Μιχάλης Βλασταράκος Πρόεδρος ΠΙΣ. «Ο Νέος ΕΟΠΥΥ θα εκμεταλλεύεται γιατρούς και ασθενείς»

βλασταρακος

Μακροπρόθεσμα η Υγεία θα περάσει στα χέρια μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων και οι «μικροί» θα εξαφανιστούν επισημαίνει μεταξύ άλλων σε άρθρο του στο iatropedia.gr ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος. Ο κ.Βλασταράκος που παραβρίσκεται σε όλες τις συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στις αλλαγές του ΕΟΠΥΥ, θέτει τις δικές του θέσεις για το πώς πρέπει να γίνει η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, κάνει κριτική σχετικά με τις προωθούμενες οι αλλαγές ενώ θεωρεί ότι στο νέο σύστημα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι ιδιώτες εάν το επιθυμούν να συμβληθούν. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι έμμισθοι γιατροί θα πρέπει να είναι μόνο πλήρης και όχι αποκλειστικής απασχόλησης. Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω το άκρως ενδιαφέρον άρθρο του προέδρου του ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκου.

Άρθρο

Του Μιχάλη Βλασταράκου, Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

 

 

Ο ΕΟΠΥΥ, μετά από δύο χρόνια λειτουργίας που τόσο πρόχειρα και λανθασμένα δομήθηκε, τεμαχίζεται και οι παροχές μεταφέρονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παραμένει ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας τόσο από το Δημόσιο όσο και από το Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας.

 

Κατά την άποψή μου, ο ΕΟΠΥΥ θα ακολουθήσει τους νόμους της αγοράς – ως προς τις τιμές που θα εξαγοράζει υπηρεσίες και ως προς τους παρόχους με τους οποίους θα συμβάλλεται. Η Υγεία σε ένα μεγάλο βαθμό, θα περάσει μακροπρόθεσμα στα ιδιωτικά χέρια μεγάλων επιχειρήσεων υγείας που θα απορροφήσουν τους μικρομεσαίους παρόχους.

 

Η εκμετάλλευση τόσο των πολιτών όσο και των γιατρών σε ένα σύστημα άκρατης και όχι ισορροπημένης ιδιωτικοποίησης, θα δημιουργήσει κοινωνική ζημία και απαξίωση θεσμών και λειτουργιών που το κράτος όφειλε να αναβαθμίζει και να ενισχύει.

 

Το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας (ΠΦΥ) εδώ και χρόνια λειτουργούσε κατακερματισμένο και είχε διατυπωθεί από όλους η ανάγκη ενιαίας λειτουργίας, ενίσχυσης αλλά και σύνδεσης με τη δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια και τεταρτοβάθμια περίθαλψη. Το σύστημα μέχρι και σήμερα είναι νοσοκομειοκεντρικό και πρέπει να μετακινηθεί ο πόλος προς την ΠΦΥ γιατί και πιο ανθρώπινη είναι και πιο οικονομική.

 

Πυρήνας ενός ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ πρέπει να αποτελεί το Αστικό Κέντρο Υγείας με όλες τις ειδικότητες σε πλήρη διάταξη και λειτουργία επί 24ωρης βάσης, το οποίο θα προσφέρει ποιοτική υπηρεσία σε κάθε πολίτη – ασφαλισμένο, ανασφάλιστο και άπορο.

 

Δορυφόροι του Αστικού Κέντρου Υγείας πρέπει να αποτελούν οι υπόλοιπες δημόσιες και ιδιωτικές δομές (πολυιατρεία – ιδιωτικά ιατρεία) ώστε να προσφέρουν στην κοινότητα, σε κάθε περιοχή, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ασφαλείς και αξιοπρεπείς.

 

Οι ιδιώτες πάροχοι θα πρέπει να συμβάλλονται με το Σύστημα ΠΦΥ χωρίς εμπόδια (με δυνατότητα συμμετοχής όλων όσων επιθυμούν) μέσα από εθνική συλλογική σύμβαση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή.

 

Οι ιατρικές πράξεις πρέπει να κωδικοποιηθούν και να επανατιμολογηθούν σύμφωνα και με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και τα ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να αντιμετωπίζονται με κοινωνικο-οικονομικά και ποιοτικά κριτήρια.

Οι έμμισθοι γιατροί του συστήματος πρέπει να αντιμετωπίζονται με κανόνες ευπρέπειας, οικονομικής αναβάθμισης και λειτουργίας, χωρίς ο ρόλος τους να απαξιώνεται και να υποβαθμίζεται.

 

Αναφορικά με το καθεστώς της εργασιακής σχέσης των γιατρών – πλήρης ή πλήρης και αποκλειστική απασχόληση – ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να είναι μόνο πλήρης, καθώς δεν μπορούν οι ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων (μαιευτήρες, ορθοπεδικοί, ΩΡΛ, οφθαλμίατροι κλπ) να αποκοπούν από ένα κομμάτι (του χειρουργικού μέρους) της ειδικότητάς τους και να ευνουχιστούν επιστημονικά.

 

Για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ, είναι απαραίτητη επίσης η άμεση καθιέρωση του ηλεκτρονικού φακέλου και της ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς, καθώς και η εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Η σωστή αντιμετώπιση του ασθενούς αλλά και η εξοικονόμηση δαπανών επιβάλλει την χρησιμοποίηση των εργαλείων αυτών, καθώς η μέχρι σήμερα λειτουργία του συστήματος μας έχει δείξει ότι πολλά λάθη ή και σπατάλες μπορούν να αποσοβηθούν.

 

Οι ασθενείς μέσα από ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την ανθρώπινη αξία, την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που οφείλει να δείξει τόσο το κράτος όσο και ο λειτουργός της υγείας. Πρέπει – στις δημόσιες δομές τουλάχιστον – να μην υπάρχουν καθόλου επιβαρύνσεις ή συμμετοχές ασθενών, προκειμένου να μην οδηγηθεί η κοινωνία σε συνθήκες περιθωριοποίησης και απομείωσης του δυναμικού της.

 

Η ισόρροπη λειτουργία δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας με κανόνες κοινωνικής προσφοράς και όχι μόνο των νόμων της αγοράς, αποτελεί ζητούμενο στο οποίο όλοι θα πρέπει να συνεργήσουμε. Οι νέοι γιατροί στο νέο σύστημα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν και να εργάζονται, να μην εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους και να οδηγούνται σε μαρασμό και στους δρόμους της ξενιτιάς – το επιστημονικό αυτό προσωπικό αποτελεί Εθνικό κεφάλαιο και θα πρέπει να αξιοποιείται.

 

Τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια τα οποία σήμερα κλείνουν σωρηδόν πρέπει να υποβοηθηθούν στη συνέχιση της λειτουργίας τους ώστε να μην νεκρώσει κάθε ζωντανό στοιχείο της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.

Τα νοσοκομεία μας πρέπει να αποσυμφορηθούν μέσα από την ΠΦΥ ώστε να καταστούν ικανά να εκπληρώνουν την αποστολή τους. Δεν είναι δυνατόν τη σημερινή εποχή, για κάθε μικρό ιατρικό πρόβλημα όπως π.χ. μία απλή ίωση, να καταφεύγει ο πολίτης στα νοσοκομεία – αυτές είναι οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει το κράτος σήμερα.

 

Πολιτεία, Φορείς, Λειτουργοί της Υγείας και πολίτες, πρέπει να δούμε το μέλλον της κοινωνίας όχι σύμφωνα με τα συμφέροντα που θέλει να υπηρετήσει ο καθένας, αλλά με τη δύναμη της λογικής και της κοινωνικής συνεισφοράς και αλληλεγγύης.

 http://www.iatropedia.gr/articles/read/5731

8 thoughts to “Μιχάλης Βλασταράκος Πρόεδρος ΠΙΣ. «Ο Νέος ΕΟΠΥΥ θα εκμεταλλεύεται γιατρούς και ασθενείς»”

 1. Κοίτα ποιος μιλάει….
  Ο πρώην εκπρόσωπος των ικατζηδων και πρωτοστατης πάντα στους αγώνες για την διατήρηση των προκλητικών προνομίων τους σε βάρος των ασφαλισμένων κι των δημοσίων ταμείων να βγαίνει τώρα από τη θέση του προέδρου του ΠΙΣ και να λέει πως ενδιαφέρεται για το δημόσιο χαρακτήρα της πφυ κλπ. Όλοι αυτοί οι συνδικαλες τύπου ουλη, βλασταρακου, ανεμοδουρα, ψυχαρη κλπ καλό θα είναι ν αναλογιστούν τί έκαναν τα χρόνια της παντοδυναμίας και των προνομίων των ικατζηδων που ταλαιπωρούσαν τον κοσμάκη και κονομαγαν στην πλάτη του προσφεροντας υπηρεσίες κακιστες. Αρκετά, μας κούρασαν και οι ικατζηδες και οι εκπρόσωποι τους. Ας κάτσουν τώρα σε μια γωνία και να μην κλαψουριζουν για την ιδιωτικοποίηση της υγείας και άλλες ιστορίες για αγρίους λες και αυτοι δούλευαν αφιλοκερδώς χωρίς να κουβαλάνε τον κοσμάκη στα ιατρεία τους, χωρίς να χαρτζηλικωνονται από τους φασονατζηδες χωρίς να μαζεύουν δεκαρικακια για εξέταση χωρίς ραντεβού και αλλά πολλά όμορφα. Το θράσος και η υποκρισία έχει και όρια κύριοι πρόεδροι …

 2. Γι’ αυτο δεν προχωρει η χωρα και δεν αλλαζει ουσιαστικα τιποτε …
  Γιατι κανεις δεν εμπιστευεται κανεναν.

  Οι πρωην ηγετες μας ειναι αναξιοπιστοι, οι τωρινοι ανικανοι και οι μελλοντικοι ανυπαρκτοι…

  Τι σοϊ υποδομες να φτιαξεις επειτα !;!

 3. Ευχαριστώ Francisco που με γλιτωσες από τον κόπο να γράψω όλα όσα σκεφτόμουν…κάποιοι άνθρωποι πρέπει απλά να αποσυρθούν όχι λόγω ηλικίας αλλά χρόνιας ανεπάρκειας και μεροληψιας-για να μην πω τίποτα χοντροτερο που θα εκφράζει ακριβέστερα τηνπραγματικότητα

 4. Για άλλη μια φορά η υποκρισία από τους συνδικαλιστές (wannabe βουλευτές – υπουργοί και δεν ξέρω και γω τι άλλο) στον υπέρτατο βαθμό! Τόσα χρόνια που βάλλονται πανταχόθεν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί τι έχει κάνει ο ΠΙΣ και ο κάθε κύριος Βλασταράκος; Τώρα τους έπιασε ο πόνος που τους κόβονται τα παρελκόμενα από το ΙΚΑ;
  Που είναι ο ΠΙΣ και οι Βλασταράκοι, Ανεμοδουράδες και Πατούληδες όταν:
  1. Βγαίνουν ανεξέλεγκτα διάφοροι και πουλάνε “κάρτες υγείας” και “δωρεάν” ιατρικές υπηρεσίες; Ποιοι είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται τους γιατρούς και ποιοι γιατροί είναι αυτοί που αφήνονται να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης;
  2. Οι τράπεζες διαφημίζουν “δωρεάν” υπηρεσίες υγείας και τις μοιράζουν εν είδει “δώρου”. Ποια συμφέρονται κρύβονται από πίσω;
  3. Η ιατρική επίσκεψη αποτιμάται στα 10 ευρώ μικτά και οι καλοί “συνάδελφοι” που τώρα κλαίγονται έτρεξαν να υπογράψουν τις συμβάσεις της ξεφτίλας;
  4. Τον ιατρικό κλάδο λυμαίνονται τα λαμόγια της υγείας. Βγήκαν ποτέ οι ιατρικοί σύλλογοι να καταγγείλουν το μαύρο χρήμα από τις φαρμακευτικές εταιρείες, το βρώμικο ρόλο των ιατρικών επισκεπτών και τη διαφθορά των “συναδέλφων”;
  4. Οι φαρμακοποιοί ασύστολα καταπατούν κάθε νόμο και πουλάνε συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή σαν να είναι μακαρόνια;
  Αυτά είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία θα έπρεπε να έχουν ασχοληθεί οι ιατρικοί σύλλογοι. Αλλά πού καιρός για αυτά! Αυτό που τους καίει είναι οι ΙΚΑτζήδες.

 5. Francisco & margrigo συμφωνω απολυτα μαζι σας….στις εκλογες ομως που ερχονται με το καινουργιο χρονο θα πρεπει να επιλεξουμε εκεινους τους οποιους κατα την γνωμη μας θα μπορεσουν να υποστηριξουν λιγακι και τους ελευθερους επαγγελματιες…..οχι μονο υπερασπιση των πρωην ΙΚΑτζηδων, των ΕΣΥτων και των συμβεβλημενων ΕΟΠΥΥτζηδων…..αμιγως ολους οσοι αγωνιζομαστε μονοι μας στα ιατρεια μας χωρις βοηθεια και συμβαση με το αφερεγγυο κρατος….βεβαια να περιμενουμε πρωτα να αναδειχθουν και να παρουσιαστουν τετοια ατομα….οψομεθα

 6. …..και κατι ακομη που ξεχασα….. κ. Βλασταρακο, τοσα χρονια το ΙΚΑ εκμεταλευοταν οπως λετε τους ιατρους του με τους μισθους πεινας και τους ασθενεις του με τις πολυμηνες αναμονες……τί κανατε γι αυτο? Απολυτως τιποτα διοτι σας βολευε!! Μην κοροιδευετε λοιπον οτι κοπτεστε για τους ασθενεις και “ολους” τους ιατρους…..για το βολεμα των συναδελφων σας του πρωην ΙΚΑ κοπτεστε ολοι….μπορει να κοροιδευετε τον κοσμο αλλα τους συναδελφους σας που αγωνιουν στην ελευθερη αγορα δεν θα καταφερετε ευκολα να τους κοροιδεψετε.

 7. Βλασταράκο.Δεν τα λές καλά
  Η σύμβαση πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης δέν βολεύει.
  Να το κάνετε ημίωρης απασχόλησης,γιατί μετά κουράζονται και δεν αποδίδουν

 8. Καλά δεν έχει πάρει χαμπάρι κανένας σας τι πάνε να κάνουν οι άθλιοι στον χώρο της Υγείας και ο καθένας ασχολείται με το μαγαζί του;
  Νομίζουν ορισμένοι ΕΟΠΠίτες ότι κλείνοντας τα ΙΚΑ και απαλλαγμένοι από τους άθλιους ΙΚΑτζήδες θα επωφεληθούν περισσότερο θησαυρίζοντας σε βάρος των ασθενών με τα δήθεν 200 κλεισμένα ραντεβού; Απατάσθε συνάδελφοι αν χαιρέκακα νομίζετε ότι δεν θα έρθει και η σειρά σας όσο παίζετε το παιχνίδι των άθλιων κυβερνώντων.
  Ερχεται ο Σπανός και ο Βουγιούκας -οι μεγαλοπροστάτες του φερόμενου ως ΥΥγείας της χώρας – και τότε θα σας πετάξουν σαν στημένες λεμονόκουπες αφού δεν θα σας έχουν ανάγκη!!
  Συνέλθετε πριν σας κλείσουν όλους!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.