Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.Απαράδεκτη η μείωση της συνταγογράφησης κατά 20%

παιδιαΠρος: Πρόεδρο και το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ

Κοινοποίηση: Υπουργό Υγείας, Υφυπουργούς, ΠΙΣ, Ιατρικούς συλλόγους, Φορείς, Ειδησεογραφικά δίκτυα, Παιδιάτρους μέλη μας και μη

Αξιότιμε κε Πρόεδρε και σεβαστά μέλη του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ,

Η Ένωσή μας διαμαρτύρεται εντόνως και καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη τακτική που επέβαλε ο ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς, με μείωση της συνταγογράφησης κατά 20% σε σχέση με τον περυσινό μηνιαίο μέσο όρο ανά ιατρό.

Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό στην πραγματικότητα “χρησιμοποιείτε” τους ιατρούς ως δούρειο ίππο για να μειώσετε την φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλισμένων κατά 20%.

Το μέτρο αυτό ουδόλως εξυπηρετεί την οικονομία της χώρας, ούτε και είναι στα πλαίσια της δημοσιο-οικονομικής εξυγείανσης, αφού στην πραγματικότητα καθόλου δεν λαμβάνει υπ’ όψην του ποιός ιατρός συνταγογράφησε ευσυνείδητα τον προηγούμενο χρόνο.

Αντίθετα έρχεται στην ουσία να επιβραβεύσει αυτόν ο οποίος αλλόγιστα τον προηγούμενο χρόνο υπερσυνταγογράφησε. Και ας φωνάζατε ως ΕΟΠΥΥ, λίγους μήνες πριν, για την πάταξη της υπερσυνταγογράφησης αποδίδοντας ευθύνες σε συναδέλφους και μάλιστα διακόπτοντας ακόμα και αυτή την σύμβαση μαζί τους.

Τιμωρείτε με τρόπο παράλογο τους συναδέλφους που λειτούργησαν ευσυνείδητα συνταγογραφώντας τα απαραίτητα φάρμακα, επειδή πίστευαν ότι έτσι προστατεύουν την οικονομία της χώρας, ακυρώνοντας και βάζοντας σε αμφιβολία τις προθέσεις σας γύρω από την υπερσυνταγογράφηση.

Περισσότερο από όλους τιμωρείτε κατά τρόπο βάναυσο τους νέους ιατρούς, δίδοντας σε πάρα πολλούς από αυτούς το απίστευτο πλαφόν των 300-500 ευρώ για συνταγογράφηση ανά μήνα, και αναγκάζοντάς τους επί της ουσίας να κλείσουν τα ιατρεία τους.

Αν κάποιος σκεφτεί ότι για την πρώτη δόση των εμβολίων ενός παιδιού 2 μηνών το αντίστοιχο ποσόν είναι περίπου 150 ευρώ, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι με το πλαφόν των 300-500 ευρώ θα κλείσουν το πλαφόν τους, συνταγογραφώντας τα πρώτα εμβόλια, ΜΟΝΟ με 2 παιδιά που θα εξετάσουν στο ιατρείο τους τον μήνα ( τα εμβόλια στον πρώτο χρόνο της ζωής γίνονται σχεδόν κάθε μήνα). Στην πραγματικότητα δηλαδή για πολλούς παιδιάτρους δεν χρηματοδοτείτε ούτε τα εμβόλια για τα παιδιά που παρακολουθούν.

Αυτός είναι ο τρόπος που στηρίζετε τους νέους ιατρούς, το μέλλον της ιατρικής στην χώρα μας και ο καλύτερος τρόπος για να στείλετε την αφρόκρεμα των νέων ιατρών, τα παιδιά μας, ομαδικά μετανάστες στο εξωτερικό;

Από την άλλη θα αναγκαστούν χιλιάδες γονείς να ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν παιδίατρο για να τους συνταγογραφήσει τα εμβόλια ή τα φάρμακα του παιδιού τους, ή ακόμα και να τα πληρώσουν από την τσέπη τους, αφού το μόνο βέβαιο είναι ότι το πλαφόν θα τελειώσει για τους περισσότερους συναδέλφους μέσα στις πρώτες 10 ημέρες, δημιουργώντας έτσι ένα απίστευτο κοινωνικό αλαλούμ στον χώρο της υγείας.

Προφανώς μέσα στην σκέψη των σχεδιασμών για την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης ξεχάσατε να σκεφτείτε ότι οι αρρώστειες δεν προγραμματίζονται, ότι κανείς δεν μπορεί να πει στον κόσμο να μην αρρωστήσει, ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και το έχουν πληρώσει με δικά τους χρήματα οι πολίτες, και ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα να πλαφονάρετε εμβόλια, φάρμακα και την αρρώστεια του κόσμου. Δεν σκεφτήκατε καν να εξαιρέσετε από το πλαφόν έστω τα εμβόλια και τα φάρμακα για τους χρονίως πάσχοντες.

Ιδιαίτερα για τα παιδιά φωνάζουμε δυνατά για να το ακούσετε όλοι.

Τα παιδιά είναι το μέλλον της χώρας μας. Το πρόγραμμα εμβολιασμών είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα των οικογενειών προκειμένου να εμβολιάζουν τα παιδιά τους και αφορά την πρόληψη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει εμβόλια από τα παιδιά.

Σας προειδοποιούμε ότι θα είστε υπεύθυνοι για την αναβολή εμβολιασμών ή και για την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης στην χώρα μας αφού ο παιδίατρος δεν θα έχει πλαφόν για να συνταγογραφήσει εμβόλια και οι γονείς πάρα πολλές φορές δεν θα είναι σε θέση να βρουν λύση.

Σας προειδοποιούμε ότι θα είστε υπεύθυνοι για την τυχόν επανεμφάνιση νόσων στην παιδική ηλικία είτε σαν αποτέλεσμα εμβολιασμών που δεν έγιναν, είτε γιατί δεν δόθηκαν τα κατάληλα φάρμακα, αφού το πλαφόν απέκλεισε τον γιατρό από την συνταγογράφηση εμβολίων και φαρμάκων.

Σας προειδοποιούμε ότι θα είστε υπεύθυνοι για την ζωή των παιδιών που θα κινδυνέψουν να χαθούν.

Σας καλούμε και εμείς, σε απόλυτη συμφωνία με τα μεγαλύτερα συλλογικά μας όργανα, να αποσύρετε άμεσα την πέρα από κάθε λογική βάση διάταξη, και να αφήσετε τους ιατρούς να συνταγογραφούν ελεύθερα για τους ασθενείς τους, έτσι όπως γινόταν πάντα. Μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχετε την δυνατότητα να ελέγχετε τους ιατρούς σε ατομικό επίπεδο και να αποδόσετε ευθύνες αν κάποιος από αυτούς βρεθεί να κάνει κατάχρηση του δικαιώματος της συνταγογράφησης φαρμάκων, όπως πολύ πρόσφατα κάνατε.

Αν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πλέον τα χρήματα για να στηρίξει την φαρμακευτική δαπάνη των πολιτών της χώρας είναι πιο τίμιο να βγείτε και να το δηλώσετε, παρά να σκαρφίζεστε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις.

Τα υπόλοιπα όλα προκαλούν κοινωνικές ανισότητες και αναταραχή, βλάπτουν την δημόσια υγεία, βάζουν σε κίνδυνο τους χρονίως και βαρέως πάσχοντες και εξασφαλίζουν τις απαραίτητες συνθήκες για την μείωση των εμβολιασμών και της πρόληψης των παιδιών στην χώρα μας.

Εμείς ως ιατροί το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε άμεσα τους ασθενείς μας για αυτό που κυρίως τους αφορά, και συμβαίνει εδώ και μερικές ημέρες.

Ο Πρόεδρος                              Ο Γραμματέας

Κ. Νταλούκας                              Δ. Φούσκας

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *