ΙΣΑ. Κερδήθηκε η πρώτη μάχη τροποποίησης του πλαφόν για Νέους Γιατρούς

ΙΣΑsmallΘα συνεχίσουμε για να κερδίσουμε μέχρι την πλήρη κατάργηση του ανθρωποκτόνου μέτρου του πλαφόν του ΕΟΠΥΥ Ευθύς μόλις κοινοποιήθηκε από το δικαστικό επιμελητή η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων του ΙΣΑ κατά του ΕΟΠΥΥ για το όριο του πλαφόν συνταγογράφησης νεοεισερχόμενου αιτούντος μέλους του ΙΣΑ, μετά από αίτηση του ίδιου του γιατρού, και ενόψει της βασιμότητας και νομιμότητας του δικογράφου μας, ο ΕΟΠΥΥ συμμορφώθηκε με το αίτημά μας και αύξησε το πλαφόν συνταγογράφησης του.

1. Κανένα Πλαφόν- Καλούμε τους Γιατρούς μας να προβούν σε Ασφαλιστικά Μέτρα

Σε αυτή τη μάχη κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των ασθενών μας στη φαρμακευτική τους αγωγή, καλούμε όλους τους γιατρούς μέλη του ΙΣΑ να απευθύνονται στη Νομική Υπηρεσία του ΙΣΑ για να προβούν σε ασφαλιστικά μέτρα ώσπου ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ να κατανοήσει τη σοβαρότητα του θέματος για τη Δημόσια Υγεία. Όσοι συνάδελφοι, έχουν υπερβεί το πλαφόν πριν το τέλος του μήνα, ή επίκειται να το υπερβούν, μπορούν να καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα, προκείμενου η Ελληνική Δικαιοσύνη να αποφασίσει για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Επίσης, καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να εισηγηθεί τη νομοθετική ρύθμιση και την αίτηση ακύρωσης του πλαφόν και να θέσει το πλαίσιο της κλινικής συνταγογραφίας μέσα από επιστημονικά κριτήρια και θεραπευτικά πρωτόκολλα.

2. Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να στείλουν email για τη νομική τους κατοχύρωση

Ενόψει της ως άνω εξέλιξης, καλούμε όλα τα μέλη μας να στέλνουν με ηλεκτρονικό μήνυμα (email) τους ισχυρισμούς τους στο plafoniatroi@eopyy.gov.gr, προκειμένου άμεσα να αποκατασταθεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φάρμακα.

Η Νομική Υπηρεσία του ΙΣΑ καλεί τους γιατρούς μέλη του να αποστέλλουν email στο plafoniatroi@eopyy.gov.gr για τις ενστάσεις τους σχετικά με το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο στη μηνιαία δαπάνη συνταγογράφησης για δύο λόγους: 1) για να δηλώσουν τα αιτήματα τροποποίησης του πλαφόν τους σύμφωνα με τις ανάγκες των ασφαλισμένων και 2) διότι η ενέργεια αυτή πέραν του ενημερωτικού χαρακτήρα, έχει νομική αξία.

Σε περίπτωση που, εξαιτίας αυτού του αδόκιμου μέτρου, κάποιος γιατρός αντιμετωπίσει ποινικές, αστικές ή πειθαρχικές ευθύνες, για επιδείνωση της υγείας αρρώστου λόγω έλλειψης δυνατότητας συνταγογράφησης των απαραίτητων φαρμάκων , με την αποστολή του ως ανωτέρω υποδεικνυόμενου email, θα υπάρχει η έμπρακτη απόδειξη ότι ο γιατρός είχε ήδη επισημάνει στον ΕΟΠΥΥ τις ενστάσεις του για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Στο email, καλούμε τους γιατρούς να αποστέλλουν:

α) ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ (το οποίο διαφέρει για κάθε γιατρό)

β) ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ του ιατρού οι οποίες αναφέρονται :

στον αριθμό ασθενών που εξυπηρετεί , στην φύση της ειδικότητας στο υψηλό κόστος των φαρμάκων της ειδικότητας στα έτη άσκησης ιατρικήςστην πιθανόν προηγούμενη εργασιακή του σχεση πχ ως ιατρός του ΕΣΥ, ειδικευόμενος κλπ.

γ) Στο τέλος πρέπει να αναφέρονται οι κάτωθι παράγραφοι:

«Ενόψει αυτών, γίνεται σαφές ότι η εκτέλεση του μέτρου αυτού που αφορά στην αφαίρεση ουσιαστικά της δυνατότητας συνταγογράφησης, θα μου προκαλέσει ανεπανόρθωτη υλική βλάβη, η οποία συνίσταται στη σημαντική μείωση των κερδών μου, καθότι θα πρέπει να διώχνω τους ασθενείς μου, και ως εκ τούτου συνεπάγεται το κλείσιμο του ιατρείου μου καθότι δεν νοείται η άσκηση της ιατρικής χωρίς τη δυνατότητα χορήγησης στον ασθενής της ενδεδειγμένης θεραπείας.  Επίσης η κατάσταση αυτή θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη φήμη μου ως ιατρού και συνακόλουθα στον κλονισμό της εμπιστοσύνης και την αποξένωση των ασθενών μου λαμβανομένου υπόψη και της ιδιαίτερης εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλεται η σχέση του ιατρού με τον ασθενή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του Ν. 3418/2005 Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας.

Τέλος επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου για τα ως άνω, αλλά πρωταρχικώς για τον κίνδυνο που προξενεί το μέτρο αυτό στους ασθενείς μου, οι οποίοι εκτίθενται σε κίνδυνο της υγείας τους.»

 

Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι την αποκατάσταση του ζητήματος .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *