Εξουθενωμένο το προσωπικό του Παναρκαδικού Νοσοκομείου – Δραματικές ελλείψεις σε κλινικές (vd)

vardiampasis.jpg.pagespeed.ce.5wqEED8yFuΣτάση εργασίας πραγματοποίησε η ένωση γιατρών του ΕΣΥ, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης Βασίλης Βαρδιάμπασης, παραχώρησε συνέντευξη στην οποία εξηγεί τους λόγους της κινητοποίησης.

«Η απόσυρση του χαρατσιού των 25 ευρώ για κάθε νοσηλεία στο νοσοκομείο ήταν ένα ακόμα πολίτικο ενδοκυβερνητικό ηλεκτροσόκ, ωστόσο παραμένει το χαράτσι του ενός ευρώ για κάθε συνταγή και το ποσό των 5 ευρώ για την επίσκεψη μας στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας» είπε.

Αναφέρθηκε και στην υπέρογκη αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, δίνοντας παράδειγμα ενός φαρμάκου, για το οποίο μάλιστα δεν υπάρχει γενόσημο, όπου το 2009 η τιμή του ήταν στα 59,97 ευρώ και με συμμέτοχη πληρώναμε 13,50 ευρώ και πλέον είναι στα 46 ευρώ, αλλά η συμμετοχή είναι 20,75 ευρώ, αύξηση της τάξης του 45%, τη στιγμή που αναγράφεται στη συνταγογράφηση ότι η συμμετοχή είναι 25%!

<iframe width=”500″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/SIZIdKboVL0″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>Επιπλέον είπε ότι πολλές νόσοι “πέρασαν” από το 0% στο 10% συμμετοχή και άλλες από το 10% στο 25%! Εκτός αυτού υπάρχει και συμμετοχή στις εξετάσεις! Με πρόσχημα τον έλεγχο της υπερβάλλουσας συνταγογραφίας (που πλέον λόγω του συστήματος μπορεί εύκολα να ελεγχθεί), την “πληρώνουν” όλοι οι γιατροί και το βασικότερο ερώτημα που προκύπτει είναι “που θα πηγαίνουν οι πολίτες να γράφουν τα φάρμακα τους τη στιγμή που κανείς δεν έχει αύξηση της συνταγογραφικής του δυνατότητας και οι νοσοκομειακοί γιατροί λόγω της περιορισμένης συνταγογράφησης έχουν πολύ χαμηλό πλαφόν συνταγογραφησης”; Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα τους και όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα θα αναγκαστούν να διακόψουν τις θεραπείες τους, υπογράμμισε! Όσον αφορά στα όσα ακούγονται για την αποσύνδεση της πρωτοβάθμιας από τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, δήλωσε ότι χρήματα δεν έχουν βρεθεί για να γίνει αυτό και για να λειτουργήσουν ανεξάρτητα θα πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση.

Ο Β. Βαρδιάμπασης αναφέρθηκε και στις σοβαρές ελλείψεις που έχει το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, οι οποίες πληθαίνουν χρόνο με το χρόνο. Πολλοί έχουν συνταξιοδοτηθεί ήδη από το 2013, επειδή φοβήθηκαν τις απολύσεις και προσλήψεις δεν έχουν γίνει, ούτε καν 1 προς 10, παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά και έχει (άτυπα βέβαια) περιφερειακό ρόλο, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, αφού όλοι γνωρίζουμε πως δέχεται περιστατικά από όλη την περιφέρεια.

Ειδικότερα αναφέρθηκε σε κάποιες “προβληματικές” κλινικές, τονίζοντας ότι όλες οι κλινικές αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Συγκεκριμένα είπε πως στην παιδιατρική κλινική αρκετές μέρες το μήνα δεν υπάρχει καθόλου παιδίατρος, υπάρχουν μόνο τρεις αναισθησιολόγοι και είναι αδύνατη η εφημεριακή κάλυψη του μήνα, μόνο δύο νευροχειρούργοι, δύο γυναικολόγοι και σήμερα μάλιστα παρά το γεγονός ότι είχαν στάση εργασίας χρειάστηκε να κάνουν τοκετό, μεγάλο είναι το πρόβλημα και στην παθολογική κλινική, όπου ο όγκος εργασίας είναι μεγάλος, υπάρχει μόνο ένας νευροχειρούργος και ένας γναθοχειρουργός, οι οποίοι καλύπτουν και τα έκτακτα περιστατικά, ελλείψεις υπάρχουν και στη μονάδα του νεφρού, όπως και στην αιμοδοσία και τον ΩΡΛ.

Φυσικά σοβαρή είναι και η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό να αντιμετωπίζει επαγγελματική εξουθένωση, είπε χαρακτηριστικά!

Τόνισε ότι τα ανθρώπινα όρια έχουν εξαντληθεί, το προσωπικό δεν ξεκουράζεται και κάποια στιγμή θα το κάνει το λάθος….

Ο Β. Βαρδιάμπασης αναφέρθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης των υλικών, λέγοντας ότι στο τέλος του 2013 εξαντλήθηκε το χρηματικό ποσό που είχε δοθεί και είχαν πολλές ελλείψεις. Εκτιμά ότι το 2014 θα είναι χειρότερα τα πράγματα, με δεδομένο ότι το χρηματικό ποσό είναι μικρότερο, ειδικά από τα μέσα του 2014 μέχρι το τέλος. Τέλος υποστήριξε ότι σκοπός δεν είναι ο πανικός, αλλά η ενημέρωση.

Β.Π.

http://www.kalimera-arkadia.gr/ygeia/36450-eksouthenomeno-to-prosopiko-tou-panarkadikoy-nosokomeiou-dramatikes-elleipseis-se-klinikes-vd

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *