Νέα από Αρκαδία. Στον αστερισμό των εκλογών

ARKADIA18-150x150177Η πολιτική ζωή της Αρκαδίας, με το πέρας των εορτών των Χριστουγέννων και την είσοδο του νέου έτους εισέρχεται στον αστερισμό των διπλών εκλογών, ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών, τον ερχόμενο Μάιο. Το απέδειξε η παρουσία όλων των υποψηφίων, εν ενεργεία πολιτικών στελεχών, με κομματική βούλα, αλλά και κάποιων άλλων που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν σημαντικό πολιτικό ρόλο στο μέλλον, στις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγιασμού των Υδάτων.

Και μπορεί η βροχή την ημέρα των Θεοφανείων να τους απέτρεψε να παραστούν σύσσωμοι στο Παράλιο Αστρος – όπου παραδοσιακά δίνει το παρόν η πολιτική ηγεσία του νομού, παρουσία χιλιάδων επισκεπτών, γεγονός που διευκολύνει τις δημόσιες σχέσεις των υποψηφίων – ωστόσο δεν τους εμπόδισε να βρεθούν σκόρπιοι σε διάφορα άλλα σημεία της εκλογικής τους επικράτειας προς εκπλήρωση των οφειλόμενων εκλογικών υποχρεώσεων. Ήταν άλλωστε εμφανής η αγωνία τους να προσεγγίσουν τον κόσμο, σε μια εποχή που οι ψηφοφόροι απηυδυσμένοι από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα του στρέφουν τα νώτα και δίνουν τη στήριξή τους σε ανεξάρτητες υποψηφιότητες.

Παρόλα αυτά μπορεί κάποιοι να θεωρούν εαυτούς σίγουρους υποψήφιους, όμως στα επιτελεία των κομμάτων η αγωνία είναι έκδηλη για την ικανότητα πολλών εξ αυτών να διεκδικήσουν επιτυχώς την κατάκτηση της κορυφής. Ιδίως οι προερχόμενοι από το άλλοτε κραταιό κόμμα του ΠΑΣΟΚ όπου το ερώτημα αν θα κατορθώσουν να φθάσουν ως τις 3 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα συμπλήρωσης 40 ετών από την ίδρυσή του, ή τούτο θα έχει προ πολλού εξαϋλωθεί κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται. Εξ ου και η αναζήτηση υποψηφίων όχι κατ ανάγκη κομματικών αλλά ευρύτερα αποδεκτών και εν τέλει ικανών να κινητοποιήσουν σημαντική μερίδα ψηφοφόρων.

Σε αυτή λοιπόν τη φάση όπου συνήθως εντείνονται οι αντιπαραθέσεις οφείλουν άπαντες αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση. Δεν έχουμε περιθώρια παλινδρόμησης σε εποχές και σε κλίμα πολιτικής σύγκρουσης. Τα σαράντα χρόνια της μεταπολίτευσης, που πολλοί ανοήτως οικτίρουν, άφησαν, μεταξύ άλλων, παρακαταθήκες πολιτικού πολιτισμού και διαμόρφωσαν συνθήκες ομαλού δημοκρατικού βίου.

 

Αυτά είναι αγαθά μη αποτιμώμενα, δεν γίνεται να θυσιασθούν, ούτε να χαθούν επειδή κάποιοι φανατικοί όλων των πτερύγων δεν αντιλαμβάνονται την αξία τους.

Υποψηφιότητες

Οι εκλογές μπορεί να αργούν ακόμα, έχουμε ήδη πέντε μήνες μπροστά μας, όμως τα κομματικά επιτελεία έχουν αναλάβει δουλειά για την αναζήτηση των κατάλληλων υποψηφίων. Σύμφωνα με τη εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος για την περιφέρεια Πελοποννήσου από πλευράς ΝΔ «αν και την υποψηφιότητα του εν ενεργεία περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη υποστηρίζουν γαλάζια στελέχη και οι «κρυφές» δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει ισχυρό προβάδισμα, η ΝΔ προσανατολίζεται σε πρόσωπα όπως η βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρώην βουλευτής Γρηγόρης Αποστολάκος, ο νυν δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας ενώ δεν αποκλείεται τη στήριξη να πάρει πρόσωπο από το χώρο της αγοράς». Στο ΠΑΣΟΚ, όπου «ο Πέτρος Τατούλης είχε εκλεγεί το 2010 με χρίσμα αυτού και του και ΛΑΟΣ, δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί το ίδιο έργο, εφόσον δεν κάνει ανάλογη επιλογή η ΝΔ. Σε κάποιες δημοσκοπήσεις έχει μετρηθεί ο Δημήτρης Ρέππας, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του πρώην βουλευτή Δημήτρη Κουσελά».

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει την περίπτωση των βουλευτών « Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκου (είναι και περιφερειακός σύμβουλος) και Αργολίδας Δημήτρη Κοδέλα ή του επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δ.σ. Τρίπολης Τάσου Παπαζαχαρία ο οποίος όμως μπορεί να είναι υποψήφιος στο Δήμο Τρίπολης. Ωστόσο δεν αποκλείεται εφόσον προκριθεί η λύση της διεύρυνσης να είναι υποψήφιος άλλο πρόσωπο-έκπληξη εκτός ΣΥΡΙΖΑ».

Σαμαράς – Τατούλης

Δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά παρετέθη από τοπικούς παράγοντες στην Καλαμάτα, την παραμονή των Θεοφανείων. Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, οι βουλευτές του Νομού Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Σαμπαζιώτης , οι Δήμαρχοι των Δήμων του Νομού Μεσσηνίας καθώς και πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη αλλά και άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νομού. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, με ιδιαίτερη πολιτική σημασία, ήταν η παρουσία στο ίδιο τραπέζι του Πέτρου Τατούλη, καθώς οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό δεν είναι οι καλύτερες δυνατές από τις εκλογές του 2010. Ο περιφερειάρχης, να σημειωθεί, έκατσε δύο θέσεις δίπλα από τον Σαμαρά, “κολλητά” με τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, που είναι γνωστή η αγαστή σχέση του με τον Μεσσήνιο πολιτικό.

Προμήθεια λαδιού

Το Δ.Σ του Δήμου Τρίπολης ενέκρινε την δαπάνη των 1.000,05 ευρώ για την προμήθεια τριακοσίων (300) κιλών χύμα λαδιού, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, με πληρωμή που θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Δήμου του οικονομικού έτους 2013. Η εν λόγω προμήθεια θα πραγματοποιηθεί με απευθείας ανάθεση από τον κ. Δήμαρχο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 της υπ’ αριθ. 11389/1993 (Φ.Ε.Κ. 185 Β’) Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών «Ενιαίος Κανονισμός Προμηθειών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α.

Νέος συνδυασμός

Ο κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος, στο Λεωνίδιο, με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί την πρόθεσή του να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικες εκλογες με το συνδυασμό «Όραμα – Γνώση – Πρόοδος». Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρει πως βάση του θα είναι οι νέοι άνθρωποι, οι φρέσκες ιδέες τους η αισιοδοξία και η μαχητικότητά τους, σε συνδυασμό με τη βοήθεια τη γνώση και την εμπειρία των παλαιοτέρων. Και βάζει κάποιους κανόνες. Οι δύο πρώτοι: Δεν τάζουμε τίποτα.

Δεν έχουμε κομματικές αγκυλώσεις.

Ρεσιτάλ πιάνου

Το Παράρτημα Τρίπολης του Ελληνικού Ωδείου Τρίπολης διοργανώνει Ρεσιτάλ Πιάνου το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο με την Πόπη Ηλιάκη και το Γιάννη Ζαχαρόπουλος. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη

 

Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου διοργανώνουν συζήτηση με θέμα: «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014, στις 12 μ.μ. Θα μιλήσουν οι: Λεωνίδας Γρηγοράκος, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Γεώργιος Σούρλας, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Εμμανουήλ Αγγελάκας, Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας – Πρόεδρος ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων), Δημήτριος Κωστούρος, Δήμαρχος Ναυπλιέων, Ιωάννης Σμυρνιώτης, Δήμαρχος Τρίπολης, Πνευματικός Αλέξανδρος, Δήμαρχος Κορινθίων, Σταύρος Αργειτάκος, Δήμαρχος Σπάρτης

 

Διαμαρτυρία

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αρκαδίας, με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο Πρόεδρός του Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος και ο Γραμματέας Βασίλης Πίσπας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ποινικοποίηση μιας απλής διαμαρτυρίας εργαζομένων, στις 4 Μαΐου 2010, για απόλυση και μάλιστα μέρα πανελλαδικής– πανεργατικής απεργίας. Γι αυτό ζητά να σταματήσει η δίωξη σε βάρος του στελέχους του KKE Nικόλαου Γόντικα και να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, όπως έχει γίνει με δεκάδες παρόμοιες υποθέσεις.

 

Χαμογελάτε

Κάποιος ρώτησε τον Αριστοτέλη το γιατί αρέσει στους ανθρώπους να πηγαίνουν σε ωραία μέρη και να κάνουν παρέα με ωραία πρόσωπα, και ο Αριστοτέλης απάντησε:

Είναι μια ερώτηση που μόνο ένας τυφλός θα έκανε.

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Στον αστερισμό των εκλογών”

  1. Εδω χαθηκε η γη κατω αποτα ποδια μας και εσεις εκει, το ιδιο σκεπτικο.

    Να προσπαθειτε να καταλαβετε απο ποια δεξαμενη θα αντληθουν οι επομενοι ανικανοι που θα κυβερνησουν με μοναδικο στοχο να φερουν τη πρωτια στο ταδε ή το δεινα κομμα…
    Οχι να βοηθησουν τη χωρα να βγει απο το τελμα.

    Οταν υποστηριζω οτι ο λαος αυτος εχει “τελειωσει”, με αποπαιρνουν…

    Αλλα χαιρομαι γι’ αυτο.
    Μονο και μονο με αυτα που γραφετε επιβεβαιωνετε οτι εχω δικιο !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *