Ένωση Ελλευθεροεπαγγελματιών καρδιολόγων Ελλάδος. Οι ιατροί δεν υποκύπτουν σε εκβιασμούς. Το πλαφόν στην συνταγοργάφηση βλάπτει εκτός από τους ασθενείς και την οικονομία.

καρδιά στηθοσκοπιο 

Προς

Πρόεδρο

Ε.Ο.Π.Υ.

Κ. Κοντό Δημήτριο

Κοιν.   Υπουργό Υγείας

            Κ. Άδωνι Γεωργιάδη

            Υφυπουργό Υγείας

            Κ. Αντώνη Μπέζα

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με το Δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σας στις 10/2/2014 ορίζεται ως προθεσμία την 15/2/2014 για την υπογραφή συμβάσεως των παρόχων Υγείας με τις ελεγκτικές εταιρείες διαφορετικά δε θα πληρωθούν οι δαπάνες του Αυγούστου 2013 όπως αναφέρατε.

Η ενέργεια αυτή του ΕΟΠΥΥ θεωρείται καταπιεστική και εκβιαστική αφού όπως γνωρίζετε η επιτροπή διαπραγμάτευσης που έχει συσταθεί από το Πανυγειονομικό μέτωπο και αποτελείται από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Πατούλη Γεώργιο, τον Πρόεδρο της ΠΟΣΚΕ κ. Πατσουράκο Φώτιο, τον Πρόεδρο της ΠΟΣΙΠΥ κ. Χατζηπαναγιώτου Θεόδωρο και τον Πρόεδρο του ΠΣΦ κ.Μπάκα Γεώργιο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις εταιρείες για την μείωση του κόστους που είναι τριπλάσιο στους Ιατρούς από τις Κλινικές. Παράλληλα οι περισσότερες από τις εταιρείες δεν έχουν αποστείλει τις συμβάσεις τους όπως έχουμε ζητήσει για να ελεγχθούν από τους νομικούς συμβούλους.

Επίσης δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί συνδέεται η περαιτέρω πληρωμή των τρεχουσών οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ μετά τον Αύγουστο του 2013 αφού πουθενά και από κανένα νόμο δεν προκύπτει αυτό. Φυσικά δεν γίνεται κατανοητό γιατί πρέπει να πληρώσουμε τους ελεγκτές μας όταν αυτό είναι υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ. Στα πλαίσια αυτά εξάλλου έχει γίνει πρόταση προσφάτως και στον Υφυπουργό Υγείας κ.Μπέζα Αντώνιο από τον ΙΣΑ για να γίνει ο Ιατρικός έλεγχος από τις ελεγκτικές εταιρείες και η εκκαθάριση δαπανών από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, όπως και οφείλει. Το αίτημα αυτό δεν έχει απαντηθεί, όταν μάλιστα γνωρίζουμε, ότι στην επαρχία ιδίως οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ δύνανται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκκαθαρίσουν τις δαπάνες και να συνδράμουν παράλληλα και στα μεγάλα αστικά κέντρα με μεταφορά σε αυτές των παραπεμπτικών, που θα γίνει αντίστροφα, από την επαρχία στην Αθήνα, αν κάνουν την εκκαθάριση οι ελεγκτικές.

 

Μετά τα ανωτέρω δεν αντιλαμβανόμαστε την σκοπιμότητα της εμμονής του ελέγχου από τις ελεγκτικές εταιρείες και ζητούμε την απόσυρση της ανακοίνωσής σας.

Ως προς το δεύτερο μείζον θέμα του πλαφόν στην συνταγογράφηση, θέλουμε να σας επισημάνουμε και πάλι όπως και σε προηγούμενη επιστολή μας, ότι το μέτρο είναι καταστροφικό και βλάπτει σοβαρά την υγεία των ασθενών, αφού παίρνει μέσους όρους ίδιους για χειμερινούς και καλοκαιρινούς μήνες σε περιοχές που μπορεί το καλοκαίρι να έχουν πολλαπλάσιους κατοίκους από τον χειμώνα ή αντιστρόφως. Φυσικά αν είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα κάποιος παίρνει το αυτοκίνητό του και κάνει ταξίδι σε άλλη πόλη για να γράψει τα φάρμακα, αλλά στα νησιά μάλλον θα πρέπει να πάρει το πλοίο της γραμμής και να μεταναστεύσει.

Αν το μέτρο αυτό γίνεται για να ελαττωθεί η φαρμακευτική δαπάνη (που μάλλον δε θα επιτευχθεί αφού ένας ασθενής θα πάει σε άλλον ιατρό να γράψει τα φάρμακα που έχει πλαφόν και το μόνο που επιτυγχάνεται τελικά είναι η ταλαιπωρία του ασθενή και η επιδείνωση της υγείας του αν αργήσει να πάρει τα φάρμακα) δεν αντιλαμβανόμαστε πως οι οικονομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνονται ότι έτσι θα αυξηθεί η δαπάνη των επισκέψεων σε ιατρούς αφού ένας ασθενής θα επισκέπτεται τελικά τον ιατρό του για εξέταση και έναν άλλον μετά για να του γράψει τα φάρμακα αφού θα έχει λήξει το πλαφόν του ιατρού του. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η δαπάνη για τις Ιατρικές επισκέψεις, εκτός αν τελικός στόχος είναι ο εξαθλιωμένος ασθενής να πληρώνει αγανακτισμένος τα φάρμακα από την τσέπη του και έτσι να ελαττώνεται η φαρμακευτική δαπάνη, σε δόξα όσων σκέφτηκαν αυτό το τραγικό μέτρο.

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Αποσύρατε άμεσα αυτά τα μέτρα που μόνο κακό κάνουν τόσο στους ασθενείς όσο και στους Ιατρούς. Οι προτάσεις υπάρχουν από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού των δαπανών για την υγεία και υπέρ του ελέγχου, αλλά όχι με ισοπεδωτικά μέτρα που βλάπτουν την υγεία των πολιτών και χωρίς την ανάληψη ευθυνών από τον ΕΟΠΥΥ στο θέμα του ελέγχου που πλέον παίζει τον ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου».

Καλούμε τα μέλη μας σε εγρήγορση και σε συμμετοχή στην συγκέντρωση που έχει καλέσει ο ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ την Τετάρτη 19/2/2014 αν δεν αποσυρθούν τα μέτρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *