Δηλώσεις κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Μιχάλη Βλασταράκου, Αποστολόπουλου (τελικά συμφώνησαν οτι διαφωνούν)

βλασταρακος-150x150Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μετά το πέρας της συνάντησης με εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις;

Ερ. Δημοσιογράφου: Χαμογελαστούς σας βλέπουμε μετά από αυτήν την πρώτη συνάντηση.

κ. Γεωργιάδης: Χαμογελαστοί είμαστε γιατί δεν υπάρχει λόγος να τσακωνόμαστε και αγαπημένοι είμαστε. Έχουμε κάποιες διαφωνίες. Θα πρέπει να τις λύσουμε. Εγώ, θέλω να το πω, γιατί καμιά φορά μπορεί και οι δικές μου δηλώσεις να έχουν δυναμιτίσει το κλίμα άθελα μου, ότι σέβομαι τους γιατρούς, τους τιμώ, πιστεύω ότι έχουν προσφέρει πάρα πολλά, όλα αυτά τα χρόνια, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσα από τις θέσεις που υπηρετούν, στο ΙΚΑ, στον ΕΟΠΥΥ και οπουδήποτε αλλού.

Δεν θέλουμε να νομίζουν ότι η Κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει κάτι μόνο και μόνο για να τους απαξιώσει. Το αντίθετο. Θέλουμε να βρούμε, σε πολιτισμένο κλίμα, εκείνους τους όρους και εκείνες τις προϋποθέσεις που θα κάνουν τη μεταρρύθμιση να προχωρήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί η μεταρρύθμιση θα γίνει, θα προχωρήσει, η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να καθυστερήσει.

Θέλω να πω ότι συναποφασίσαμε να ορίσουμε μία τεχνική επιτροπή -στην οποία θα προεδρεύει από εμάς ο κύριος Μπέζας- για να δούμε τις λεπτομέρειες των δύο διαφορετικών εκδοχών. Οφείλω να πω ότι ετέθη μία πρόταση στο τραπέζι που θα εξετάσουμε σήμερα, από πλευράς των γιατρών και νομίζω ότι και την άλλη εβδομάδα θα συνεχιστεί ο διάλογος για να λύσουμε αυτές τις δύο λεπτομέρειες. Νομίζω ότι έχουμε ένα καλό κλίμα. Για να μην παρεξηγηθώ ξεκαθάρισα, ενώπιον όλων, ότι οι θεμελιώδεις αρχές της μεταρρυθμίσεως έχουν αποφασιστεί. Και αυτό που συζητάμε είναι τον οδικό χάρτη, το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες.

Ερ. Δημοσιογράφου: Και το θέμα της πλήρους και αποκλειστικής;

κ. Γεωργιάδης: Το θέμα της πλήρους και αποκλειστικής είναι θεμελιώδες ζήτημα. Σε αυτό έγινε μία πρόταση από τους γιατρούς -δεν ξέρω αν πρέπει να την αναφέρω την πρόταση. Για εμάς ισχύει αυτό που έχουμε πει.

Ερ. Δημοσιογράφου: Η επιτροπή θα εξετάσει δυο εκδοχές. Ποιες είναι αυτές οι δύο εκδοχές;

κ. Γεωργιάδης: Η μία, ο τρόπος εντάξεως στο ΕΣΥ και η άλλη ο τρόπος της δημιουργίας των συμβάσεων για όσους επιλέξουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Ερ. Δημοσιογράφου: Εσείς, από τη πλευρά του Υπουργείου, είχατε μία πρόταση πάνω σε αυτά τα δύο θέματα;

κ. Γεωργιάδης: Σήμερα κάναμε την επί της αρχής συζήτηση. Οι προτάσεις θα γίνουν στην τεχνική επιτροπή την άλλη εβδομάδα, όπου θα έχουν τους προϋπολογισμούς, διότι, όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για χρήματα. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι για το τι μπορούμε να δώσουμε και το τι δεν μπορούμε να δώσουμε.

Ερ. Δημοσιογράφου: Κάτι τελευταίο. Τι τροπολογία είναι αυτή που θα κατατεθεί αύριο;

κ. Γεωργιάδης: Η τροπολογία έχει ήδη κατατεθεί. Αν δεν έχει κατατεθεί, είναι ήδη καθ’ οδόν. Πριν από λίγο μίλησα με τον κύριο Σταϊκούρα που την υπέγραψε και μας δίνει τις δυνατότητες συστάσεως των ειδικοτήτων και των διαφόρων κλάδων στις υγειονομικές περιφέρειες, ώστε από τη στιγμή που θα θέσουμε σε κίνηση σε τη διαθεσιμότητα, να μπορούμε και να τους εντάξουμε στις υγειονομικές περιφέρειες. Τώρα εμείς έχουμε την νομοθετική εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουμε την διαθεσιμότητα αλλά δεν είχαμε την νομοθετική εξουσιοδότηση για να τους προσλάβουμε στις υγειονομικές περιφέρειες. Η σχετική λοιπόν τροπολογία, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ψηφιστεί αύριο, θα μας δώσει την νομοθετική εξουσιοδότηση και θα τους προσλάβουμε.

Ερ. Δημοσιογράφου: Χρονοδιάγραμμα υπάρχει σχετικά με το σε πόσο διάστημα αυτή η τεχνική επιτροπή θα πρέπει να έχει καταλήξει;

κ. Γεωργιάδης: Δεν έχει πάρα πολύ χρόνο, γιατί, όπως έχουμε πει, η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας και της Κυβερνήσεως είναι η σχετική διοικητική διαδικασία και η σχετική μετάβαση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Εμείς θέλουμε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου τα Πολυϊατρεία να έχουν ανοίξει και να λειτουργούν με το νέο καθεστώς.

Ερ. Δημοσιογράφου: Ικανοποιημένοι οι γιατροί;

κ. Βλασταράκος: Ούτε ικανοποιημένοι, ούτε δυσαρεστημένοι. Σήμερα άρχισε ένας ουσιαστικός διάλογος, σύμφωνα και με όσα συζητήσαμε και στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας και ελπίζουμε μέσα από αυτό το διάλογο να βρούμε εκείνα τα σημεία τριβής τα οποία κάνουν κακό καταρχήν στο κοινωνικό σύνολο. Κάνουν κακό στους ασφαλισμένους, γιατί πρέπει να βλέπουμε την κοινωνία.

Δεύτερον, να δούμε εκείνα τα σημεία τα οποία καθιστούν ευπρεπή την λειτουργία των γιατρών. Ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θέτουμε -και έχουμε θέσει και ενώπιον σας- ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ολοκληρωμένο, ενιαίο, με ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, με τα ιδιωτικά ιατρεία τα οποία θα συνεργάζονται, διότι έχουμε πάρα πολλούς συναδέλφους μας και στην ανεργία και έξω να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Να συνεργάζονται με το σύστημα μέσα από πλήρη και όχι αποκλειστική απασχόληση.

 

Για την αποκλειστική απασχόληση θεωρούμε πρώτον επιστημονικά ότι καταστρέφει τον κλάδο, διότι ένα μεγάλο μέρος των ειδικοτήτων, όπως οι χειρουργικές, δε θα μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους, όπως πρέπει και από την άλλη πλευρά επίσης σε πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν επιτρέπεται και είναι παρωχημένο να σκέπτεται κάποιος για αποκλειστική απασχόληση και μάλιστα τη σημερινή εποχή.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να συνεννοηθούμε και να βρούμε το σύστημα εκείνο το οποίο ταιριάζει στην ελληνική κοινωνία, το οποίο βέβαια ταιριάζει στις ανάγκες του τόπου. Και επίσης τα δημοσιονομικά προβλήματα τα υπολογίζουμε αλλά οπωσδήποτε δε θέλουμε καμιά απόλυση γιατρού να συμβεί. Δε θέλουμε να υπάρχουν διαθεσιμότητες-κινητικότητες. Υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις αλλά εμείς θέλουμε την καλύτερη λύση, ώστε να τακτοποιηθούν και οι γιατροί και προπαντός οι ασφαλισμένοι.

κ. Γεωργιάδης: Θα μου επιτρέψετε να πω κάτι. Μνημονιακές δεσμεύσεις υπάρχουν στη χώρα γενικώς. Στην προκειμένη περίπτωση –και το είπα, το πιστεύω και το ξαναλέω- δε φτάσαμε στην μεταρρύθμιση για τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα αλλά χρησιμοποιείται η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα για τη μεταρρύθμιση. Πιστεύουμε σε αυτή την μεταρρύθμιση. Είναι σωστή. Δεν έχει σχέση με το μνημόνιο. Θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μπορείτε να κατηγορήσετε το πολιτικό μας σύστημα γιατί καθυστέρησε να την κάνει.

κ. Βλασταράκος: Και εγώ θα ήθελα από την πλευρά μου να πω, να κάνω την παρατήρηση ότι, όπως γνωρίζετε όλοι, η μεταρρύθμιση πριν λίγες μέρες όδευε σε μια άλλη κατεύθυνση, στον οικογενειακό γιατρό. Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είχε οικοδομηθεί σε αυτό το σχέδιο, τώρα άλλαξε και πολύ φοβάμαι κάτω από την πίεση των αριθμών και όχι της μεταρρύθμισης.

κ. Γεωργιάδης: Ο οικογενειακός ιατρός παραμένει. Ουδέποτε είπαμε ότι έχει φύγει από την μεταρρύθμιση ο οικογενειακός ιατρός. Μπορείτε, επίσης, να δείτε τις δηλώσεις μου και από τη Βουλή από τον Οκτώβριο, όπου είχα πει από την αρχή ότι εμείς δε θα υιοθετήσουμε την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον γενικό γιατρό. Σε εμάς λόγω της υπάρξεως πολλών ειδικοτήτων θα κρατήσουμε και ειδικευμένους. Άρα, το έχουμε πει αυτό και δεν είναι καινούργιο.

Ερ. Δημοσιογράφου: Θα μας κάνει μια δήλωση και ο Πρόεδρος των ιατρών του ΕΟΠΥΥ;

κ. Αποστολόπουλος: Κατά τη σημερινή συνάντηση είναι γεγονός ότι δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στο σημερινό διάλογο έχουμε να παρατηρήσουμε ότι δε μπορεί γίνεται ουσιώδης διάλογος κάτω από εμμονές, κάτω από ακαμψίες ή κάτω από απειλές. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να μετέχουν στο διάλογο, αν και διαφαίνεται ότι είναι δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση επί της ουσίας.

Η σύσταση μιας τεχνικής επιτροπής ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης συνάντησης Υπουργού Υγείας και γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες.

Συμφωνήσαν ότι διαφωνούν, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μετά το τέλος της πρώτης συνάντησης τους, στο πλαίσιο του διαλόγου για τις αλλαγές στην ΠΦΥ.

«Υπάρχουν διαφωνίες που πρέπει να τις λύσουμε», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας μετά το τέλος της συνάντησης, προσθέτοντας πως ίσως κάποιες δηλώσεις του να έχουν δυναμιτίσει το κλίμα, αλλά τιμά τους γιατρούς. «Δεν νομοθετούμε μόνο και μόνο για να τους απαξιώσουμε», συμπλήρωσε διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να καθυστερήσει.

«Δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Γιατρών ΕΟΠΥΥ, Αθ. Αποστολόπουλος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να γίνει διάλογος κάτω από ακαμψίες, εμμονές και απειλές. Οι γιατροί, πάντως, συνεχίζουν να μετέχουν στο διάλογο, αν και διαφαίνεται ότι είναι δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση επί της ουσίας.

Μετά, λοιπόν, από σχεδόν δύο ώρες συζήτησης στο γραφείο του Υπουργού, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συστήσουν μια τεχνική επιτροπή, υπό τον Υφυπουργό Αντώνη Μπέζα, η οποία θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και θα εξετάσει τις λεπτομέρειες για τις σχέσεις εργασίας των γιατρών στη νέα ΠΦΥ. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η σημερινή συζήτηση ήταν επί της αρχής και οι λεπτομέρειες θα τεθούν στην εν λόγω επιτροπή.

 

Ωστόσο και οι δύο πλευρές φαίνεται να εμμένουν στις θέσεις τους. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι οι θεμελιώδεις αρχές της μεταρρύθμισης έχουν αποφασιστεί και δεν είναι διαπραγματεύσιμες, μεταξύ αυτών και η Πλήρης και Αποκλειστική σχέση εργασίας των γιατρών της ΠΦΥ. Από την άλλη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκος διευκρίνισε πως ο ιατρικός κόσμος αποδέχεται την πλήρη αλλά όχι την αποκλειστική απασχόληση, η οποία θα καταστρέψει τον κλάδο.

 

Ωστόσο, από την πλευρά των γιατρών προτάθηκε η δοθεί η δυνατότητα επιλογής εργασιακής σχέσης και στους γιατρούς του ΕΣΥ, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν προβλήματα και αντιδράσεις από την ύπαρξη εργασιακών σχέσεων πολλών ταχυτήτων.

 

Συνεπώς, η επιτροπή, στην οποία θα κατατεθούν και κοστολογημένες προτάσεις των δύο εκδοχών, θα εξετάσει τον τρόπο ένταξης των γιατρών στο ΕΣΥ και τον τρόπο δημιουργίας συμβάσεων για όσους επιλέξουν να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *