Αποκατάσταση της Αδικίας στους Γιατρούς της ΠΦΥ ζήτησε ο ΙΣΑ σε έκτακτη συνάντηση με τον Υφυπουργό κ.Μπέζα

???????????????????????????????Έκτακτη συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας Α.Μπέζα είχε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης και ο Ταμίας του ΙΣΑ Φ.Πατσουράκος για τα καίρια θέματα των γιατρών της Αθήνας που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Την ανάγκη απόσυρσης του Νομοσχεδίου για το Π.Ε.Δ.Υ. τόνισε για ακόμη μία φορά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και την εκ νέου διαβούλευσή του, τονίζοντας τα τεράστια κενά που αφήνει το νομοσχέδιο.

Ως πρωταρχικής σημασίας τροποποίηση ανέφερε ο κ.Πατούλης τη δυνατότητα προσαρμογής των γιατρών των Μονάδων ΕΟΠΥΥ στο νέο σύστημα και την κατάργηση των ιδιωτικών τους Ιατρείων από τη χρονική στιγμή που θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένη θέση, και μετά την τελική τους κρίση, ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στις Μονάδες των ΥΠΕ, αντί του βίαιου λουκέτου που ορίζει το Νομοσχέδιο μέσα από ένα ακαθόριστο μελλοντικό εργασιακό πλαίσιο, αφήνοντας όλους τους γιατρούς αίολους..Ο ΙΣΑ ζήτησε να έχουν δικαίωμα συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ όλοι οι γιατροί και να έχουν δικαίωμα εξέτασης από ειδικό γιατρό όλοι οι ασθενείς, χωρίς υποχρεωτικά να μεσολαβεί ο οικογενειακός γιατρός, θέσεις τις οποίες είδε με θετικό μάτι ο κ.Μπέζας.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε για ακόμη μία φορά την απόλυτη θέση του συλλόγου για την πλήρη κατάργηση του πλαφόν τόσο από τη συνταγογράφηση όσο και από τις παρακλινικές εξετάσεις, λέγοντας ότι αυτό το μέτρο καταστρατηγεί στην πράξη την ελεύθερη επιλογή γιατρού εκ μέρους του ασθενή και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινή πράξη των γιατρών.

Ο Υφυπουργός Υγείας μίλησε για το ειδικό ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε 30/1 ο ΕΟΠΥΥ, μετά από την πολυήμερη πίεση του ΙΣΑ, με το οποίο εξαιρούνται από το πλαφόν της συνταγογράφησης οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι νεοεισερχόμενοι τα έτη 2011 και 2012. Επίσης, στο ίδιο έγγραφο, αναφέρονται ότι εξαιρούνται από το πλαφόν οι χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, οι μεταμοσχευθέντες, καθώς και οι δαπάνες των εμβολίων, των ορών και των παραγόντων αίματος.

Σημαντική ήταν η δήλωση του κ.Μπέζα ότι το μέτρο του πλαφόν θα ισχύσει μέχρι την έναρξη εφαρμογής των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Θετική έκρινε, επίσης, ο κ.Μπέζας, την πρόταση του ΙΣΑ για τις Ελεγκτικές Εταιρείες: Ο ΙΣΑ προτείνει να πραγματοποιηθεί από τις Ελεγκτικές Εταιρείες μόνο ο κλινικός έλεγχος, ενώ η εκκαθάριση των δαπανών των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών να γίνει από τους υπαλλήλους των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ, ώστε να ελαττωθεί σε σημαντικό βαθμό η οικονομική επιβάρυνση των γιατρών του ΙΣΑ.

Στην ιδιαίτερη ανησυχία του ΙΣΑ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2010, 2011, 2012, το 10% για το 2012 και το 2013, καθώς και τις οφειλές των μικρών Ταμείων που εισήλθαν στον ΕΟΠΥΥ μετά 1/1/2012, ο Υφυπουργός Υγείας καθησύχασε το ΔΣ του ΙΣΑ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαγραφής, ενώ δε δεσμεύτηκε για χρονοδιάγραμμα στην αποπληρωμή των ανωτέρω οφειλών, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, με το οποίο θα επικοινωνήσει άμεσα για τη διευθέτηση των πληρωμών.

Σχετικά με τον συμψηφισμό των οφειλών στο rebate και το clawback, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε για ακόμη μία φορά το αίτημα του Πανυγειονομικού Μετώπου να χρεωθούν τα ανωτέρω «χαράτσια» στους γιατρούς από το υπόλοιπο 10% των οφειλών 2012 και 2013 και όχι συμψηφίζοντας τα ποσά αυτά στις τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, θέση που ο Υφυπουργός δήλωσε ότι θα διερευνήσει για την εφαρμογή του.

Επίσης, δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην αδικία έναντι των γιατρών από τη μη απόδοση των παρακρατηθέντων φόρων προς τις αρμόδιες ΔΟΥ και τον κίνδυνο να διπλοπληρώσουν οι γιατροί τον ίδιο φόρο λόγω καθυστέρησης της γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης των εγγράφων από τον ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Οικονομικών στις ΔΟΥ. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ προειδοποίησε αναφορικά με τα πιστωτικά τιμολόγια του 2013, ότι, αν δεν εκπέσουν από τα έσοδα του 2013, τα οποία και αφορούν, οι γιατροί και οι ιατρικές εταιρείες, θα πληρώσουν δυσβάστακτους φόρους για εισοδήματα που ουδέποτε εισέπραξαν. Για το θέμα αυτό ο κ.Μπέζας επαναδεσμεύτηκε για 2η φορά ότι θα το στηρίξει στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μπουν τα πιστωτικά τιμολόγια του clawbackrebateστη χρήση του 2013 και όχι του 2014.

Κλείνοντας, το ΔΣ του ΙΣΑ αιτήθηκε στον Υφυπουργό Υγείας να μην επιτρέψετε τις αδικίες που πνίγουν το ιατρικό σώμα γιατί πλέον τα όρια της αντοχής και της οικονομικής εξόντωσης των γιατρών έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητες επιβίωσής του.

Ο ΙΣΑ αναμένει την παρέμβαση του κ.Μπέζα να είναι άμεση και αποτελεσματική προς την αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε όλα τα ανωτέρω θέματα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                             ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *