Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα υγείας

kartaΗ νέα χρονιά φέρνει πολλές αλλαγές στο χώρο της υγείας. Οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν μόνο το προνόμιο να απολαύσουν τις υπηρεσίες του νέου ΕΟΠΥΥ αλλά θα αποκτήσουν και ηλεκτρονική κάρτα υγείας. Όλες οι αλλαγές

Στους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας είναι στην ηλεκτρονική κάρτα υγείας την οποία αναμένεται να αποκτήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι μέσα σε αυτήν να καταχωρείται όλο το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, τα φάρμακα που χορηγούνται, λεπτομέρειες νοσηλείας, όπως επίσης και οι διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται.

Με τον τρόπο αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης φιλοδοξεί να βάλει φρένο στην υπερ συνταγογράφηση και έτσι να επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος των δαπανών.

Στη μελέτη που βρίσκεται ήδη στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού

προτείνεται να ξεκινήσει καταρχήν η συγκρότηση ενός ατομικού αρχείου υγείας. Στη συνέχεια, αυτό θα ενσωματωθεί στην κάρτα υγείας η οποία θα διασυνδέεται με τον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε ασθενούς.

Η χρήση έξυπνων καρτών σε χώρες του εξωτερικού που έχει εφαρμοσθεί έχει επιφέρει εξοικονόμηση πόρων. Στη Γαλλία για παράδειγμα, υπάρχει η κάρτα «SESAM Vitale», στη Γερμανία η «eGesundheitskarte», στη Φινλανδία η «FINEID», στη Μεγάλη Βρετανία οι κάρτες «HIC» και «PDC», ενώ αντίστοιχες υπάρχουν σε Αυστρία, Ιταλία κ.ο.κ.

Σε χρήση στην Ε.Ε. υπάρχει επίσης η μη έξυπνη κάρτα ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας), για λήψη υπηρεσιών υγείας σε άλλη χώρα από τη χώρα προέλευσης του κατόχου

Να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική κάρτα υγείας θα είναι μοναδική για κάθε ασθενή. Θα περιλαμβάνει ουσιαστικά όλα τα προσωπικά του δεδομένα αλλά και όλα τα αρχεία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Ο θεράπων γιατρός θα έχει πρόσβαση στο ιστορικό, τις εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή του κάθε ασφαλισμένου.

Μάλιστα, ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρησιμοποιείται ευρέως η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ), την οποία δικαιούνται να έχουν όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν στη χώρα διαμονής τους έχουν ασφαλιστικό φορέα.

Ετσι, αν κανείς είναι υπήκοος κράτους-μέλους της Ε.Ε. και αρρωστήσει ξαφνικά την ώρα που βρίσκεται στο εξωτερικό, δικαιούται κάθε είδος υγειονομικής περίθαλψης που πρέπει να του δοθεί πριν γυρίσει στη χώρα του. Εχει δηλαδή ακριβώς τα ίδια δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης με τους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι στη χώρα όπου βρίσκεται ως επισκέπτης.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα έχει αποδειχθεί άκρως απαραίτητο εργαλείο για τους ταξιδιώτες, καθώς -εκτός των άλλων- τους διευκολύνει από χρονοβόρες διαδικασίες.

http://www.iatropedia.gr/articles/read/5767

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *