ΕΟΠΥΥ. Το κοινωνικό κόστος της απεργίας των ιατρών

εοπυυΟ ΕΟΠΥΥ καλεί τους ιατρούς να προσέλθουν σε διάλογο με το Υπουργείο Υγείας για να συζητήσουν την λειτουργία του ενιαίου πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να συζητήσουν τις σημαντικές παραμέτρους της μετάβασης στο νέο σύστημα. Η Μεταρρύθμιση θα προχωρήσει καλύτερα με την συνεργασία και την συμβολή όλων μας.

Ο Οργανισμός κάνει ακόμη μία έκκληση στους ιατρούς να αναστείλουν την απεργία και να ξεκινήσουν άμεσα την λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών Ανικανότητας (αναρρωτικές άδειες, εγκυμοσύνης κ.λ.π.) και των Επιτροπών Φαρμάκου Υψηλού Κόστους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού από τις 1.102, εδώ και μήνες, προγραμματισμένες Επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), κατά το διάστημα της απεργίας, ακυρώθηκαν οι 863 που θα εξέταζαν 18.535 ασφαλισμένους. Οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν πολλούς μήνες τη σειρά τους και θα χρειαστεί να περιμένουν ξανά και να ταλαιπωρηθούν μένοντας, κάποιοι από αυτούς, χωρίς σύνταξη ή επίδομα.

Επίσης, μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν εξετάζονται από τις αντίστοιχες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες Επιτροπές, έτσι ώστε να εγκριθούν οι αναρρωτικές τους άδειες και οι άδειες κατά τη διάρκεια της κυήσεως για να τους καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο σε 5 μονάδες (Μαρούσι, Καλλιθέα και 3 της Θεσσαλονίκης) ακυρώθηκαν περίπου 2.000 περιστατικά.

Παράλληλα, εκατοντάδες απόφοιτοι Λυκείου δεν εξετάζονται από τις επιτροπές αναπηρίας για να πάρουν το αναγκαίο πιστοποιητικό συμμετοχής στη διαδικασία εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με το ειδικό καθεστώς των Ατόμων με Αναπηρία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάνουν την χρονιά.

Η κατάργηση κρίσιμων κοινωνικών δικαιωμάτων όπως η πρόσβαση σε γιατρούς, φάρμακα και εξετάσεις στο βωμό των κινητοποιήσεων, δεν μπορεί να είναι ανεκτή από την κοινωνία.

Η περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΟΠΥΥ

One thought to “ΕΟΠΥΥ. Το κοινωνικό κόστος της απεργίας των ιατρών”

  1. Μετά την διακοπή του ηλεκτρικού σε χιλιάδες νοικοκυριά , την ανεργία ,την πείνα και τον θάνατο μικρών παιδιών , την εξαθλίωση ένός περήφανου λαού των τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων. Έρχονται τώρα οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ να μιλήσουν για κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις . Ντροπή και μόνο ντροπή .Πώς γίνεται για όλα να φταίνε οι γιατροί και αυτοί να μην έχουν ποτέ ευθύνες . Όλα τα προβλήματα δημιουργήθηκαν στις 20 ημέρες της απεργίας ; Ας μας εξηγήσουν λοιπόν οι αρμόδιοι γιατί αυτοί οι ασφαλισμένοι περιμένουν μήνες για να εξετασθούν .Ας μας εξηγήσουν λοιπόν γιατί οι γιατροί των επιτροπών των ΚΕΠΑ είναι απλήρωτοι εδώ και χρόνια , όπως μου έλεγε συνάδελφος μέλος επιτροπών των ΚΕΠΑ πληρώνουν βενζίνες ,ξενοδοχεία και διατροφή από την τσέπη τους και έχουν εισπράξει μέχρι τώρα το αντίτιμο του εισιτηρίου του λεωφορείου για να μεταβούν στον τόπο των επιτροπών. Ας αφήσουν λοιπόν αυτοί οι κύριοι κατά μέρος τι μπορεί να είναι ανεκτό από την κοινωνία και τι όχι .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *