Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αιθαλομίχλη.

ιατρικός σύλλογος πειραιά 25-11-11Πειραιάς, 23-12-2013

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά καλεί άμεσα τα Υπουργεία Υγείας-Περιβάλλοντος και Οικονομικών να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση της μεγάλης ρύπανσης από την αιθαλομίχλη, που δημιουργεί άμεσα και έμμεσα προβλήματα στην Υγεία των Πολιτών, την οποία οφείλουν να σεβαστούν, να προασπίσουν και να διαφυλάξουν.

Από τις αρχές του χρόνου σας είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων (επισυνάπτουμε Ανακοίνωσή μας στις 3-1-2013). Δυστυχώς για άλλη μία φορά ο Πολίτης και η Υγεία του αποτελούν μόνο αριθμούς για εσάς. Η αναγγελία για δωρεάν ρεύμα στους ανήκοντες στο Κοινωνικό Τιμολόγιο δεν λύνει το πρόβλημα, διότι αποτελεί ατελέσφορο μέτρο –και το γνωρίζετε-. Ούτε μπορούμε να περιμένουμε τον επόμενο χειμώνα -που κατά δηλώσεις της Πολιτικής Ηγεσίας- θα έχουμε καλύτερα δημοσιοοικονομικά μεγέθη, ενώ τον φετινό χειμώνα να θέτουμε σε κίνδυνο την Υγεία όλων των Πολιτών και σε νοσηρότητα και θνησιμότητα τις ευπαθείς ομάδες.

Επιτέλους ας προστατεύσει η Πολιτεία τους Πολίτες της. Το κόστος της επιμονής στη μή εφαρμογή των μέτρων που σας έχουμε ζητήσει, είναι πολύ μεγαλύτερο από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Ζητάμε έκτακτη σύγκλιση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας για τη λήψη μέτρων, καθώς και την άμεση πληροφόρηση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά σε 24ωρη βάση, τόσο για τις τιμές των ρύπων της αιθαλομίχλης, όσο και για τη λήψη μέτρων.

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-4178775 & 4170652

Mail: iatrikospeiraia@gmail.com

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:

Πρόεδρος ΙΣΠ: Ανεμοδουρά Βαρβάρα, κινητό 6932-438832

Υπάλληλος ΙΣΠ: Ανδρεαδέλη Νίκη

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ                                   ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΩΦ

Πειραιάς,  2-1-2013

 

 

Α  Ν  Α  Κ  Ο  Ι  Ν  Ω  Σ  Η

 

 

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός το φαινόμενο της μεγάλης ρύπανσης του περιβάλλοντος που «πνίγει» όχι μόνο την Αττική,  αλλά και πολλά άλλα τμήματα της χώρας (πχ.  την Βοιωτία,  γεγονός που επισημάνθηκε και από την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θηβών Κα Φιλιώ Πρωτόπαπα στις 14-12-12).

 

·         Επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα ακολουθήσουν θα επιτείνουν τη χρήση πηγών που αυξάνουν την ρύπανση,  αναμένουμε συνέχιση και επιδείνωση της κατάστασης της ατμόσφαιρας.  Ως εκ τούτου δημιουργούνται προβλήματα για τη Δημόσια Υγεία,  που αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, όχι μόνο σε πάσχοντες,  αλλά και στον υγιή πληθυσμό,  με επακόλουθα από «απλά» έως «τραγικά» για την υγεία των πολιτών

 

·         Επειδή η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα όρια ρύπανσης (σε 24ωρη μέτρηση) είναι 50 μικρογραμμάρια ανά τετραγωνικό  μέτρο ατμοσφαιρικού αέρα,  το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 35 φορές το χρόνο

·         Επειδή οι 24ωρες μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων, που ανάρτησε η Διεύθυνση Ποιότητας της ατμόσφαιρας του αέρα της Αττικής  του ΥΠΕΚΑ,  σαφώς δείχνουν μεγάλη συσσώρευση 

(βλέπε πίνακα)

 

ΥΠΕΚΑ – Δ/νση Ε.Α.Ρ.Θ. – Τμήμα Ποιότητας Ατμόσφαιρας

 

24ωρες τιμές μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10

 

Σταθμός

 

Μαρούσι

 

Λυκόβρυση

Θρακομα-

 

Αγ. Παρα

Κορωπί

 

 

 

 

 

 

κεδόνες

 

σκευή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14/12/2012

 

41

 

40

 

23

 

17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16/12/2012

 

174

 

189

 

40

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24/12/2012

 

69

 

87

 

30

 

25

 

53

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25/12/2012

 

172

 

154

 

37

 

20

 

44

 

·         Επειδή είναι θεσμική μας υποχρέωση η προστασία της Δημόσιας Υγείας

 

Ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων προληπτικών,  ενημέρωσης και αντιμετώπισης,  όπως:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος όλων των πραγματικών τιμών των μετρήσεων,  οι οποίες θα πρέπει να γίνονται σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο στην Αττική,  διότι ο πληθυσμός είναι μετακινούμενος.

Να γνωστοποιηθεί ο αριθμός των μετρητών ρύπανσης,   όπως επίσης και αυτών που δεν λειτουργούν λόγω τεχνικών ή άλλων προβλημάτων,  καθώς και οι τοποθεσίες που ευρίσκονται.

 

          Ουσιαστική συνεργασία του Υπουργείου Υγείας  -ως καθ΄ ύλην αρμόδιο- με τους θεσμικούς ιατρικούς φορείς,  Ιατρικούς Συλλόγους – Πνευμονολογικά Τμήματα Πανεπιστημιακών Σχολών – ΕΟΠΥΥ – ΚΕΕΛΠΝΟ -Υγειονομικές Περιφέρειες και λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Να κάνει δε γνωστοποιήσεις δι΄ ανακοινώσεων-ενημερώσεων για τους κινδύνους που προέρχονται από την ρύπανση,  λόγω των χρησιμοποιούμενων υλικών καύσης,  μετά την υψηλή οικονομική επιβάρυνση του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου.

 

          Άμεση θέσπιση μέτρων μείωσης της τιμής του πετρελαίου από την Πολιτική Ηγεσία του ΥπουργείουΟικονομίας για ένα διάστημα 2-3 μηνών τουλάχιστον,  χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς ελέγχων των ΔΟΥ,  των Τελωνειακών αρχών,  της Ένωσης Διαχείρισης Πετρελαιοειδών (ώστε να μην χρησιμοποιηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης ως πετρέλαιο κίνησης),  όπως γίνεται και με το πετρέλαιο για χρήση στη ναυτιλία,  ώστε να διασφαλιστεί φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης για τους πολίτες.

 

Η Υγεία των Πολιτών είναι πολύτιμη !  Η δαπάνη για την αποκατάστασή της μεγάλη !  Η ευαισθησία του Κράτους προς τον Πολίτη,  που είναι σε οικονομική αδυναμία για να ξεπεράσει τις καιρικές συνθήκες,  πρέπει να είναι δεδομένη και να αποδεικνύεται !

 

Ζητάμε τα Δελτία Ειδήσεων,  όπως μεταδίδουν τον καιρό,  να μεταδίδουν  -με ευθύνη των συναρμόδιων Υπουργείων-   τη συγκέντρωση ρύπων και την ποιότητα της ατμόσφαιρας σε όλη την επικράτεια.

 

 

 

           Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

 

    ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ                                                                          ΠΑΥΛΟΣ  ΣΑΡΩΦ

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *