρρυθμίσεως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξελίσσεται πολύ καλά. Ήδη τα Πολυϊατρεία έχουν σχεδόν όλα παραδοθεί πλην –μετρημένων- 3-4 εξαιρέσεων, τα οποία θα παραδοθούν και αυτά. Οι γιατροί βγήκαν ήδη σε διαθεσιμότητα και όλο το υπόλοιπο προσωπικό. Ήδη από σήμερα έχουν δοθεί και όλες οι διαπιστωτικές πράξεις και μετρά η προθεσμία των επτά ημερών για να δηλώσουν οι γιατροί αν θέλουν να έρθουν μαζί μας στο δημόσιο σύστημα ή όχι. Άρα όλα εξελίσσονται βάσει χρονοδιαγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, καλέσαμε σήμερα την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και τις επόμενες ημέρες θα δούμε και την Κ.Ο. της ΝΔ, για να τους ενημερώσουμε για τα σχέδια των υπουργικών αποφάσεων που ετοιμάζουμε προς εκτέλεση του Νόμου. Μόλις έχουμε έτοιμες τις αποφάσεις, περίπου στις αρχές της άλλης εβδομάδος, θα τις παρουσιάσουμε και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής έτσι ώστε να είναι ενήμερα όλα τα κόμματα για το τι πρόκειται να κάνουμε. Το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί ακριβώς. Σε 30 ημέρες τα Πολυϊατρεία θα ανοίξουν».

 

Ερ. Δημοσιογράφου: Υπάρχουν 2-3 ακόμη Πολυϊατρεία που δεν έχουν ανοίξει…

 

«Πράγματι. Είναι ένα που έχει πάρει τα κλειδιά, νομίζω το ΠΑΜΕ, στο Δίστομο και καναδυό άλλα».

 

Ερ. Δημοσιογράφου: Όσον αφορά στην κόντρα με τους γιατρούς, οι γιατροί λένε ότι είναι δικό σας ψέμα ότι υπάρχουν καταγγελίες από ασφαλισμένους ότι παίρνουν λεφτά με τη δικαιολογία του πλαφόν…

 

«Εγώ απάντησα σε ένα σχόλιο του κ. Καμπουράκη που είπε ότι ξέρει γιατρούς που ζητάνε λεφτά εξαιτίας του πλαφόν. Είπα ότι και σ’ εμένα έχουν γίνει καταγγελίες στο email μου αλλά και στον ΕΟΠΥΥ και τις οποίες ψάχνουμε».

 

Ερ. Δημοσιογράφου: Οι γιατροί ζητούν να πείτε ονόματα.

 

«Ξέρετε πολύ καλά ότι ο Νόμος περί προσωπικών δεδομένων αποκλείει τη δημοσιοποίηση ονομάτων διότι μια καταγγελία μπορεί να είναι αληθής, μπορεί να είναι και ψευδής».

 

Ερ. Δημοσιογράφου: Πείτε μας για το παιδάκι που χρειάστηκε βοήθεια στο Ηράκλειο.

 

«Ασχολήθηκα προσωπικά με αυτή την ιστορία. Διάβασα στο διαδίκτυο ότι κάποιοι γονείς στο Ηράκλειο, των οποίων το παιδί ήθελε μεταμόσχευση οφθαλμού, ανησυχούσαν ότι λόγω της απεργίας, δε θα μπορούσαν να κάνουν τη σχετική διαδικασία. Από το γραφείο μου υπήρξε επικοινωνία και με την οικογένεια και ψάξαμε την όλη υπόθεση. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Πρώτα απ’ όλα η απεργία δεν επηρεάζει τις σχετικές επιτροπές γιατί το αίτημα γίνεται στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ. Οι περιφερειακές διευθύνσεις δεν είναι σε διαθεσιμότητα, λειτουργούν. Δεν κάνεις δηλαδή την αίτηση για τέτοια διαδικασία στο πολυϊατρείο, την κάνεις στην περιφερειακή διεύθυνση η οποία λειτουργεί. Άρα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

 

Στην προκειμένη περίπτωση περιμένει η οικογένεια το σχετικό χαρτί από το νοσοκομείο του Λονδίνου, που θα λέει ότι μπορεί να γίνει αυτή διαδικασία. Μόλις έρθει αυτό το χαρτί, έχει υπάρχει προσωπική επικοινωνία με τους αρμόδιους της περιφερειακής διεύθυνσης Ηρακλείου, ώστε να γίνει η διαδικασία γρήγορα για να μην καθυστερήσει η μεταμόσχευση. Άρα, πρώτον δεν έχει καμία σχέση με την απεργία και δεύτερον, η διαδικασία θα προχωρήσει όταν έρθει το χαρτί από το νοσοκομείο του Λονδίνου».

 

κ. Κρεμαστινός: «Εκείνο το οποίο συζητήθηκε είναι να γίνει το ταχύτερο δυνατόν η εφαρμογή του νόμου, ούτως ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των πολιτών, αυτό είναι το βασικό. Ότι δηλαδή, με την εφαρμογή του νόμου θα πρέπει οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα. Αυτό θα γίνει με την ταχύτερη εφαρμογή του νόμου. Το δεύτερο που συζητήθηκε, μεταξύ των άλλων, γιατί θα επακολουθήσει γραπτή ανακοίνωση, είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως κατά γράμμα ο νόμος, ότι ουδείς γιατρός θα απολυθεί. Με απλά λόγια, όσοι γιατροί δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, θα κάνουν συμβάσεις προσωπικές με τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι και οι γιατροί πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, γιατί χωρίς ευχαριστημένους γιατρούς δεν υπάρχει κανένα σύστημα υγείας, αλλά και οι πολίτες περισσότερο ευχαριστημένοι όταν εξυπηρετούνται καλύτερα. Και όλα αυτά βεβαίως θα τα παρακολουθήσουμε, ούτως ώστε να μην μείνουν στα λόγια αλλά να υλοποιηθούν στην πράξη».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *