Νέα από Αρκαδία. Η σημερινή πολιτιστική μας ταυτότητα

ARKADIA18-150x150177 Η προσέλευση του κόσμου που παρατηρήθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης «Γνωρίστε ΤΩΡΑ το Μεσολόγγι μέσα από την Τέχνη», άφησε στη μνήμη όλων όσοι παραβρέθηκαν μια αξιοπρόσεκτη εικόνα και μια ευχάριστη σκέψη. Σε πείσμα εκείνων που θέλουν να παρουσιάζουν μια μονοδιάστατη πραγματικότητα που καθορίζει τα ενδιαφέροντά μας και τον ελεύθερο χρόνο μας, υπάρχει πάντα μια ζωντανή και παρούσα πλειοψηφία που μπορεί να μην διαμορφώνει ποσοστά τηλεθέασης, διαμορφώνει όμως τη ζωντάνια και το σφυγμό μιας κοινωνίας που είναι πολυδιάστατη, γεμάτη ενδιαφέροντα και αναζητήσεις.

Η σημερινή Τρίπολη είναι, λοιπόν, και το πλήθος των ανθρώπων που δίνει το «παρών» σε εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, όπως κάποτε συνέβαινε με το Φιλοτεχνικό, μαζί με άλλα ασφαλώς στιγμιότυπα που συνθέτουν τον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας και τη σύγχρονη Αρκαδική πραγματικότητα. Αυτός είναι ο πλούτος και η δύναμη μιας κοινωνίας, που δεν είναι μονοσήμαντη, που δεν προσδιορίζεται ευθύγραμμα, που εκφράζεται πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως. Και παρά το γεγονός ότι πολλά από τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις της τοπικής κοινωνίας μπορεί να μην αναδεικνύονται από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, είναι όχι μόνον υπαρκτά, αλλά αφήνουν και τη σφραγίδα τους στη συλλογική μας εικόνα.

Ας μη το ξεχνάμε, ιδίως όταν κάποιοι επιχειρούν να περιγράψουν τους σημερινούς Τριπολίτες και τις ανάγκες τους με έναν τρόπο απλοϊκό και ενιαίο. Ευτυχώς, για εμάς, θα υπάρχουν πάντα, πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους λόγοι, για τους οποίους θα προστρέχουμε σε ανάλογες εκδηλώσεις. Άλλοι με λιγότερη και άλλοι με περισσότερη επιθυμία, δίνοντας με τον τρόπο αυτό το στίγμα της πόλης και του νομού μας.

Στην παρούσα δημοτική αρχή προσφέρεται μια μεγάλη ευκαιρία: Να προχωρήσει σε ανάλογες δράσεις στηρίζοντας τα πραγματικά πολιτιστικά σωματεία, σαν τον Φιλοτεχνικό, ενεργά και όχι καταχωνιάζοντάς τον στα υπόγεια του κτηρίου, έχοντας πάντα την επιδοκιμασία της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινής γνώμης. Η οποία, συνήθως, είναι σιωπηρή, δεν κατεβαίνει στους δρόμους, δεν αρέσκεται στο να προκαλεί θόρυβο, γενικώς δεν διαμαρτύρεται, αλλά από την άλλη ξέρει να κρίνει, να συγκρίνει και να αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ακριβοδίκαια, όπως κάνει και πάνω από την κάλπη, όταν έρχεται η ώρα, αιφνιδιάζοντας επιτελεία, μετρήσεις και κάθε είδους «προφήτες».

Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός

Με μεθοδικότητα, συντονισμό και αποφασιστικότητα το νοσοκομείο της Καλαμάτας ολοκλήρωσε τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού του εξοπλισμού μέσα από το ΕΣΠΑ. Εμείς εδώ στο Παναρκαδικό νοσοκομείο ακόμα «ψαχνόμαστε» για κάποια ανάλογη αγορά. Οι προ ημερών αποκαλύψεις του βουλευτή Κώστα Ζαχαριά, που γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγματα τα οποία διαχειρίστηκαν τα του νοσοκομείου μας ήταν σημαντικές. Τα μηχανήματα που αγοράστηκαν με διαγωνισμό το 2009 από την τότε διοίκηση του νοσοκομείου, άλλα παραμένουν στα υπόγεια, και άλλα επανήλθαν στις εταιρείες από όπου αγοράστηκαν. Οι ευθύνες που υπάρχουν για την τότε διοίκηση αναμένουν την κρίση του δικαστηρίου, η οποία είναι άγνωστο πότε θα εκφραστεί. Η ευκαιρία όμως ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού χάθηκε. Χρήματα δεν υπάρχουν. Και είναι άγνωστο αν ποτέ υπάρξουν στο μέλλον.

Κίνημα Ειρήνης

«Ο Λαμπράκης και το Κίνημα Ειρήνης. 50 χρόνια από τη δολοφονία του» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη, που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014 στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου. Το βιβλίο αποτελεί ένα μακρύ οδοιπορικό στη ζωή, στη δράση και στη δολοφονία του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στο κίνημα ειρήνης που αναπτύχθηκε διεθνώς και στη χώρα μας από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Κώστας Βούλγαρης ενώ θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θεοδωράκης.

Στερεοελλαδίτες

Την ερχόμενη Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα μνήμης του Οσίου Λουκά, προστάτη του Συλλόγου Στερεοελλαδιτών Αρκαδίας, θα τελεστεί στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου θεία λειτουργία με αρτοκλασία. Προσκαλούνται όσοι επιθυμούν να παραβρεθούν.

Θεματικός τουρισμός

Στο πλαίσιο των δράσεών του για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη (ΒΙ.Τ.Α.) ο δήμος Νότιας Κυνουρίας, δια της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξής του (Ε.Τ.Α) – της Κοινωφελούς Επιχειρήσεώς του – του Αρχείου Τσακωνιάς – του Συνεταιρισμού του «Τσακώνων Κοινωνία» – των Συλλόγων του – των Εθελοντών του – των Συμπατριωτών της Διασποράς – του «Κεφαλαίου των Φίλων του παντού» και της «ΚΥΨΕΛΗΣ των ΓΕΝΕΩΝ των Αυτοδιοικούμενων ΑΝΘΡΩΠΩΝ του» προχωρά στη δημιουργία μιας νέας δομής για την προώθηση των ειδών του θεματικού τουρισμού (θρησκευτικός – ιστορικός – πολιτισμικός – περιβαλλοντικός – εκπαιδευτικός – αθλητικός κ.λ.π). Πρώτο βήμα μετά την ολοκλήρωση του σχετικού σχεδιασμού για τον ποδηλατικό τουρισμό θα είναι ένα πρωτότυπο φυλλάδιο, το οποίο θα περιγράφει ποδηλατικές διαδρομές όλων των επιπέδων δυσκολίας με χάρτες – φωτογραφίες και κάθε είδους πληροφορίες, προκειμένου οι ποδηλάτες χρησιμοποιώντας τον ν’ απολαμβάνουν τις βόλτες τους συνδυάζοντας την ποδηλασία με επισκέψεις στις Κοινότητές, στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μοναστήρια να γνωρίζουν τις ομορφιές της φύσης – την ιστορία – τον πολιτισμό – την παράδοσή μας και την φιλοξενία των Ανθρώπων (επαγγελματιών και μη).

«Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο».

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα πλαίσια του προγράμματος «ΗΕΑRT II» με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), που έχει αναπτύξει δραστηριότητα για παρεμβάσεις κατά του καπνίσματος στα σχολεία, διοργανώνουν επιμορφωτική εσπερίδα με θέμα: «Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο».

Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος και εισηγητής στην εσπερίδα είναι ο καθηγητής κ. Μπεχράκης Παναγιώτης, MD, PhD (McGill), FCCP, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Harvard.

Η επιμορφωτική εσπερίδα αποτελείται από σε δύο μέρη: θεωρητικό και βιωματικό. Έχει στόχο την παρουσίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την πρόληψη του καπνίσματος και την προαγωγή της υγείας των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από τη βιωματική μάθηση και υποστηρίζεται από εγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό. Τόπος διεξαγωγής σεμιναρίου: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης.

Υποψήφιοι ΚΚΕ

Τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Νίκο Γόντικα θα στηρίξει το ΚΚΕ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου με αντιπεριφερειάρχες τους: Μπαβέλη Ναυσικά δημοτική σύμβουλο Δήμου Άργους – Μυκηνών για την Αργολίδα, Γούργαρη Βαγγέλη συνταξιούχο ΔΕΗ, περιφερειακό σύμβουλο Πελοποννήσου, για την Αρκαδία, Μπράβο Ηλία συνταξιούχο εκπαιδευτικό για την Κορινθία, Μαστρογιαννόπουλο Δημήτρη συνταξιούχο εκπαιδευτικό, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, γραμματέας της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ για τη Λακωνία, Διασάκο Νίκο οδοντίατρο, δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας, μέλος ΔΣ Συλλόγου Οδοντιάτρων Καλαμάτας για τη Μεσσηνία.

Τέλος για το δήμο Τρίπολης θα στηρίξει τον κ. Νικολάου Δημήτριο.

“Βαδίζουμε στην Αρκαδία”.

Τα εγκαίνια της έκθεσης “Βαδίζουμε στην Αρκαδία”, της ερευνητικής εργασίας της Β’ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης . Η διάρκειά της θα είναι μέχρι και την επομένη, Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014 στις 8 το βράδυ.

Χαμογελάτε

Η μόνη περίπτωση να πας σε δουλειά και να βρεις χαμογελαστούς και χαλαρούς συνεργάτες είναι να δουλεύεις σε φυτεία χασισιού…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *