Νέα απο την Αρκαδία. Εικόνες από την χριστουγεννιάτικη Τρίπολη

3333 κατάλογος κατάλογος 3 33 333 Η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων αυτές τις μέρες έμοιαζε σε πολλές περιπτώσεις σαν να έβγαλε τους Τριπολίτες από τα σπίτια τους, για να περάσουν καλά έστω και με λιγότερα. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Μαλλιαροπούλειου, γνώρισαν αναμφισβήτητα επιτυχία, στις κινηματογραφικές αίθουσες το κοινό επίσης πολλαπλασιάστηκε, η «Μικρά Αγγλία», όπως προσφυώς εγράφη, γλυκαίνει ακόμα την ψυχή και των ορκισμένων εχθρών του ελληνικού σινεμά, ενώ τα καταστήματα δέχθηκαν περισσότερο κόσμο από τις άλλοτε διστακτικές βόλτες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Περισσότερος κόσμος πέρασε στο εσωτερικό τους και ας μην αγόρασαν ούτε οι μισοί ό,τι επιθυμούσαν, τα καφέ γέμισαν μετά τις βόλτες, η διάθεση είχε χρώμα γιορτής, κυρίως ανάγκη για κάτι καλύτερο. Έστω προσωρινό.

Το έβλεπε κανείς από τον τρόπο που ψέλλιζαν γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια τα οποία ακούγονταν από τα μεγάφωνα του δήμου, πώς κοντοστέκονταν να ακούσουν αγαπημένες μελωδίες και άγνωστα κλασικά μουσικά μονοπάτια, πώς χαίρονταν, σαν ξεχνιόντουσαν, πιο εύκολα από άλλες ημέρες που ο θυμός και η θλίψη είχαν και έχουν προβάδισμα.

Βράδυ της περασμένης Τρίτης μόλις είχαν κλείσει τα καταστήματα και η Εθνικής Αντίστασης, η Τάσου Σεχιώτη και η Καλαμών ξανάβρισκαν τη βραδινή τους ησυχία, ένας έντονος ρυθμός σαν να καλούσε επιτακτικά όλους στα στενά του πεζόδρομου της Δεληγιάννη αλλά και στην Πλατεία Πετρινού, εκεί που αναπτύσσεται πλέον, μετά την ανάπλασή της, η ημερήσια και νυχτερινή διασκέδαση της πόλης. Παρέες αλλά και άγνωστοι μεταξύ τους, μαγνητισμένοι από την ένταση των ηχητικών των καταστημάτων, όδευαν με κατεύθυνση αυτό το σημείο της έντασης. Ήταν άλλωστε η πιο φθηνή διασκέδαση, που είχαν να επιλέξουν μεταξύ άλλων και ανάμεσα σε ένα ετερόκλητο πλήθος κάθε ηλικίας. Ήθελαν να αφεθούν στο κλίμα των ημερών, μα πάνω απ’ όλα στην ανεμελιά που χάσαμε.

Η πόλη όμορφα στολισμένη, καλύτερα από κάθε άλλη φορά, με το καραβάκι και την εκπληκτική καμπάνα της πλατείας Πετρινού, αλλά και το χριστουγεννιάτικο χωριό της πλατείας Αρεως, έδωσε εξετάσεις και πήγε πολύ καλά, γεγονός που υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, μετά από πολύχρονες συζητήσεις και αμφισβητήσεις μεταξύ πολλών επαγγελματιών της πόλης αλλά και κάποιων ανώριμων πολιτών που βλέπουν ως σημείο ευημερίας τον τροχό σε κάθε τους κίνηση, έσχε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ψυχολογία και αρκετά στην οικονομία της πόλης. Δεν μένει άλλο παρά αυτή την ομορφιά να διατηρήσουμε ανέπαφη και να την αξιοποιήσουμε περισσότερο μέσα από κανονιστικές αρχές που θα τηρούνται απαρέγκλιτα στο μέλλον. Χρόνια Ευτυχισμένα.

Εορταστικά

Αρκετές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα παραμονές των Χριστουγέννων στο πνεύμα της εορτής της Γέννησης, Μεταξύ αυτών και εκείνη της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας με τίτλο «Μυστήριον ξένον και παράδοξον». Πλήθος κόσμου γέμισε το βράδυ της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου 2013 το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου για να απολαύσει βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά κάλαντα από την Μ. Ασία, τα Δωδεκάνησα, την Ήπειρο, τη Θράκη και άλλες περιοχές του ελληνισμού, από την παιδική και νεανική παραδοσιακή χορωδία της Μητρόπολης υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Προκοπίου. Στην εκδήλωση συμμετείχε, επίσης, ο βυζαντινός χορός της Μητρόπολης «Ο Άγιος Νεοϊερομάρτυς Λάζαρος ο Τριπολίτης», υπό τη διεύθυνση του κ. Βασιλείου Γεωργαρά ενώ την επιμέλεια των κειμένων καθώς και την γενική ευθύνη της εκδηλώσεως είχε η κ. Γεωργία Δροσοπούλου –Γεωργαρά.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Στην ανάλγητη, αντιλαϊκή και κοινωνικά εγκληματική πολιτική, αναφέρεται ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, παίρνοντας αφορμή από την άρνηση της κυβέρνησης να υιοθετήσει τις προτάσεις του κόμματος και να « μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ για τα 1000 λίτρα, ώστε να μειωθεί και η τιμή του από 1,30 ευρώ το λίτρο που είναι η τιμή εκκίνησης σήμερα, στα επίπεδα που ήταν τον Μάρτιο του 2011, δηλαδή 0.90 λεπτά το λίτρο»!

Η άρνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα «η ορεινή Τρίπολη και η Αρκαδία ολόκληρη, να βιώνουν τις συνέπειες της ανάλγητης αυτής πολιτικής με πρωτόγνωρο και σκληρό τρόπο. Η οικονομική ανέχεια των κατοίκων της αρκαδικής πρωτεύουσας τούς έχει οδηγήσει στην ανάγκη να λειτουργούν τα τζάκια και τις ξυλόσομπες ως βασική πηγή θέρμανσής τους, με δυσμενή αποτελέσματα τόσο για την υγεία των κατοίκων της Τρίπολης, όσο και του περιβάλλοντος, εξαιτίας του πυκνού νέφους αιθαλομίχλης που σκεπάζει πολλές φορές και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, το λεκανοπέδιο της Μαντινείας».

Χιονοδρομικό Μαινάλου

Μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος για το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, που προκήρυξε ο ΕΟΣ και αφού δεν είχε αποδώσει καρπούς η συμφωνία με το δήμο για αξιοποίησή του, επελέγη ως μισθωτής ο εργολάβος κ. Θ. Χρονόπουλος. Το τελικό συμφωνητικό που υπεγράφη περιλαμβάνει μία μακροχρόνια μίσθωση 15 ετών, με ετήσιο μίσθωμα 17.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο, όταν υπάρχει αύξηση του πληθωρισμού, θα αυξάνει και το ποσό. Η καταβολή του μισθώματος γίνεται σε δύο δόσεις, το μισό 20 Δεκεμβρίου και το άλλο μισό στις 10 Φλεβάρη. Η αποκατάσταση των καταστροφών που υπάρχουν μαζί με την ανακαίνιση για τον εκσυγχρονισμό του Κέντρου και ειδικά του Σαλέ, θα γίνουν με εργασίες που θα επιβαρύνουν τον μισθωτή και όχι τον ΕΟΣ.

Ο Σύλλογος μισθώνει μόνο το κομμάτι αριστερά του δρόμου, από Καρδαρά προς Βυτίνα, περίπου 100 στρέμματα και κρατάει ένα οικίσκο στη βάση της βορινής που θα χρησιμοποιεί ο ΕΟΣ και ένα τμήμα της πίστας μπροστά από αυτό τον οικίσκο για να κάνουν προπονήσει οι αθλητές του Συλλόγου.

Τα μέλη του ΕΟΣ θα έχουν μειωμένο εισιτήριο για το Χιονοδρομικό και απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του εισιτηρίου για την αγωνιστική ομάδα.

Αν υπάρξει ένταξη σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, θα μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος της μίσθωσης στο απαιτούμενο χρόνο από το πρόγραμμα, αφού πρώτα ο Σύλλογος θα εγκρίνει την επένδυση αυτή».

Εξ ιδίων για τα οικονομικά

Να βάλουν το… χέρι στην τσέπη, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις του κόμματος, καλεί την ηγεσία, τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Με επιστολή του προς τον γραμματέα της ΚΠΕ, Ν. Ανδρουλάκη, ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ προτείνει να καταβάλλουν όλοι οι παραπάνω κάθε μήνα από ένα ποσό, με διαφανείς διαδικασίες, που θα συγκεντρώνεται για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων του κόμματος…

Χαμογελάτε

Έλεγε κάποτε ο Θαλής ότι ο θάνατος δεν διαφέρει σε τίποτα από την ζωή. Τότε πετάχτηκε κάποιος από την παρέα και του λέει:

-Αν είναι έτσι γιατί δεν προτιμάς τον θάνατο; Και η απάντηση του Θαλή:

-Ακριβώς γιατί δεν διαφέρει από την ζωή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *