Ο.Σ. Κερκύρας- ΕΟΠΥΥ. Ένταξη της οδοντιατρικής περίθαλψης στις παροχές Υγείας του ΕΟΠΥΥ

οδοντιατροςΠρος : – Πρόεδρο και μέλη Δ.Σ. Ε.Ο.Ο.

– Μέλη «επιτροπής διαπραγμάτευσης»

– Προέδρους Ο.Σ. της Χώρας

– Μέλη Γ.Σ. Ε.Ο.Ο

Μετά το από 3/12/2013 έγγραφο του Ο.Σ. Πιερίας ,το από 16/12/2013 μήνυμα – απόφαση του Ο.Σ. Πειραιά και τα κείμενα της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Ενότητας και της ΔΑΚΟ Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε καθυστερημένα και ανορθόδοξα ένας διάλογος αναφορικά με την ένταξη της Οδοντιατρικής στον ΕΟΠΥΥ.

Επειδή η πορεία, η εξέλιξη κυρίως όμως η κατάληξη των διαπραγματεύσεων Ε.Ο.Ο.- ΕΟΠΥΥ θα καθορίσει την επαγγελματική υπόσταση – επιβίωση των 13.000 Οδοντιάτρων αλλά και το εργασιακό μέλλον των Οδοντιάτρων εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, ο κλάδος μας , τα συλλογικά μας όργανα πρέπει ενωμένα , συντονισμένα ,επίσημα ενημερωμένα για την μέχρι σήμερα διαβούλευση, σε τελική ανάλυση όλοι οι Οδοντίατροι της χώρας να συμμετάσχουν σε ότι πρόκειται να ορίσει η κορυφαία αυτή διαβούλευση.

Άρα είμεθα βέβαιοι ως οφείλεται, ότι το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. θα συγκαλέσει άμεσα έκτακτη διήμερη Γ.Σ. της Ε.Ο.Ο. με όρους επαρκούς χρόνου ενωτικού και ενδελεχούς διαλόγου με αποκλειστικό θέμα τις διαπραγματεύσεις Ε.Ο.Ο.- ΕΟΠΥΥ.

 

Καταγράφουμε ως αρχές μας:

1. Είναι συνταγματική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να παράσχει επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες στοματικής υγείας σε όλους τους Έλληνες Πολίτες.(Σύνταγμα της Ελλάδος :άρθρο 21 παρ.3)

2. Είναι αναγκαιότητα για την επιβίωση μας ως ατομικές επιχειρήσεις αλλά και για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η ΙΣΟΤΙΜΗ ένταξη της Οδοντιατρικής στον ΕΟΠΥΥ.

3. Ουδεμία Διοίκηση Οργανισμού (ΕΟΠΥΥ) ή Πολιτική Ηγεσία ( Υ.Υ.) δύναται να επιβάλει ρυθμίσεις χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση και την σύμφωνη γνώμη των Συλλογικών οργάνων των Οδοντιάτρων.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε τον άνεργο , τον ημιααπασχολούμενο, τον υπερχρεωμένο συνάδελφο από τις ερινύες των «ατομικών συμβάσεων» που ίσως κάποιοι προκρίνουν να τον οδηγήσουν αφού κληθεί να ενημερωθεί μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και αφού εμείς πειστικά διεκδικήσουμε και επιτύχουμε ότι οφείλουμε για την επαγγελματική μας επιβίωση. Τότε λοιπόν και μόνο υπογράφουμε ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ Ε.Ο.Ο.- ΕΟΠΥΥ.

Η Οδοντιατρική κοινότητα προσέρχεται και καθοδηγεί τον διάλογο με την Πολιτεία, όχι ως ο φτωχός ασθενής, όχι ως παρίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ -ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.- ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ

Είμεθα ισότιμοι λειτουργοί στην υπηρεσία του Έλληνα ασθενή, συνδιαμορφωτές ως Ν.Π.Δ.Δ. των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η διαπραγμάτευση όμως Συνδικαλιστών με Πολιτικούς ( ΕΟΠΥΥ- Υπουργείο Υγείας)είναι πολιτική πράξη από μόνη της και οφείλουμε εμείς να διαβουλευθούμε με όρους κατ’ αρχάς προστασίας του κλάδου μας, με όρους κοινωνίας και δημοσίου συμφέροντος αλλά και με όρους τέχνικο-οικονομικούς .

Οφείλουμε – επιβάλλετε να ανταποκριθούμε, αξιοποιώντας βεβαίως δυνατότητες που δίνει η οργάνωση μας ως Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η συμμετοχή μας στο Σ.Ε.Ο. ( Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντιάτρων), η συνεργασία μας με τις Οδοντιατρικές σχολές κ.λπ.

 

Ως «επιτροπή διαπραγμάτευσης »λαμβάνουμε υπ’ όψιν:

1ον Ο σε πλήρη ισχύ πλέον Ν.3919/2011 μετά και την απορριπτική απόφαση του Σ.τ.Ε. της προσφυγής Ε.Ο.Ο. – Ο.Σ.Θ. άλλαξε ήδη το θεσμικό – ιδιοκτησιακό πλαίσιο αδειοδότησης – λειτουργίας των μονάδων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας ( π.χ Πολυοδοντιατρεία ιδιοκτησίας μη υγειονομικών «επενδυτών», «μεγαλοπαρόχων », προφανώς με υπαλλήλους Οδοντιάτρους).

Υπενθυμίζουμε την εξόφθαλμη εξυπηρέτηση των αυριανών «επενδυτών », «μεγαλοπαρόχων» -και στην Οδοντιατρική- που καταδεικνύει την υπομονή, την μεθοδικότητα την πρόθεση για εκχώρηση του Δημόσιου αγαθού της Υγείας σε μη υγειονομικούς (εις βάρος όσων εμείς πρέπει να προστατεύουμε) μέσω του μεσοπρόθεσμου – εφαρμοστικού των μνημονίων Νόμου του 2012 ότι «…..ο επιστημονικός υπεύθυνος μπορεί να είναι σε περισσότερα του ενός Πολυιατρεία – Πολυοδοντιατρεία Επιστημονικός υπεύθυνος….»)

2ον Συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα ήδη δραστηριοποιούνται στην Π.Φ.Υ. (και στην Οδοντιατρική )και μέσω καρτών – τηλεπωλήσεων με εξευτελιστικές τιμές και όρους αγοραίας διαφήμισης εις βάρος όχι μόνο των Οδοντιάτρων αλλά και σε βάθος χρόνου των ασθενών και του επιπέδου περίθαλψης στην χώρα μας.

3ον Η ειλημμένη ήδη απόφαση για μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε ασφαλιστικό οργανισμό δηλαδή αποκλειστικά σε ΑΓΟΡΑΣΤΗ υπηρεσιών υγείας, βεβαίως από την ήδη «απελευθερωμένη !!!» «ελεύθερη αγορά» καθιστά την διαπραγμάτευση των τιμών των Οδοντιατρικών πράξεων ( Μ.Ο.Π.) εξαιρετικής κρίσιμης σημασίας, διότι θα καθορίσει τις τιμές αυτής της «νέας αγοράς».

Οποιαδήποτε λοιπόν έγκυρος διαπραγματευτής για λογαριασμό των 13.000 Οδοντιάτρων της χώρας πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν και τα τρεία παραπάνω στοιχεία, ειδάλλως είτε από αμέλεια ,άγνοια ή ανεπάρκεια, δύναται να βλάψει ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα όσων αντιπροσωπεύει (13.000 Οδοντιάτρους) και να εξυπηρετήσει όσους θεσμικά και ηθικά όφειλε να αντιπαλεύει (ιδιώτες «μεγαλοπαρόχους» )

Αγαπητοί Συνάδελφοι , πληθώρα δημοσιευμάτων αλλά και καταχωρήσεων στο διαδίκτυο δηλώνουν το προχωρημένο των διαπραγματεύσεων Ε.Ο.Ο. – ΕΟΠΥΥ π.χ. ( …. η εναλλακτική πρόταση που εξετάζει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Δ. Κοντός είναι να προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2014 κονδύλι 60 εκ. ευρώ …..Εκτιμάται πως για κάθε σφράγισμα ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει 7 ή 8 ευρώ.) (συννημένο 1 , http.//www.lifo.gr/now/society/38500 )

Προς τον πλήρη ευτελισμό και αυτοαπαξίωση της Επιστήμη μας, οδηγούμεθα εάν αποδεχθούμε την πρόταση των 60 εκ. για Οδοντιατρική Περίθαλψη για 11.000.000 Έλληνες Πολίτες .

ΔΗΛ: 6 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ 2014

ΔΗΛ: 60 εκ. για 13.000 Οδοντιάτρους. Μείον 26 % φορολογία, έστω μείον 24% λειτουργικά έξοδα, κόστος υλικών, τυχόν μισθοδοσία, ασφάλιση κ.λπ.

60 εκ. – 50% = 30 εκ / 13.000 Οδοντιάτρους ήτοι 2.300 ευρώ για κάθε Έλληνα Οδοντίατρο για όλο το 2014 (190 € το μήνα).

Διεκδικούμε για την Οδοντιατρική περίθαλψη , για την προαγωγή , πρόληψη και θεραπεία των νοσημάτων του Στόματος ότι ισχύει στην Ε.Ε., το μέσο όρο , δηλ. το 7,5% των Δημοσίων δαπανών Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το 2014 , όπως επίσης το 7,5% των δαπανών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.(Παροχές ασθένειας ΕΟΠΥΥ 2013 1.671 εκ. ευρώ.)

Αυτή είναι η υποχρέωση της Πολιτείας . Το ποσό αυτό ανάγεται σε 450 εκ. Ευρώ. (Από αυτό το ποσό βεβαίως μπορεί να αφαιρεθεί το κόστος μισθοδοσίας – υλικών των 880 εργαζομένων Οδοντιάτρων στα Κ.Υ. και Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, περ. 30-35 εκ.)

Με αυτά τα οικονομικά μεγέθη επιβάλλετο να είχε ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και όχι με τα «ψιχία» των 60 εκ. (χρήσιμα στοιχεία :Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Στοματική Υγεία 2008-2012,Οικονομοτεχνική μελέτη , σελ. 7-10).

Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη ,έστω και με ένα παράδειγμα που δεν είναι επίκαιρο αλλά μπορείτε εύκολα να κάνετε την αναγωγή σας : τα Ελληνικά νοικοκυριά δαπάνησαν το έτος 2005 (ιδιωτική δαπάνη )€ 1.912 εκ. (δηλαδή στα Οδοντιατρεία μας ).

«ΑΡΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 2008 ,25 (5) : 663-672» ( Ο. Σίσκου , Δ. Καΐτελίδου ,Μ. Θεοδώρου, Λ. Λιαρόπουλος)………………………………………..

………………………………………………………………………………………..

Εν τη απουσία επίσημης ενημέρωσης από την Ε.Ο.Ο. αποστέλλονται διαδικτυακά ανά το Πανελλήνιο θέσεις – κείμενα που συστήνουν να λάβουμε τα 9 € ανά έμφραξη από τον ΕΟΠΥΥ, (5 € για ενδοστοματική ακτινογραφία – συμμετοχή ΕΟΠΥΥ 1,5 € ) ειδάλλως θα βρεθούμε «εκτός αγοράς». Ακόμη χειρότερα που προπαγανδίζουν την υπογραφή εξευτελιστικών , διασπαστικών Ατομικών Συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ ως ειλημμένη απόφαση του Οργανισμού. Επισημαίνουμε ότι ουδείς δικαιούται στην φάση αυτή των διαβουλεύσεων Ε.Ο.Ο. – ΕΟΠΥΥ να αναγνωρίζει δικαιοδοσία μονομερών ενεργειών εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, να αποδέχεται ως ειλημμένες τυχόν αποφάσεις του Οργανισμού.

Κατ’ ουσία να αυτοακυρώνει εκ των έσω συνδικαλιστικές μας διεκδικήσεις υπέρ των ηθικών και δικαιωμάτων επιβίωσης χιλιάδων ελευθεροεπαγγελματιών λειτουργών Οδοντιάτρων.

Αυτές οι θέσεις (εξευτελιστικό, αντιεπιστημονικό τιμολόγιο – ατομικές συμβάσεις)θα λειτουργήσουν ως «πολιορκητικός κριός», ανοίγουν «κερκόπορτες» που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο χιλιάδων Οδοντιατρείων, στην υπαλληλοποίηση των Οδοντιάτρων για 700-800 € (ή με «μπλοκάκι» για 500 €). Εμείς θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο το κριτήριο του ελάχιστου κόστους για την παροχή ασφαλών – ποιοτικών υπηρεσιών στοματικής υγείας.

Υπενθυμίζουμε τις πολύχρονες προσπάθειες της Ε.Ο.Ο. που κατέληγαν στην εγκεκριμένη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ Ολομ./26.4.2007) που ενέκρινε την ανακοστολόγηση των Οδοντιατρικών πράξεων (www.ΚΕΣΥ ολομ./26.4.2007)

Δεν συναινούμε να οδηγηθούμε σιδηροδέσμιοι στην ΟΠΑΔ εποχή με τα 9 € του ΕΟΠΥΥ τώρα μάλιστα με εν ισχύ την «μεταρρύθμιση» – «απελευθερωση»,του Ν.3919, τον ΕΟΠΥΥ «αγοραστή» και με δόλωμα τα 190€/μήνα.

Περισσότερη αξιοπρέπεια Συνάδελφοι, και στην Ελλάδα των μνημονίων οφείλουμε να προσδώσουμε στους Οδοντιάτρους που εκπροσωπούμε στην ιδία μας την επιστήμη.

Λάβετε παράδειγμα από την «μικρή αδελφή μας» την ΚΥΠΡΟ (των μνημονίων επίσης).

Ανατρέξτε στο διαδικτυακό τόπο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας – Κερύνειας, σημειώστε : ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Τιμοκατάλογος Οδοντιατρικών υπηρεσιών (Κατώτατο Όριο ) www.nkdentalcy.com/suggested-pricing

π.χ. 1) Έμφραξη μίας, δύο, τριών επιφανειών 51,26 59,80 68,34 €

2 )Γενική Ενδοστοματική ακτινογραφία απεικόνιση 128,15 ….κ.λπ.

Η Κύπρος δεν είναι μέλος της Ε.Ε.; Ισχύουν άλλοι νομοί εκεί;

Δεν υφίσταται η «επιτροπή ανταγωνισμού» ;

Επιτέλους !!!

Και τώρα εντέχνως μας υπενθυμίζετε ότι κινδυνεύουμε να βρεθούμε και κατηγορούμενοι (τα Δ.Σ.) εάν συστήσουμε διαφορετικά – περί ατομικών συμβάσεων , από τις επιλογές του ΕΟΠΥΥ. (τις οποίες εσείς υποθέτετε; ή πως γνωρίζετε;)

Εάν μια Νομολογία είναι εις βάρος όχι μονό των Συναδέλφων αλλά και του Δημοσίου Συμφέροντος (Ν. 3919, κατώτερο τιμολόγιο, απουσίας στοματικής περίθαλψης από το Υ.Υ. κ.λπ. )οφείλουμε ως έχουμε δικαίωμα να απευθυνθούμε με εγκυρότητα στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. στης υπηρεσίες του Επιτρόπου Υγείας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντιάτρων, στα αρμόδια δικαστήρια της Ε.Ε. κ.λπ.

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Η ύπαρξη στην Προεδρία του ΕΟΠΥΥ ενός συναδέλφου του Δ. Κοντού, που άσκησε ιδιωτικά και επί μακρόν την Οδοντιατρική, γνωρίζοντας εκ των έσω τον καθημερινό μόχθο και υπευθυνότητα του λειτουργού Οδοντιάτρου, επιβάλει την εκ μέρους της Ομοσπονδίας μας πληρέστερη σφαιρική ενημέρωση και επιστημονική προσέγγιση των ζητημάτων ασφαλιστικής κάλυψης της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού λαού. Υπό αυτή την ευνοϊκή συνθήκη εμείς οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς θάπρεπε να καταθέτουμε διαδικασίες πιστοποίησης της ποιότητας των παρεχόμενων οδοντιατρικών υπηρεσιών, την θέσπιση και τήρηση Οδοντιατρικών Πρωτοκόλλων, την ορθολογική προσέγγιση για την ισότιμη συμμέτοχη όλων ανεξαιρέτως των Οδοντιάτρων της χώρας στο πρόγραμμα, την εμπειρία ασφαλιστικών Οργανισμών σε άλλες χώρες της Ε.Ε.( π.χ. Γερμανία),(μέσω των αντιπροσώπων μας στο Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντιάτρων και σε συνεργασία γιατί όχι και με την ”HEALTH IN ALLIANCE” – επίσημο αμειβόμενο συνεργάτη του Υπουργείου Υγείας ).

Κλείνοντας και συμπερασματικά, διεκδικούμε :

• Αναπροσαρμογή Προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ για Οδοντιατρική Ασφαλιστική κάλυψη στο μέσο όρο της Ε.Ε.

• Συμμέτοχη όλων των Οδοντιάτρων της Χώρας

• Επιστημονική περιπτωσιολογία και τιμολόγηση των Οδοντιατρικών πράξεων.

• Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Ε.Ο.Ο. – ΕΟΠΥΥ

• Νομοθετική και ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ διασφάλιση των ελευθεροεπαγγελματιών Οδοντιάτρων έναντι «εταιρειών», «μεγαλοπαρόχων » κ.λπ.

ΤΩΡΑ χρειάζεται ο κάθε Οδοντίατρος της χώρας την «Ομοσπονδία» του.

ΤΩΡΑ τα Δ.Σ. των Οδοντιατρικών Συλλόγων πρέπει να συμμετάσχουν

ΤΩΡΑ η «Επιτροπή Διαπραγμάτευσης » πρέπει να σταθεί στο ύψος και στα μεγέθη των ευθυνών της.

ΤΩΡΑ το Προεδρείο της Ε.Ο.Ο. και τα μελή του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. πρέπει να ενημερώσουν τους Οδοντιάτρους της Χώρας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ : ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ E.O.O. ΑΜΕΣΑ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΡΑΨΟΜΑΝΙΚΗΣ                                ΣΕΡΓΙΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *