Η “ανθρωπογεωγραφία” των απεργών του ΕΟΠΥΥ! Οι γιατροί που ανεβάζουν την…πίεση στον Άδωνι

αδωνις βλασταρακος βανα αποστ.Πολλοί λένε ότι από την πρώτη στιγμή που ο Άδωνις Γεωργιάδης πέρασε την πύλη της οδού Αριστοτέλους στο υπουργείο Υγείας, είχε βάλει στόχο να “καθαρίσει” τον ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ).

Μετά από συνεργασία και με την Task Force το σχέδιο βγήκε και είναι υπό υλοποίηση. Και είναι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται εδώ και εβδομάδες αντιμέτωποι με τον Άδωνι Γεωργιάδη τους οποίους…αναγκάζεται να συναντά συχνά πυκνά χωρίς να είναι και πολύ χαρούμενος γι αυτό. Ποιοι είναι όμως οι συνδικαλιστές που πρωταγωνιστούν στις απεργίες του ΕΟΠΥΥ;

Πρώτος στις συναντήσεις με τον Άδωνι, ως παλαιότερος άλλωστε, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος. Ο κ.Βλασταράκος μπορεί να εκπροσωπεί όλους τους γιατρούς της χώρας είναι όμως και ο ίδιος άνθρωπος του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) και γνωρίζει καλά το σύστημα. Αποτελεί συνήθως τον πιο ψύχραιμο της υπόθεσης που προσπαθεί να συγκεράσει τις απόψεις των διαφορετικών “φυλών” των γιατρών που εργάζονται στο σύστημα αλλά και των ιδιωτών. Είναι εκείνος που συνήθως τα ..ακούει λιγότερο από τον υπουργό Υγείας και λόγω …παλαιότητας και λόγω των ήπιων τόνων που συνήθως διατηρεί κυρίως λόγω χαρακτήρα.

 

Αντίστοιχα ήπιων τόνων αλλά με πυγμή όταν χρειάζεται είναι και ο αριστερός (του ΣΥΡΙΖΑ) Γιάννης Μπασκόζος που διατηρεί τη θέση του Αντιπροέδρου στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Κι επειδή είναι …“Συριζαίος” αποτελεί κόκκινο πανί για τον Άδωνι Γεωργιάδη, έστω κι αν αναγκάζεται να συνομιλεί μαζί του χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Άλλωστε ο κ.Μπασκόζος θεωρείται στους κύκλους των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ, ο επόμενος υπουργός Υγείας γεγονός που κάνει τον νυν υπουργό να είναι πιο συγκρατημένος. Εξάλλου ο κ.Μπασκόζος είναι γνωστός και στους “δεξιούς” της Υγείας ότι “στριμώχνει” με πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις -σχεδον δημοσιογραφικές- τους κυβερνητικούς υπευθύνους.

Ενδεχομένως γι αυτό και ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ να είναι αποδεκτός στους κύκλους των γιατρών ακόμη και από τους δεξιούς συνδικαλιστές.

Στο πλευρό των δύο ανδρών του ΠΙΣ και μία γυναίκα. Η ταμίας Βαρβάρα Ανεμοδουρά, γνωστή σε φίλους και εχθρούς ως Βάνα. Παρότι ανήκει στο χώρο της ΝΔ είναι αυτή που μιλά περισσότερο και διαμαρτύρεται πιο έντονα από όλους στις συναντήσεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη. “Ωχ ποιος ακούει τη Βάνα πάλι” φέρεται να είπε πρόσφατα σε συνεργάτες του ο υπουργός Υγείας γνωρίζοντας το …πολύωρο των διαμαρτυριών της Βαρβάρας Ανεμοδουρά. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι παρότι είναι δεξιών ιδεολογιών δε διστάζει να τα λέει έξω από τα δόντια και στους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Θανάσης Αποστολόπουλος είναι ίσως από τους λίγους που γνώριζε ή υποψιαζόταν από την αρχή το γκρίζο μέλλον του ΕΟΠΥΥ και του κλάδου του. Γνώστης άλλωστε του συστήματος αλλά και με καλές προσβάσεις στη ΝΔ, είχε πληροφορηθεί από νωρίς το τι σχεδιαζόταν για τους γιατρούς. Προσπάθησε μάλιστα στην αρχή μέσω της διπλωματικής οδού να βρεθεί η χρυσή τομή αλλά γρήγορα κατάλαβε πως ο κύβος είχε ριφθεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι όταν επισκέπτεται το γραφείο του υπουργού Υγείας είναι μονίμως αγέλαστος και με σοβαρό ύφος γνωρίζοντας το τι μέλλει γενέσθαι. Από τους πιο θορυβώδεις του ΕΟΠΥΥ ο Γιάννης Χρονόπουλος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Ο κ.Χρονόπουλος Μεσσήνιος στην καταγωγή και …κοντοχωριανός του Αντώνη Σαμαρά είναι εκείνος που πρώτος βγήκε στους τηλεοπτικούς δέκτες ως μαινόμενος ταύρος κατά του Άδωνι Γεωργιάδη και των αλλαγών που προωθεί.

Λέγεται μάλιστα ότι ο υπουργός Υγείας τον βλέπει και του…σηκώνεται η τρίχα.

Ο Γιάννης Χρονόπουλος γνωστός στα συνδικαλιστικά δρώμενα χρόνια τώρα, δηλώνει αποφασισμένος να δώσει τη μάχη για τον κλάδο του έστω κι αν “διαγραφεί από παντού” όπως λένε συνάδελφοί του. Πιο ήπιος αλλά με αριστερές καταβολές που κινεί τα νήματα αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά είναι ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ της Αττικής Παναγιώτης Ψυχάρης. Είναι το ίδιος πρόσωπο που έκανε τον Άδωνι Γεωργιάδη να βγει από τα ρούχα του καθώς κατόρθωσε να εκλεγεί πρόεδρος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του κλάδου για πρώτη φορά ανατρέποντας τα δεξιά κατεστημένα δεκαετιών.

Ο κ.Ψυχάρης επίσης Μεσσήνιος στην καταγωγή είναι εκείνος που έκανε τον υπουργό υγείας πρόσφατα να λέει εκνευρισμένος προς όλες τις πλευρές: “αφού οι γιατροί ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, θα υιοθετήσουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ” το οποίο προέβλεπε ενιαίες συνθήκες εργασίας για όλους τους γιατρούς και μάλιστα πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. http://www.iatropedia.gr/articles/read/5791

mpaskozos barbara ika xropnos psix

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

 

6 thoughts to “Η “ανθρωπογεωγραφία” των απεργών του ΕΟΠΥΥ! Οι γιατροί που ανεβάζουν την…πίεση στον Άδωνι”

  1. Με τετοιους επαγγελματιες πολιτικαντηδες συνδικαλιστές περιμένουμε να παει μπροστά ο ιατρικος κλάδος! Να τους χαιρόμαστε και να προσέχουμε τι ψηφιζουμε

  2. Οι αρχισυνδικάλες των ικατζήδων μπορεί να ανεβάζουν την πίεση του Γεωργιάδη, αλλά στην πλειοψηφία των ιατρών προκαλούν ποικιλία συμπτωμάτων με κυριάρχη την τάση προς έμετο…
    Δεν είναι τυχαίο πως για τη διατήρηση των προκλητικών προνομίων που απολάμβαναν οι ικατζήδες σε βάρος των ασθενών, των εκτός ικα συναδέλφων και της εθνικής οικονομίας, είχαμε πάντα μια σύμπλευση των συνδικαλιστών ανεξαρτήτου πολιτικής προέλευσης. Ο στόχος ήταν κοινός, τα λεφτά πολλά και ο εκβιασμός με την ομηρία των ασφαλισμένων του ικα,που παλιά ειδικά δεν είχαν και άλλη επιλογή, υπήρχε πάντα στη φαρέτρα των εκλεκτών ¨συναδέλφων¨.
    Να θυμίσω ότι όλοι αυτοί κατέβαιναν σε πορείες αγκαζέ μόλις κάποιος τολμούσε να βάλει χέρι στα κεκτημένα τους με αποκορύφωμα της συνδικαλιστικής τους δράσης το διασκεδαστικό θέαμα της κατάληψης του υπουργείου επί Λοβέρδου και το στήσιμο των πάγκων για να συνταγογραφούν στον απελπισμένο και χωρίς φάρμακα κόσμο, πράξη αντίθετη σε κάθε δεοντολογία και βέβαια ιατρικά απαράδεκτη σε τελική ανάλυση. ‘Ολοι αυτοί ποτέ δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τα σημεία και τα τέρατα που συνεβαιναν στα ικα. Δεν άκουσα ποτέ κανείς τους να πετάξει έξω τους φασονατζήδες που αλώνιζαν στα υποκαταστήματα και χαρτζηλίκωναν χοντρά πολλούς υπερσυνταγογράφους, δεν τους άκουσα να λένε για ικατζήδες που βλέπανε 50 και 60 ασθενείς την ημέρα αντί για 25 και όχι βέβαια για να τους εξυπηρετήσουν αλλά για το χαρτονόμισμα που εξείχε μέσα απ το βιβλιάριο. Δεν τους άκουσα να λένε κάτι παλαιότερα για τους ασθενείς των εκτός ικα ιατρών ακόμα και των ΕΣΥτων που για να γράψουν τα παραπεμπτικά και τα φάρμακά τους έπρεπε να περάσουν και από αυτούς-τί να πούνε, με τον τρόπο αυτό μαντρώνανε πολύ πελατεία που δεν μπορούσε να τους παρακάμψει. Ποτέ δεν έκαναν κάτι το ουσιαστικό για τη βελτίωση των συνθηκών εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, γιατί όσο πιο μπάχαλο ήταν το σύστημα ειδικά αυτό των ραντεβού και των αναμονών, τόσο πιο εύκολα τσιμπούσαν πελατεία. Δεν θα πω κι άλλα για τα κακώς κείμενα των ικα, αυτά είναι γνωστά σε ιατρούς και ασθενείς.
    Όλοι αυτοί μάχονται για τα προνόμια μιας συντεχνίας, τα περισσότερα εκ των οποίων τα έχουν ήδη χάσει με τη λειτουργία του με πολλά προβλήματα ομολογουμένως ΕΟΠΥΥ, και προσπαθούν τώρα να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν αλλά κανείς δεν τους χρωστά τίποτα και δεν τους έχει ανάγκη. Είναι τόσο απελπισμένοι από την απώλεια των κεκτημένων τους που δεν έχουν καταλάβει πως ο αγώνας τους δεν αφορά πια κανέναν (πλην της ταλαιπωρίας που προκαλούν στα ΚΕΠΑ) και έτσι αυτοκαταργούνται de facto διευκολύνοντας την κυβέρνηση.
    Αν θέλανε είχαν εδώ και πολλά χρόνια την ευκαρία να αγωνιστούν οι συνδικάλες και να προτείνουν λύσεις για καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και καλύτερες συνθήκες στη αγορά για τους νέους και τους εκτός ικα ιατρούς, αλλά ήταν πολλά τα λεφτά Άρη και έπρεπε να φτάσουμε στο αμην για να ληφθούν μέτρα με εξωτερικές πιέσεις για να σπάσει το απόστημα του ικα και να τελειώνουμε με αυτούς όλους.

  3. Μπράβο Francisco.Αυτά πρέπει να τα δημοσιεύσεις.Είναι μια πλήρης εικόνα.
    και πάλι Μπράβο

  4. Aς μην ξεχνάμε επίσης ότι οι υγειονομικοί διευθυντές των μονάδων ΕΟΠΥΥ ήταν κατά το 70% της πράσινης παράταξης,ηγούνταν των πρωτοβάθμιων υγειονομικών για τις άδειες με προσαύξηση του μισθού μέχρι προ έτους,έλεγχαν ορθοπαιδικά είδη,καροτσάκια,υποσέντονα,χαρτοβάμβακα και λοιπά αναλώσιμα (όποιος ασφαλισμένος έδινε-έπαιρνε) και με τη δύναμη να κρατούν τους δικους τους πράσινους ιατρούς,ώστε να μην ξενιτεύονται στις επιτροπές αναπηρίας,όπως και μερικά πρόσωπα στην κεντρική διοίκηση πάλι πράσινα,που με την αλλαγή της κυβέρνησης και πρωθυπουργό ΓΑΠ έστελναν ραβασάκια στους πράσινους υπερσυνταγογράφους ιατρούς,για να τους πουν πότε να κάνουν πίσω και πότε μπροστά.

  5. Με αφορμή την διάλυση του ΕΟΠΥΥ,εδώ και 2 μήνες,άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τα σχόλια.
    Και εκεί που ήταν ένας μόνιμος,ειδικός κριτικολόγος απο την Αλλοδαπή,προέκυψαν πολλοί και διάφοροι,συμπεριλαμβανομένου και εμένα.
    Αλήθεια,δεν βαρεθήκατε,συνάδερφοι?
    Είπαμε για τα προνόμιά τους,τα κακά τους και τα στραβά των ικατζήδων.των εοπυιτών.των εσυιτών των προέδρων.Αρκετά πια.Εγώ σαν ιδιώτης,βαρέθηκα.πόσο μάλλον αυτοί οι ίδιοι.
    Κρυμμένοι πίσω από ένα ψευδώνυμο, ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του.
    Ειδικοί επιστήμονες κατακρίνουν τους πάντες και τα πάντα,αναλύουν και επισημαίνουν τα λάθη του παρελθόντος.
    Αλλά δεν άκουσα καμία πρόταση από κανέναν,αν και απ ότι κατάλαβα οι πιο πολλοί είμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.
    Έχει να προτείνει κανείς κάτι ή θα συνεχίσετε να βγάζετε τα απωθημένα σας.Ή μήπως ειδικευτήκατε και στην κριτικολογία?
    Θα πέσουν οι μάσκες και τα ψευδώνυμα,να δούμε τι θα κάνουμε ή θα συνεχίσουμε τον συναδερφικό αλληλοσπαραγμό?Γειά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *