Νέα από Αρκαδία. Αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια στις αποφάσεις

ARKADIA18-150x150177Για τον απασχολούμενο με τα αυτοδιοικητικά του τόπου μας είναι γνωστό και κοινή πεποίθηση πως πίσω από κάθε αναγέννηση μιας περιοχής, πίσω από το success story, υπάρχει μια ιδέα πολύ πολύ απλή που νομίζεις ότι όταν στην διηγούνται, σε κοροϊδεύουν. Το πρώτο βήμα που συνήθως συμβαίνει, και που επιβάλλει η απλή λογική είναι να συγκεντρωθούν γύρω από ένα τραπέζι όλοι οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί φορείς που σχετίζονται με την καθημερινότητα της πόλης και κυρίως του κέντρου της και να αποφασίσουν να κάνουν κάτι, να ορίσουν κανόνες, υποχρεώσεις και δικαιώματα των πολιτών για να δώσουν νέα πνοή στην υπό αναγέννηση περιοχή που είχε πέσει σε παρακμή. Να ανταλλάξουν απόψεις, καταθέτοντας ο κάθε ένας τη γνώμη του: η Αστυνομία να καταθέσει το δικό της πλάνο για την ασφάλεια, οι έμποροι να μιλήσουν για την επιστροφή των καταναλωτών φτιάχνοντας ελκυστική στρατηγική τιμών, οι δημοτικές αρχές να παράξουν πολεοδομική και νομική κάλυψη, η εκκλησία και οι εθελοντικές οργανώσεις να επικεντρωθούν στους έχοντες ανάγκη βοήθειας, τους αστέγους, τους πεινασμένους κ.ο.κ.

Κάπως έτσι, με απολύτως συντονισμένες ενέργειες και αλληλοκάλυψη, η πόλη εξωραίζει το κέντρο της για να το κάνει και να είναι το καύχημά της.

Αναρωτιόμαστε αν σε μια τόσο σημαντική και μεγαλόπνοη ανάπλαση στην οποία υπεβλήθη το ιστορικό κέντρο της πόλης μας, θα υπάρξει όχι μόνον η συναίνεση αλλά και η απαιτούμενη συνεργασία ώστε να προχωρήσει και να στεριώσει αυτή η αλλαγή. Με αυστηρούς κανόνες για την κυκλοφορία στους πεζόδρομους, για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για την ηχορύπανση, για την παράνομη στάθμευση και χίλια δυο άλλα πράγματα. Απλά, βέβαια, πράγματα για τον κοινό νου, όχι όμως και τόσο απλά για τους δημοτικούς μας άρχοντες, που άλλα ψηφίζουν στα δημοτικά συμβούλια και άλλα πράττουν έξω από αυτά. Ακόμα και όταν όλοι οι φορείς συμμετέχουν και συμφωνούν στις συσκέψεις. Πόσο μάλλον, όταν υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και αντιρρήσεις από μια μειοψηφία καταστηματαρχών που θέλει να ορίζει τα του κέντρου, λόγω συμφερόντων και να εκβιάζει καταστάσεις σε προεκλογικές περιόδους, σαν τη σημερινή.

Οι εποχές είναι δύσκολες, η αποφασιστικότητα και η ειλικρίνεια επιβεβλημένες, σε συνδυασμό με τις όποιες παρεμβάσεις που πρέπει πάνω από όλα να είναι σχεδιασμένες ώς την παραμικρή τους λεπτομέρεια.

 

 

 

Όλοι με ρεύμα

Με πενήντα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα στο δήμο Τρίπολης, αλλά με τρεις μόνο αιτήσεις για επανασύνδεση, και με τη δηλωμένη βούληση των δημοτικών συμβούλων για ταχεία επανασύνδεση, διεξήχθη στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο η σχετική συζήτηση. Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε πως με κάποιες τροποποιήσεις σε αντίστοιχο κωδικό των οικονομικών, όλα θα τακτοποιηθούν. Από την άλλη ανακοινώθηκε πως η ΔΕΗ, προσκρούει στα προσωπικά δεδομένα γι αυτό και αρνείται να παραχωρήσει κατάλογο ατόμων ή νοικοκυριών που δεν έχουν ρεύμα, ώστε να προχωρήσει ο δήμος στις απαραίτητες ενέργειες για τα περαιτέρω.

Μουσικό Σχολείο

Το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης θα πραγματοποιήσει τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία του τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και ώρα 20:00, με ελεύθερη είσοδο. Ο διευθυντής κ. Μπιστόλας, οι καθηγητές και τα παιδιά σας καλούν να παρακολουθήσετε τη συναυλία και να μπείτε κι εσείς σιγά σιγά στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Χωρίς οδηγό

Ένα ατυχές περιστατικό που από καλή τύχη δεν εξελίχθηκε σε τραγωδία, υπενθυμίζει με τον πιο επιτακτικό τρόπο το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Άστρους το τελευταίο διάστημα με την έλλειψη οδηγού ασθενοφόρου, ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες.

Στην ουσία, έστω και με μια βάρδια οδηγού κενή, το Κέντρο Υγείας Άστρους υπολειτουργεί, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία χιλιάδων κατοίκων κι επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής του Άστρους και της Βόρειας Κυνουρίας. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, έχει γνωστοποιηθεί με κάθε τρόπο σε όλους του άμεσα υπεύθυνους αλλά και σε όσους λόγω της πολιτικής ή διοικητής τους θέσης μπορούν να βοηθήσουν, υφίσταται εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και αναμένεται να επιδεινωθεί στο μέλλον καθώς υπάρχει η πληροφόρηση για ενδεχόμενη συνταξιοδότηση ενός ακόμα από τους εναπομείναντες οδηγούς. Πηγή: astrosnews.gr

Από μήνα σε μήνα

Από μήνα σε μήνα μας πάνε για την ολοκλήρωση της πλατείας Αρεως. Ήταν να τελειώσει αρχές Νοεμβρίου, πήγε μέχρι τέλος του έτους και τώρα, με χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πήρε παράταση για τις 11 Φεβρουαρίου. Ως αιτιολογία της καθυστέρησης προβλήθηκαν οι εκδηλώσεις για επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και το γεγονός ότι ταυτόχρονα διεξάγονταν άλλες τρεις εργολαβίες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εκτέλεση ταυτόχρονα και των τεσσάρων εργολαβιών. Καλά, αυτά όταν έδιναν τις πρώτες παρατάσεις δεν τα ήξεραν;

Βίλα Τουρκοβασίλη

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμος Τρίπολης θα αγοράσει τη Βίλα Τουρκοβασίλη και τον περιβάλλοντα χώρο του ενός στρέμματος με χρήματα από το «Πράσινο Ταμείο», σε ποσό που αγγίζει, σύμφωνα με την έκθεση ορκωτού λογιστή τα 350000 ευρώ. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, που αν υλοποιηθεί, θα καταγραφεί ως μια επιτυχία του δήμου, η οποία θα διατηρήσει ένα χώρο πρασίνου στην πόλη, το δε κτήριο, σημαντικό από ιστορική και αρχιτεκτονική άποψη, κατά το δήμαρχο κ. Σμυρνιώτη, θα μπορέσει αξιοποιούμενο να αποδοθεί ως χώρος πολιτισμού στους κατοίκους.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν με ομιλίες τους και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι εξέφρασαν την ευχή της εξαγοράς και του υπολοίπου οικοπέδου, για να μην καταστεί εφικτή η ανέγερση πολυκατοικιών και οδηγηθούμε στην περίπτωση του περιστεριώνα των οικοπέδων Ντούμα – Μαυρόγιαννη.

Φαράγγι Γκούρα

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Γορτυνίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος – Ιονίου και συγκεκριμένα με τη Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, με σκοπό την εκτέλεση του έργου: «Βελτίωση της προσβασιμότητας και σήμανσης φαραγγιού Γκούρα».

Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η μελέτη και εκτέλεση έργων βελτίωσης προσπελασιμότητας, σήμανσης και ανάδειξης των μονοπατιών στο φαράγγι Γκούρα, του Δήμου Γορτυνίας, το οποία αποτυπώνονται στο παράρτημα της παρούσας, στον επισυναπτόμενο χάρτη κλίμακα 1:50000. Αντικείμενό της είναι η εκτέλεση έργων ως άνω, που αφορούν κυρίως στη σήμανση των φαραγγιών, στον καθαρισμό κατά θέσεις και την τοποθέτηση απλών κατασκευών που στοχεύουν στην ανάδειξη και προστασία των στοιχείων της φυσικής κληρονομιάς καθώς και την προαγωγή εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή.

Η αρχαιότερη γέφυρα

Είναι χτισμένη στο 15ο χλμ. του δρόμου Ναυπλίου- Επιδαύρου, στο Αρκαδικό. και κατασκευάστηκε γύρω στο 1300 π.χ. Αυτό το δρόμο χρησιμοποιούσαν κάποτε οι Μυκηναίοι πολεμιστές και από αυτόν περνούσαν οι πομπές με τα βασιλικά άρματα. 104 περίπου χρόνια πριν, ένας Γερμανός περιηγητής είχε το κουράγιο να καταγράψει τις 14 Μυκηναϊκές γέφυρες που εξακολουθούσαν να υπάρχουν στην γη της Αργολίδας. Σήμερα πλέον έχουν απομείνει τρεις γέφυρες, της Καζάρμα, Γαλούση και Αρκαδικού. Ο Ναυπλιώτης οφθαλμίατρος κ. Θέμος Γκουλιώνης με την συνεργασία του καθηγητού του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και πρώην διευθυντού των ανασκαφών της Τίρυνθας Jorg Schefer και του ακαδημαϊκού και διευθυντού της ανασκαφής των Μυκηνών Σ. Ιακωβίδη, κατάφερε το ακατόρθωτο. Οι γέφυρες καθαρίστηκαν, εκδόθηκαν τηλεκάρτες με την απεικόνισή τους ενώ η γέφυρα της Καζάρμας φωταγωγήθηκε και απέκτησε πινακίδα σημάνσεως σε τέσσερις γλώσσες (μία εκ των οποίων είναι η Μυκηναϊκή Γραμμική Γραφή Β’). Τα πρωτεία της γέφυρας αυτής “επισημοποιήθηκαν” από το Cable News Network (CNN) όταν αυτό γνωστοποίησε στους τηλεθεατές του ότι “οι αρχαιότερες γέφυρες της Ευρώπης βρίσκονται στην Αργολίδα και είναι ηλικίας περίπου 3.400 ετών”.

Το ρεκόρ έχει καταχωρισθεί και στο Βιβλίο “Γκίνες” όπου και χρονολογείται στα 1.600 π.Χ. Η φωτογράφισή της έγινε στις 6/8/2011.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *