Δημοσιεύθηκε το νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ

εοπυυ Στην αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) προσβλέπει το νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), που αναρτήθηκε αργά το βράδυ στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου το ΠΕΔΥ δημιουργείται στο πλαίσιο του ΕΣΥ, αποτελώντας την πύλη εισόδου στο σύστημα υγείας, ενώ Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και οι λοιπές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), καθώς και τα πολυϊατρεία (του ΕΟΠΥΥ) θα αποτελέσουν τον κορμό της νέας ΠΦΥ. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος πλέον θα αποτελεί μόνο αγοραστή υπηρεσιών υγείας, θα παραμείνουν στον Οργανισμό. Η θητεία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ θα είναι 5ετούς διάρκειας. Οι θέσεις εργασίας στα Κέντρα Υγείας θα καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το ΠΕΔΥ θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Με το σχέδιο νόμου θεσπίζεται ο Οικογενειακός Γιατρός. Συνολικά, το ρόλο θα αναμένεται να αναλάβουν 3 χιλιάδες γιατροί, παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι. Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν τον οικογενειακό τους ιατρό.

Το τρίτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου επικεντρώνεται στις διαδικασίες διαθεσιμότητας/κινητικότητας του συνόλου του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρεται θα παραμείνουν σε αυτό το καθεστώς για ένα μήνα και μετά θα μεταφερθούν σε αντίστοιχες θέσεις της ΠΦΥ υπό τις ΥΠΕ. Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα λαμβάνουν τα ¾ των αποδοχών τους. Ειδικά για τους γιατρούς, προβλέπεται η μεταφορά τους με την ίδια εργασιακή σχέση, σε οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. «Στην περίπτωση που ο μετατασσόμενος / μεταφερόμενος υπάλληλος δεν παρουσιαστεί στην αρμόδια υπηρεσία του φορέα υποδοχής, προκειμένου να αναλάβει υπηρεσία, απολύεται αυτοδικαίως», αναφέρεται. Σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία των γιατρών το σχέδιο νόμου αναφέρει «το ιατρικό προσωπικό, μόνιμοι και Ι.Δ.Α.Χ., διατηρεί το σύνολο των αποδοχών και αποζημιώσεων που λαμβάνουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης και κατάταξης αυτού. Μετά την ένταξή τους σε θέσεις κλάδους ιατρών Ε.Σ.Υ., λαμβάνουν τις αποδοχές που προβλέπονται από τις οικίες μισθολογικές διατάξεις».

Για το θέμα του βαθμού με τον οποίο θα μεταφερθούν στη νέα ΠΦΥ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σημειώνεται πως «η αίτηση των ιατρών που έχουν μεταταχθεί με την ανωτέρω διαδικασία, για ένταξη τους στον κλάδο ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ και κατάταξη τους στους βαθμούς Διευθυντή, Επιμελητή Α’ ή Επιμελητή Β’ πρέπει να γίνει εντός ενός (1) μηνός από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Όσοι δεν επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση ή δεν αξιολογηθούν θετικά για ένταξη τον κλάδο ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ, παραμένουν υπηρετούντες στον κλάδο ΠΕ ιατρών – οδοντιάτρων».

Με τη νομοθετική ρύθμιση αναγνωρίζεται και η συμβολή ζώων συντροφιάς και κατοικίδιων σε θεραπευτικά προγράμματα ή στη συνδρομή σε ασθενείς (όπως σκύλοι βοηθείας.

Το σχέδιο νόμου, που επισυνάπτεται παρακάτω, αναμένεται να κατατεθεί τελικά τη Δευτέρα.

ΠΕΔΥ   ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ                    ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

One thought to “Δημοσιεύθηκε το νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ”

  1. Μπορει να μου εξηγησει καποιος γιατι ξαναλλαζουν το τιτλο του οργανισμου ;
    Αντι να βελτιωνουν το συστημα στα σημεια ;
    Γιατι η αλλαγη αυτη, οπως καταλαβαινετε, συνοδευεται απο εξοδα. Αλλες ταμπελες, σφραγιδες, χαρτουρα κ.λ.π

    Υπαρχει καποιο νομικο κωλλυμα ή ειναι απλως για το θεαθηναι ;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *