Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας. Όρια συνταγογράφησης

νοσοκομειο πυργουΠρος: τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ.του Π.Ι.Σ.

Κον Μιχαήλ Βλασταράκο

Κύριε Πρόεδρε,

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ στο υπ΄αριθ.433/07-01-2014 έγγραφό του, που αναφέρεται στην υπ΄αριθ.3117/09-12-2013 Υπουργική Απόφαση, με θέμα «όρια συνταγογράφησης ανά ιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ» θεωρούμε ότι, τα όρια συνταγογράφησης στη μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του εκάστοτε ιατρού η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 80% της αντίστοιχης μέσης μηνιαίας δαπάνης για κάθε συνταγογρα- φούντα ιατρό για το έτος 2013, σαν μέτρο είναι άδικο, ατελέσφορο και αναποτελε- σματικό.

Και πιο συγκεκριμένα, όσοι ιατροί το 2013 έκαναν πολύ μεγάλο αριθμό συνταγογραφήσεων και αρκετά παραπάνω από το μέσο όρο των συνταγών ανά μήνα των συναδέλφων τους, της ίδιας ειδικότητας, θα υποστούν μείωση 20%. Και όσοι ιατροί έκαναν κατά μέσο όρο πολύ μικρό αριθμό συνταγών θα υποστούν μείωση αυτού του μικρού εύρους συνταγογράφησής τους κατά 20% .

Κύριε Πρόεδρε, η παραπάνω απόφαση όπως διατυπώνεται, θεωρούμε ότι είναι ατυχής, άδικη και επιβραβεύει όλους όσους τα προηγούμενα χρόνια έκαναν για διάφορους λόγους – ίσως και αναγκαίους- πολύ μεγάλο αριθμό συνταγών ημερησίως. Το θέμα αυτό θα πρέπει να το δούμε από την συνετή διάστασή του και προς την σωστή και δίκαιη αποτελεσματικότητά του, αν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι.

Επιπλέον, η απόφαση αυτή θεωρούμε ότι είναι ισοπεδωτική, κάθετη και θα φέρει σε δεινή επαγγελματικά θέση τους νέους ιατρούς που έχουν ανοίξει πρόσφατα ιατρεία. Επίσης, δεν έχει συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το ιατρικό – θεραπευτικό έργο του κάθε ιατρού χαρακτηρίζεται έντονα από περιοδικότητα και διακύμανση, είτε για λόγους υγείας είτε για άλλους λόγους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρού εύρους ή κυμαινόμενη συνταγογράφηση.

Επίσης, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους ασθενείς που λαμβάνουν ακριβά φάρμακα για θεραπείες (όπως ανοσοκατασταλτικά ή υψηλού κόστους φάρμακα για καρκινοπαθείς και για άλλες χρόνιες παθήσεις κ.α.) και οι οποίοι θα έχουν μεγάλο πρόβλημα να βρουν ιατρό να τους γράψει το ακριβό φάρμακο που έχουν ανάγκη, γιατί θα συμπληρώνεται από το συνταγογραφούντα ιατρό, το όριο της δαπάνης φαρμάκων για κάθε συγκεκριμένο μήνα.

Υπάρχει δυνατότητα μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να διαπιστώνο- νται όποιες και όσες συμπεριφορές ξεφεύγουν, για διάφορους λόγους, από μια δεοντο- λογική και αναγκαία συνταγογράφηση.Θεωρούμε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να ανακληθεί διότι άλλως, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στους ιατρούς και στους ασφαλισμένους.

Η επιδιωκόμενη περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ίσως ξεπερνάει και τα όρια της ασφαλούς συνταγογράφησης για την υγεία του συνόλου των Ελλήνων πολιτών.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Γαλανόπουλος Ιωάννης Δάρας

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Ι.Σ.Π.Ο. – ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΙΑΝ. 2014               κλικ εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *