Ο ΙΣΑ στηρίζει τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν έως τις 27/12

ΙΣΑsmallΖητούμε απο το Υπουργείο Υγείας να μπορούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να επιλέξουν το εργασιακό τους καθεστώς και να ανοίξει η Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας στους νέους γιατρούς

«Ο ΙΣΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ»

Ο ΙΣΑ στηρίζει τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν έως τις 27/12 σύμφωνα με την σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ Αττικής και ΣΕΥΠΙΚΑ Πειραιά.

Ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει τις θέσεις του για τους ιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και ζητά να υιοθετηθούν για τον εξορθολογισμό του συστήματος της δημόσιας υγείας.

Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς να επιλέξουν είτε :

α) τη μετάβαση τους σε μοντέλο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με βαθμολόγιο

β) τη μερική και όχι αποκλειστική απασχόληση

γ) τη διατήρηση των ιατρείων τους ως ελευθεροεπαγγελματίες συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ (με 300 επισκέψεις).

Μάλιστα η δεύτερη πρόταση της μερικής απασχόλησης, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ιδιωτικού ιατρείου αποτελεί την πιο οικονομικά συμφέρουσα λύση για το κράτος, σε σχέση με την πρώτη. Ο μισθός στη περίπτωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την εργασιακή σχέση της μερικής απασχόλησης, καθώς επίσης η πολιτεία θα επωφελείται εισπράττοντας περισσότερους φόρους από τα ιδιωτικά ιατρεία που θα λειτουργούν οι συγκεκριμένοι ιατροί. Άρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες ώστε να μην γίνουν δεκτές οι προτάσεις του ΙΣΑ.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΥΠΑΡΞΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους λειτουργούς υγείας να αποφασίσουν βάσει ηλικιακών και εισοδηματικών κριτηρίων σε ποια κατηγορία θα ενταχθούν. Δεν είναι δυνατό σε μερικές εβδομάδες να αλλάξει ένα σύστημα 30 ετών, με βίαιες αλλαγές χωρίς την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου , χωρίς τη συναίνεση του ιατρικού σώματος.

Εμμένουμε στο ότι, για να πετύχει η μεταρρύθμιση, χρειάζεται o Υγειονομικός Χάρτης που θα αναδεικνύει, πόσοι γιατροί χρειάζονται, ανά ειδικότητα και ανά περιφέρεια με μεταβατική δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή, και άνοιγμα των συμβάσεων σε νέους συναδέλφους, εφόσον ήδη υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πιστεύουμε στο γιατρό της γειτονιάς και όχι στα μεγάλα ιδιωτικά καρτέλ της Υγείας, που η περαιτέρω ενίσχυσή τους θα παρέχει “ψυχρή” ιατρική, αμφιβόλου ποιότητας, ιδιαίτερα για ασθενείς μέσα από τον ΕΟΠΥΥ

Είναι αναγκαίο να δοθεί η ευκαιρία στους νέους ιατρούς να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ , δεν είναι δυνατό να παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας, καθότι δεν τους δίδεται το δικαίωμα επιλογής, καθώς επίσης πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον ασφαλισμένο να επιλέγει τον ιατρό του.

Η ύπαρξη στρατηγικής είναι αναγκαία σε αυτή την οικονομική συγκυρία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι μεταρρύθμιση Υγείας χωρίς γιατρούς δε γίνεται.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                      ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *