ΣΕΥΠΙΚΑ Αργολίδας. Ανοικτή επιστολή προς τους Βουλευτές του νομού

εοπυυΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΚΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ (Αριθ. Πρωτοδ. 138/2003)

Αρ. πρωτ.:63 (15/1/2014)

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΥΠΙΚΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κκ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Ι. ΑΝΔΡΙΑΝΟ , Δ. ΚΟΔΕΛΑ , Ι. ΜΑΝΙΑΤΗ

Αξιότιμοι Κύριοι

Τις επόμενες ημέρες , όπως γνωρίζετε, κατατίθεται στην Βουλή το Νομοσχέδιο που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.).

Ο Σύλλογος μας ( ο Σύλλογος των γιατρών και οδοντογιατρών του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ)) έχει ήδη, με αποφάσεις δύο διαδοχικών Γενικών Συνελεύσεων του, δηλώσει την κατηγορηματική εναντίωση του στην επιχειρούμενη διάλυση της Π.Φ.Υ. καθώς και στην εξαιρετικά βίαιη αποδιάρθρωση του επαγγελματικού βίου των λειτουργών της Υγείας. Είναι δε οι αποφάσεις του αυτές σε πλήρη εναρμονισμό με τις αντίστοιχες της Πανελλαδικής μας Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ). Άλλωστε ήδη έχουμε απευθυνθεί και προς εσάς σχετικά (με πρόσφατη κοινοποίηση ψηφίσματος του Συλλόγου μας) και δεν θα επανέλθουμε εδώ.

Θέλουμε όμως με την παρούσα επιστολή να επισημάνουμε τις ιδιαίτερες επιπτώσεις που η τυχόν εφαρμογή του Νομοσχεδίου Π.Φ.Υ. θα έχει για το νομό μας και ιδιαίτερα για τις πόλεις του Άργους και του Ναυπλίου και την Περιφέρεια τους.

Τα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ , στις δύο πόλεις του νομού, διεκπεραιώνουν έναν σημαντικό αριθμό περιστατικών ΠΦΥ. Οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι αδύνατο να υποκατασταθούν από δομές Δευτεροβάθμιες (Νοσοκομεία) καθότι αφενός δεν έχουν Πρωτοβάθμιο προσανατολισμό, εξειδίκευση και στελέχωση και αφετέρου με βεβαιότητα θα οδηγηθούν στην κατάρρευση λόγω υπερφόρτωσης. Δεν μπορούν να υποκατασταθούν από το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ τόσο γιατί δεν επαρκεί αριθμητικά, όσο και γιατί ελλείπουν κρίσιμες ειδικότητες. Δεν μπορούν τέλος να υποκατασταθούν από το εναπομένον Δημόσιο δίκτυο ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία) αφενός λόγω χιλιομετρικής απόστασης (το πλησιέστερο ευρίσκεται στο Λυγουριό) και αφετέρου λόγω της ήδη οριακής δυνατότητας κάλυψης του πληθυσμού ευθύνης τους (τα Περιφερειακά Ιατρεία). Ας συνυπολογίσει μόνο κανείς την ιδιαίτερη εποχική νοσηρότητα (έξαρση της εποχικής γρίππης) και το φόρτο εργασίας που την συνοδεύει για τις μονάδες Π.Φ.Υ. , για να εννοήσει πλήρως την ακρίβεια των παραπάνω.

Το κλείσιμο των δύο συγκεκριμένων Πολυιατρείων ΕΟΠΥΥ Άργους και Ναυπλίου ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ είναι , θεωρούμε, πράξη τουλάχιστον ανεύθυνη.

Στην Ιατρική η Στατιστική έχει διαφορετική χρήση και έννοια από ότι στις άλλες επιστήμες. Έστω και ένας θάνατος, από έλλειψη υπηρεσιών Υγείας που το Κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει στους πολίτες του, θα είναι γεγονός που θίγει τον πολιτισμό μας, που στρέφεται κατά της κοινωνίας!

Παράλληλα μεγάλη οικονομική επιβάρυνση θα προκύψει, για τους πολίτες της Αργολίδας και μόνο από το κλείσιμο των μικροβιολογικών εργαστηρίων των δύο Πολυιατρείων του νομού. Τα ιδιωτικά μικροβιολογικά ιατρεία στο νομό (πλην ενός) δεν είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ και σαν τελική συνέπεια οι πολίτες θα επιβαρυνθούν το συνολικό κόστος του εργαστηριακού τους ελέγχου , είτε θα τον αποφύγουν εντελώς στερούμενοι ουσιαστικά στοιχειώδους περίθαλψης με όλες τις συνέπειες.

Επίσης επισημαίνουμε την απουσία της ευαίσθητης κοινωνικά ειδικότητας του Παιδιάτρου από το δίκτυο συμβεβλημένων γιατρών ΕΟΠΥΥ στην Αργολίδα. Η κατάργηση του μόνου Παιδιατρικού Ιατρείου ΠΦΥ που τη στιγμή αυτή λειτουργεί στον ΕΟΠΥΥ Άργους είναι ευνόητο ότι θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες , εκτός από οικονομικές και στη Δημόσια Υγεία γιατί είναι πιθανό να αναστείλει εμβολιασμούς και προγράμματα παρακολούθησης υγείας παιδιών γενικότερα.

Αλλά και ο επαγγελματικός εξανδραποδισμός των λειτουργών Υγείας στο νομό δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής σας. Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν αγωνιούμε για το «παραπάνω» αλλά για το πως θα αποφύγουμε την επαγγελματική μας καταστροφή. Ούτε κομματικά είναι τα κίνητρα του αγώνα που δίνουμε. Την λευκή μας μπλούζα υπερασπιζόμαστε και το δικαίωμα μας να την φοράμε με αξιοπρέπεια!

Απαιτούμε όμως από την Πολιτεία να μας αντιμετωπίζει αξιοπρεπώς και με τιμιότητα! Δεν κατανοούμε την τιμωρητική διάθεση του Νομοσχεδίου που ενώ εξαιρούνται για παράδειγμα κατηγορίες συναδέλφων γιατρών (στρατιωτικοί , πανεπιστημιακοί ίσως και διευθυντές ΕΣΥ) από την υποχρεωτική ένταξη στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην δική μας περίπτωση αρνείται ακόμα και την ύπαρξη μιας σύντομης μεταβατικής περιόδου.

Οι γιατροί του «ΙΚΑ» θεωρούμε ότι έχουμε προσφέρει, ο καθένας μας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί, επί ένα τουλάχιστον τέταρτο του αιώνα στην κοινωνία του Άργους και του Ναυπλίου. Και θεωρούμε πως τέτοια συμπεριφορά (στα 55 και 60 χρόνια μας) δεν την αξίζουμε από την Πολιτεία! Κι ούτε βέβαια μπορούμε να δεχτούμε, ούτε επιστημονικά ούτε ηθικά, την καθημερινή βαθμιαία αποστέρηση των ασθενών μας από τα στοιχειώδη δικαιώματα τους στην Περίθαλψη!

Σας καλούμε παίρνοντας υπόψη τα στοιχεία που σας παραθέσαμε και συμμεριζόμενοι την αγωνία τη δική μας και των συμπολιτών μας να μην επιτρέψετε να γίνει νόμος του κράτους ένα τέτοιο νομοσχέδιο για την Υγεία. Το χειρότερο ίσως Νομοσχέδιο για την Υγεία από καταβολής Ελληνικού κράτους.

Διότι όπως, ιδιαίτερα τις μέρες που ζούμε, ο σοφός λαός μας λέει:

ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κωστάκης Προκόπιος                                            Μαλάμος Νικόλαος

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *