Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, μετά τη συνάντησή του με το Προεδρείο της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ.

αδωνις γ.εοπυυΟ Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, κ. Αθ. Αποστολόπουλο και κ. Γ. Χρονόπουλο αντίστοιχα, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Συναντηθήκατε με τους γιατρούς. Υπάρχει μια πρώτη εικόνα από το διάλογο;

«Συναντήθηκα με τους γιατρούς. Κατόπιν της εντολής του κ. Πρωθυπουργού ξεκινάμε τον διάλογο παρόλο που βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία και την Παρασκευή στις 3 ορίσαμε να έχουμε την πρώτη επίσημη συνάντηση. Από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας θα συμμετέχουν ο κ. Μπέζας, ο κ. Κοντός από τον ΕΟΠΥΥ και ο κ. Καλλίρης, ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα. Το πιθανότερο είναι να ζητήσουμε και κάποιον από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να έχουμε την πλήρη εικόνα και της διοικητικής διαδικασίας. Και από την άλλη πλευρά θα είναι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ».

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Εσείς δεν θα συμμετέχετε;

«Καλά, εγώ φυσικά θα συμμετέχω. Εννοώ πλην εμού».

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Σας έθεσαν κάποιους βασικούς άξονες σήμερα;

«Κοιτάξτε, οι βασικοί τους άξονες είναι γνωστοί. Το μείζον και βασικό αίτημα είναι να μην ισχύσει η αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης σε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Εμείς εξηγήσαμε για άλλη μια φορά ότι αυτό αποτελεί βασικό τμήμα της μεταρρυθμίσεως και στο διάλογο θα προσπαθήσουμε να βρούμε εκείνους τους τρόπους, όπου θα γίνει με τον πιο ομαλό τρόπο η μετακίνηση των γιατρών που θα επιλέξουν να δουλεύουν στο ΕΣΥ και με τον πιο ομαλό τρόπο η μετακίνηση εκείνων προς τα συμβεβλημένα ιατρεία».

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Δηλαδή τα Πολυϊατρεία θα κλείσουν, κ. Υπουργέ;

«Γιατί, τώρα λειτουργούν»;

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Τι περιθώριο δίνετε σε αυτόν τον διάλογο;

«Το χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεως δεν μπορεί να μεταβληθεί και δεν αλλάζει λόγω διαλόγου. Είναι απολύτως γνωστό ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Άλλωστε οι πολίτες έχουν στερηθεί ήδη για ένα μήνα τις υπηρεσίες των Πολυϊατρείων και εμείς πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να θεραπεύσουμε αυτή την αδυναμία του κράτους. Ο πολίτης δικαιούται να έχει δημόσιο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σήμερα δεν το έχει και πρέπει να το φτιάξουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα. Άρα στην πραγματικότητα η κριτική που πρέπει να μας ασκείται είναι γιατί έχουμε καθυστερήσει, όχι για το αν θα πάμε γρήγορα».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Δηλαδή τον Ιανουάριο θα έχουμε έναν νέο φορέα;

 

«Στόχος μας είναι μέχρι τέλη Ιανουαρίου να έχουν επιστρέψει όλοι στις θέσεις τους, και να λειτουργεί ο νέος φορέας».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Από κει και πέρα, να μας πείτε ποιο είναι το περιθώριο. Αυτοί επιμένουν στο πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής. Εσείς λέτε πλήρους και αποκλειστικής. Σε αυτό δεν υπάρχει κοινό σημείο και μάλλον είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθείτε.

 

«Εάν υπήρχε κοινό σημείο, δεν θα υπήρχε απεργία τώρα».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Τι μπορείτε να συζητήσετε; Πού θα βρείτε έναν κοινό τόπο; Δηλαδή σε τι μπορεί να βρεθεί λύση, στο μισθολογικό, στο βαθμολόγιο, σε τι;

 

«Εγώ δεν θέλω σε καμία περίπτωση να φαίνεται ότι εμείς αποφασίζουμε ερήμην των γιατρών. Τους σεβόμαστε, οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουν δουλέψει στο σύστημα πολλά χρόνια. Είναι μαζί μας σε όλη την προσπάθεια με την Πολιτεία εδώ και δεκαετίες. Και θέλω να δείξουμε και προς αυτούς τον δέοντα σεβασμό. Δεν θέλουμε να μαθαίνουν τις αποφάσεις μας από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Θέλουμε να ξέρουν από πριν το πλήρες χρονοδιάγραμμα που θα τηρήσουμε και τις διαδικασίες. Θα είμαστε όλοι σε ένα τραπέζι για να δούμε τις λεπτομέρειες, αυτές τις λεπτομέρειες που με ρωτάτε. Δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή για τις λεπτομέρειες γιατί αν τα έχω προαποφασίσει όλα, δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε.

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Τα μισθολογικά δηλαδή θα τα συζητήσετε…

 

«Όλα. Αυτά όλα είναι αντικείμενα της διαπραγματεύσεως».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Και αν θα πάνε σε άλλη γεωγραφική περιοχή από την οποία βρίσκονται; Όλα αυτά είναι υπό συζήτηση;

 

«Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε στο τραπέζι. Τον οδικό χάρτη και τις λεπτομέρειες της εντάξεως στο ΕΣΥ όσων επιλέξουν να είναι στο ΕΣΥ και τον οδικό χάρτη και τις λεπτομέρειες όσων επιλέξουν να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό θα συζητήσουμε».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Έχετε υπολογίσει πόσοι θα επιλέξουν να μπουν στο ΕΣΥ;

 

«Είναι πολύ δύσκολο να το πει κανείς αυτό μετά βεβαιότητας. Πρέπει να σας πω ότι αν κρίνω από την ένταση του αιτήματος για την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι θα επιλέξουν να κρατήσουν το ιατρείο τους. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Υπάρχει ένας αριθμός που δεν έχει ιατρεία…

 

«Αυτοί θα έρθουν ούτως ή άλλως στο νέο σύστημα».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Και αν κάνουν όλοι αίτηση, κ. Υπουργέ;

 

«Θα τους πάρουμε όλους. Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Τελικά η κ. Μαλλιώρη, κ. Υπουργέ, έχει παραιτηθεί; Τι γίνεται;

 

«Η κ. Μαλλιώρη είχε κάνει μια παραίτηση πριν από μερικές εβδομάδες, την οποία τότε δεν είχα κάνει αποδεκτή. Κατόπιν των τελευταίων γεγονότων, σκοπεύω να την κάνω αποδεκτή».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Και το σκάνδαλο, γράφουν σήμερα τα έντυπα ότι βάσει της έκθεσης του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, υπήρχε από το 2011; Και παρέμεινε εκείνη ωστόσο πρόεδρος, από το 2010 μέχρι σήμερα.

 

«Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες. Η κ. Ζέττα Μακρή που χειρίζεται το θέμα έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου και τα αρμόδια όργανα θα ασχοληθούν με όλα αυτά».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Έχουμε κάποια εξέλιξη με τις ΜΕΘ;

 

«Δεν πρέπει να λέμε μόνο τις δυσάρεστες ειδήσεις. Πρέπει να λέμε και τις ευχάριστες. Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας με τον κ. Μπέζα και την κα Μακρή στο τέλος Ιουνίου, ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ήταν η έλλειψη κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας. Ένας από τους βασικούς στόχους και της κινητικότητας, όπως την κάναμε το καλοκαίρι, αλλά και των προσλήψεων μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, ήταν να θεραπεύσουμε, στο μέτρο του εφικτού, αυτό το πρόβλημα.

 

Θέλω να σας πω ότι χθες είχα την επίσημη ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, η οποία είναι ένα πραγματικό υπόδειγμα του πώς οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία των ανθρώπων. Πέρυσι, το Δεκέμβριο του 2012, είχαμε σε λειτουργία 436 κρεβάτια ΜΕΘ. Την ημέρα την οποία ήρθαμε στο Υπουργείο, είχαμε περίπου 400. Από 400 που τα παραλάβαμε, είχαμε ως κεντρικό στόχο να φτάσουμε στο ανώτατο σημείο που είχε φτάσει ποτέ η χώρα, που ήταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τα 515 κρεβάτια και λόγω της ετοιμότητας που έπρεπε να έχουμε για τους αγώνες. Υπενθυμίζω ότι το σύνολο της δυνατότητας της χώρας σε κρεβάτια ΜΕΘ είναι 630. Αν δηλαδή είχαμε το 100% του προσωπικού διαθέσιμο και το 100% των πόρων, πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα ούτε την εποχή της ευμάρειας, θα είχαμε 630 κρεβάτια.

 

Μετά την εφαρμογή της κινητικότητας και τη μεταφορά προσωπικού, καθώς και μετά την πρόσληψη των εργαζομένων μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, από χθες έχουμε σε πλήρη λειτουργία 542 κρεβάτια. Έχουμε δηλαδή 100 και πλέον κρεβάτια επιπλέον από όσο είχαμε πέρυσι τέτοια μέρα. Έχουμε 140 κρεβάτια περισσότερα από τη μέρα που παραλάβαμε και περίπου 30 κρεβάτια περισσότερα από όσα είχαμε φτάσει ποτέ στην ιστορία μας. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι χωρίς να ξοδέψουμε λεφτά των φορολογουμένων, μόνο με ορθότερη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού και των πόρων, μπορούμε να λύνουμε σημαντικά προβλήματα. Για αυτό και τις μεταρρυθμίσεις θα τις συνεχίσουμε».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *