2 χρόνια Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής: Μελλοντική φιλοδοξία η ίδρυση Κοινωνικού Γηροκομείου για Ανασφάλιστους ηλικιωμένους

7_2_2014_apologismos_iatreiou_3  300 εθελοντές γιατροί, 40.000 επισκέψεις, 900.000 δωρεάν φάρμακα σε όλη την Ελλάδα

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων προσφοράς και αλληλεγγύης προς τους εμπερίστατους συμπολίτες μας, πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός του έργου του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 στην Παλιά Βουλή, 7_2_2014_apologismos_iatreiou_2συμμετείχαν γιατροί, εθελοντές, ασθενείς ,εκπρόσωποι της πολιτικής και επιστημονικής ζωής της χώρας και πλήθος κόσμου.

Ειδικότερα το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής με 300 εθελοντές γιατρούς, αριθμεί 40.000 ιατρικές επισκέψεις, έχει χορηγήσει 550.000 δωρεάν φάρμακα στην Αττική και στις παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές, στηρίζοντας 35 δημους της Αττικής, 42 δήμους της Περιφέρειας, 26 Μητροπόλεις 7_2_2014_apologismos_iatreiou_1και 30 ενορίες της Ιερας Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς επίσης και 18 ιδρύματα, άσυλα και φορείς.

Ταυτόχρονα μέσα από τη δράση του ΣΚΑΙ «Όλοι μαζί μπορούμε και στην υγεία» συγκεντρώσαμε 750.000 φάρμακα ενώ 150.000 φάρμακα παραδόθηκαν από την Κοινωνική τράπεζα Φαρμάκων του ΣΦΕΕ. Παράλληλα, δεκάδες φαρμακοποιοί και απλοί πολίτες, κατακλύζουν καθημερινά το Ιατρείο, προσφέροντας φάρμακα για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης απηύθυνε εθνικό κάλεσμα εθελοντισμού αναφερόμενος στο έργο του ιατρείου και στις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών που έχει καλύψει τα δύο χρόνια της λειτουργίας του, τονίζοντας: «Χιλιάδες ασθενείς σώθηκαν, καρκινοπαθείς βρήκαν το φάρμακό τους, παραμελημένες έγκυοι υποβλήθηκαν σε όλες τις εξετάσεις, παιδιά έκανα το εμβόλιό τους… Κλείνοντας 2 χρόνια λειτουργίας σε ένα θεσμό που ξεκίνησε ταπεινά, δειλά, και δόξα το Θεω, γιγαντώθηκε στην πιο μεγάλη ελληνική δομή που υπάρχει, ένα είναι το ΜΗΝΥΜΑ: Πρέπει να συνεχίσουμε για εκείνους που σου απλώνουν το χέρι. Αν δε τους το κρατήσεις, θα χαθούν…Και μπορεί να μην φταιει ο καθένας από μας που θα χαθουν, όμως φταίμε όλοι μαζί γιατί μπορούσαμε να τους σώσουμε, ως γιατροί, ως εθελοντές, ως άνθρωποι».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Πατούλης στο όραμα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για ένα Κοινωνικό Γηροκομείο που θα φιλοξενεί ανασφάλιστους και άπορους ηλικιωμένους που χρήζουν ιατροκοινωνική φροντίδα: «…να φτιάξουμε ένα γηροκομείο για τους ανασφάλιστους και άπορους ηλικιωμένους για να έχουν το γιατρό τους, το φάρμακό τους, τη φροντίδα που χρειάζονται και αξίζουν στη ζωή που τους απέμεινε… Πιστεύω ακράδαντα ότι όταν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το ΘΕΛΟΥΜΕ, τοτε ΟΛΟΙ ΜΑΖΊ μια μέρα θα το ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ.»

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κωστής Δήμτσας επισήμανε ότι: «300-400 ασθενείς καθημερινά περνούν το κατώφλι του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής. Έχουμε χορηγήσει 550.000 δωρεάν φάρμακα στην Αττική και στις παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές. 2 χρόνια τώρα προσχωρούμε μαζί να στηρίξουμε την ελπίδα και την αντοχή του κόσμου, με ειλικρινή σεβασμό στην αξία του κάθε ανθρωπίνου προσώπου ως ασθενή. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής είναι το παράθυρο της ελπίδας στον συνάνθρωπο που υποφέρει. Στην Αρχιεπισκοπή και στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έρχονται μανάδες που δεν μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς που δεν μπορούν να πάρουν τη θεραπεία τους. Η Εκκλησία, έχει ένα σκοπό: να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις τον άνθρωπο, να τον στηρίξει ψυχικά, να τον δυναμώσει, να του δώσει κουράγιο στη πορεία της ζωής, να μάθει το νόημα και τον σκοπό της ζωής. Ο Χριστός μας είπε για το νόημα της ζωής ν’ αγαπήσεις τον Θεό με όλη την δύναμη και τον συνάνθρωπό σου σαν τον εαυτό σου. Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε με όλους τους εθελοντές μας, όλοι μαζί, σε ένα έργο ιατρικής διακονίας με μοναδικό στόχο να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή»

 

Στα πλαίσια λειτουργίας Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στην ΓΣΕΒΕΕ ο Πρόεδρος της Γιώργος Καββαθάς επεσήμανε ότι σύμφωνα με πηγές του ΟΑΕΕ υπάρχουν περισσότεροι από 350.000 ανασφάλιστοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πολίτες (άμεσα και προστατευόμενα μέλη) να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη . «Το κοινωνικό ιατρείο της ΓΣΕΒΕΕ φιλοδοξεί ν αποτελέσει τον κεντρικό άξονα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Αττική για όλους τους ανασφάλιστους επαγγελματιοβιοτέχνες και εμπόρους», κατέληξε.

 

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΟΑΕΔ και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Παναγής Καρέλλας τόνισε τη σημασία της προσφοράς και της αλληλεγγύης στους ανέργους τα δύο χρόνια εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς, και έδωσε για όλους τους ανασφάλιστους μήνυμα ελπίδας και προοπτικής λέγοντας: «Στο ταξίδι που ξεκινήσαμε καλούμε όσους και όσες θέλουν να μοιραστούμε κοινά ιδανικά, αρχές και αξίες.»

 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο επίτιμος Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνων Σωτήρης Ρηγάκης και ο Διοικητής του ΕΛΠΙΣ Θοδωρής Γιάνναρος.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *