«Μας εκβιάζει η κυβέρνηση για να φύγουμε από το Δημόσιο»

ψυχαρηςΕμείς οι γιατροί όταν η Υγεία καταρρέει είμαστε μια «παράπλευρη απώλεια» Ο γυναικολόγος που δουλεύει στην πρωτοβάθμια φροντίδα του ΕΣΥ δεν μπορεί απλά να εξετάζει μόνο και να μην μπορεί να έχει τη δυνατότητα να χειρουργεί ή να κάνει έναν τοκετό Λέγεται ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης όταν ακούει το όνομά του βγάζει… σπυράκια. Οχι γιατί είναι αλλεργικός, αλλά γιατί ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής Παναγιώτης Ψυχάρης είναι ο άνθρωπος που κατόρθωσε να ανατρέψει το συνδικαλιστικό γαλάζιο απόρθητο κάστρο και να εκλεγεί με την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του προέδρου του Συλλόγου. Βέβαια, εν μέσω απολύσεων και αναταραχών στον ΕΟΠΥΥ, μόνο την κομματική ταυτότητά του δεν φαίνεται να κοίταξαν οι ψηφοφόροι και συνάδελφοί του, καθώς πλέον είναι όλοι μαζί στο κοινό μετερίζι απέναντι στην κυβέρνηση που διαλύει με συνοπτικές διαδικασίες τον Οργανισμό και τα πολυϊατρεία του.

Ο κ. Ψυχάρης, πάντως, αποποιείται την ιδιότητα του «βολεμένου» για τον κλάδο ενώ τονίζει πως εν μέσω Μνημονίου κανείς υπουργός δεν μπορεί να θεωρεί ότι έχει στο τσεπάκι του επαγγελματικές ομάδες.

Διάλογος

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έπειτα από τέσσερις εβδομάδες ξεκίνησαν διάλογο με τον Αδωνι Γεωργιάδη, έπειτα και από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή -έστω κι αν το μέλλον φαντάζει γκρίζο.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει πάρει τις αποφάσεις της και ελάχιστα θα αλλάξει τώρα. Κατά τον κ. Ψυχάρη, πάντως, ελπίδες υπάρχουν πάντα. Οπως λέει: «Πιστεύω όταν ξεκινά ένας διάλογος πρέπει να ξεκινά δυναμικά, να βάζεις και το δικό σου πλαίσιο για συζήτηση και πάντα να προσδοκάς ότι θα έχεις ένα θετικό αποτέλεσμα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος δεν θα είναι προσχηματικός. Και να μην ξεχνάμε ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες ο υπουργός έλεγε ότι δεν συζητά με απεργούς και τώρα αναγκάστηκε να συζητήσει με απεργούς».

 

Κατά τον κ. Ψυχάρη, αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: «Ο ένας είναι ότι κλείσαμε ήδη 4 εβδομάδες απεργίας και τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά, και από την άλλη πλευρά δεν έχει λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός τον οποίο προσδοκούσε η κυβέρνηση».

 

Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που ασπάζονται την άποψη του Αδώνιδος Γεωργιάδη ότι οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ είναι… βολεμένοι κυρίως επειδή έχουν και βασικό μισθό και ιδιωτικό ιατρείο: «Εμείς δεν θέσαμε τις εργασιακές μας σχέσεις ως πρώτο βήμα διεκδίκησης, αλλά αυτό της κατάρρευσης της δημόσιας Υγείας. Απλά εμείς οι γιατροί όταν η Υγεία καταρρέει είμαστε μια “παράπλευρη απώλεια”. Τώρα είναι γεγονός ότι οποιοσδήποτε εργαζόμενος έχει συνηθίσει να εργάζεται σε ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό περιβάλλον -και αναφέρομαι σε όλους τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ- δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς αυτό με βίαιο τρόπο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής και συμπληρώνει: «Δεν ισχυριζόμαστε ότι το υπάρχον σύστημα είναι και το καλύτερο αλλά πρέπει πάντα να προηγείται διάλογος. Αλλωστε, εδώ δεν μιλάμε για συντεχνιακές καταστάσεις γιατί συντεχνιακή τακτική σημαίνει ότι είμαι πολύ καλά και θέλω να γίνω ακόμα καλύτερα. Εδώ αντίθετα, γίνεται το εξής: μπαίνουμε σε μια φάση αβεβαιότητας τόσο όσον αφορά το επαγγελματικό μέλλον όσο το επιστημονικό. Αυτό δεν είναι βόλεμα».

 

Ο κ. Ψυχάρης θεωρεί ότι η ένταξη των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ χωρίς να μπορούν να χειρουργήσουν και να ασκήσουν κλινικό έργο θα αποτελέσει «επιστημονικό ευνουχισμό». Ενδεικτικά αναφέρει: «Ο γυναικολόγος που δουλεύει στην πρωτοβάθμια φροντίδα του ΕΣΥ δεν μπορεί απλά να εξετάζει μόνο και να μην μπορεί να έχει τη δυνατότητα να χειρουργεί ή να κάνει έναν τοκετό. Δεν έχουμε αντίρρηση να ενταχθούμε σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αρκεί να είναι κατοχυρωμένες οι εργασιακές σχέσεις και να έχουμε τις ίδιες συνθήκες με τους γιατρούς του ΕΣΥ».

 

Ο Παναγιώτης Ψυχάρης μιλά μάλιστα για εκβιασμό από την πλευρά του Αδώνιδος Γεωργιάδη: «Η ένταξη σε ένα σύστημα με εργασιακή σχέση επισφαλή απλά είναι ένας εκβιασμός κυβερνητικός που στόχο έχει να μην μπει κανείς στο σύστημα, ώστε αυτόματα να υπάρξει αυτοαπόλυση. Αλλωστε, έτσι επιδιώκουν οι απολυμένοι γιατροί να γίνουν 4.500 αντί 2.500 που προγραμμάτιζαν αρχικά».

 

Πάντως, ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ δεν αποκλείει ακόμη και να υπάρξουν μαζικές αιτήσεις για ένταξη των γιατρών στο ΕΣΥ αν τουλάχιστον κατοχυρωθούν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις. Ομως όπως αναφέρει: «Οταν δείξαμε ότι έχουμε τέτοια διάθεση, έθεσε αμέσως εμπόδια. Για παράδειγμα, τη γεωγραφική απόσταση στην οποία μπορεί κανείς να διορισθεί και τελικά να απέχει χιλιόμετρα από την αρχική του θέση και τον τόπο διαμονής του».

 

Πιθανώς να μην είναι τυχαίο, τελικά, που ο Αδωνις Γεωργιάδης ακούει το όνομα του Π. Ψυχάρη και… παθαίνει. Οπως περιγράφει: «Η εκλογή μου τελικά φαίνεται ότι βοήθησε να συσπειρωθεί ο κόσμος και όλες οι παρατάξεις σε μια πρακτική συνεχούς αγώνα. Αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα τον υπουργό αλλά έδειξε περίτρανα ότι στην εποχή του Μνημονίου δεν μπορεί να έχει επαγγελματικές ομάδες στο τσεπάκι του».

One thought to “«Μας εκβιάζει η κυβέρνηση για να φύγουμε από το Δημόσιο»”

  1. H συντεχνία των ικατζηδων είναι από τις λίγες που λόγω των προκλητικών προκλητικών προνομίων που απολάμβανε υπήρχε πάντα σύμπνοια όλων ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης. Όλοι εκμεταλλευόντουσαν τα προνόμια τους σε βάρος των εγκλωβισμένων ασφαλισμένων και όποτε γινόταν οποιαδήποτε απόπειρα εξορθολογισμού της λειτουργίας του ικα συνασπίζονταν και αντιμάχονταν λυσσαλέα κάθε αλλαγή που εθιγε τα κεκτημένα τους, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που χρησιμοποιούσαν πρόστυχα εκβιάζοντας με τις ανάγκες τους.Δεν έχει καμμιά σημασία αν ο νυν πρόεδρος του ποσευπικα είναι συριζαίος και ο πριν νδ, όλοι ήταν συνυπεύθυνοι και αποκομιζαν οφέλη από το ικα νοιαζόμενοι μόνο για την πάρτη τους. Να πάνε στο καλό, αρκετά ταλαιπώρησαν ασφαλισμένους αλλά και γιατρούς, εμάς τους νέους κυρίως. Μπορεί ο αν βγει η παράταξη του ψυχάρη να ξαναιδρύσει τα ικα, να ξαναφτιάξει τα επιμέρους ταμεία,να ανεβάσει τις τιμές των φασόν για να κονομάνε οι ικατζήδες και οι χαρτάκηδες που ξεβολεύτηκαν….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *