ΜΚΙΕ. Παρέμβαση στο συνέδριο για την υγεία στο μέγαρο μουσικής

μητροπολιτικο κ.ιατρ.Πέμπτη και Παρασκευή -12 και 13\12- πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής συνέδριο για την υγεία και πιό συγκεκριμένα για τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στον χώρο της υγείας στην πατρίδα μας, με συνδιοργανωτές το υπουργείο υγείας και την task force του Ραιχενμπαχ. Στο συνέδριο συμμετείχαν το υπουργείο υγείας της Γερμανίας , η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η αντίστοιχη Ευρωπαική Οργάνωση Υγείας, και οι Έλληνες εισηγητές των σχεδίων για την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Όταν έμαθα για το συνέδριο κανονίσαμε με τον Χρήστο Σιδέρη και την Ελένη Γερακάρη να δηλώσω συμμετοχή ( γιατί μόνο έτσι μπορούσες να το παρακολουθήσεις) η οποία και έγινε αποδεκτή.

Χθές το πρωί πήγα και παρακολούθησα το βασικό θέμα του συνεδρίου που ήταν οι ”μεταρρυθμίσεις” στην υγεία στην Ελλάδα με ομιλητές τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, την Παπανικολάου Χριστίνα ( ως εκπόσωπος του υπουργείου υγείας), τον Θεοδωράκη ( ένας από τους σχεδιαστές των σχεδίων μεταρρύθμισης για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μεταφέροντας ουσιαστικά τα σχέδια του Ράιχεμπαχ), τον εκπρόσωπο του υπουργείου υγείας της Γερμανίας, τους εκπροσώπους της Παγκόσμιας και Ευρωπαικής οργάνωσης υγείας και όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της task force.

Περίμενα υπομονετικά δύο ώρες μέχρι να τελειώσουν όλοι τις ομιλίες για να παρέμβω. Δύο βασανιστικές ώρες γιατί αυτά που άκουγα ήταν τόσο εξοργιστικά που έπρεπε να έχω απίστευτη αυτοσυγράτηση για να μην εκραγώ. Και ευτυχώς την είχα.

Ο Θεοδωράκης με έναν απίστευτα προκλητικό τρόπο είπε πως οι αυτοκτονίες και η επιδείνωση των δεικτών υγείας στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια είναι μυθεύματα των ΜΜΕ και των ΜΚΟ.

Η Παπανικολάου είπε η ” μεταρρύθμιση ΄΄ πρέπει να γίνει και θα γίνει άμεσα και είναι ευγνώμων στους ξένους για την βοήθεια που δίνουν. Λίγο αργότερα ο Γερμανός υπουργός υγείας είπε στην ομιλία του απευθυνόμενος στην Παπανικολάου ” σας συμβουλεύω από την δική μας εμπειρία την μεταρρύθμιση να την πραγματοποιήσετε σε ένα βάθος χρόνου τουλάχιστον μιας πενταετίας, εμάς μας πήρε 10 χρόνια, δεν μπορείτε να κάνετε σωστή μεταρρύθμιση μέσα σε ένα ή δύο χρόνια ” Δηλαδή να τρελαίνεσαι, ο Γερμανός να μιλάει πιο λογικά από τους δικούς μας.

Οι υπόλοιποι ομιλητές ουσιαστικά αυτό που είπαν ήταν πως στην Ελλάδα εφαρμόζεται ένα ”πρωτοποριακό” σύστημα μεταρρύθμισης στην υγεία ( το μόνο που δεν είπαν πως για άλλη μια φορά αποτελούμε πειραματόζωο)

Όταν επιτέλους τελείωσαν και άρχισε η συζήτηση με το ακροατήριο πήρα πρώτος τον λόγο ….και έγινε στην κυριολεξία κόλαση. Περιττό να πω πως η συζήτηση με το ακροατήριο σταμάτησε σε μένα γιατί αυτό που έγινε μετά την τοποθετηση μου για το θέμα αλλά κυρίως μετά την ερώτηση μου …δύσκολα περιγράφεται..

Τους είπα πως με λένε, πως είμαι εθελοντής στο ΜΚΙΕ και τους ανέφερα τα στατιστικά στοιχεία από τους ανασφάλιστους καρκινοποθείς. Αμέσως μετά ακολούθησε η ερώτηση μου

” θα ΄ηθελα να ρωτήσω όλους εσάς που σχεδιάζετε την μεταρρύθμιση, στα σχέδια σας θα προβλέπεται η δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών ή θα συνεχίσετε να δείχνετε την ίδια αδιαφορία; ”

Παπανικολάου: ( σε έξαλλη κατάσταση)” σας παρακαλώ Κε Βήχα να προσέχετε πως μιλάτε, να λείπουν οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί”

Εγώ: ” ζητώ συγγνώμη για την λέξη αδιαφορία αλλά πιστέψτε με δεν μπορούσα να βρώ ηπιότερη λέξη για να περιγράψω αυτό που κάνετε σε αυτούς τους ασθενείς”

Παπανικολάου: ( σε ακόμη πιο έξαλλη κατάσταση) ” να ανακαλέσετε αυτό που είπατε τώρα”

Εγώ: ” πολύ ευχαρίστως να ανακαλέσω αλλά οι άλλες λέξεις που μένουν να χρησιμοποιήσω για να περιγράψω αυτό που κάνετε στους ανασφάλιστους, εσείς μου περιορίζετε το λεξιλόγιο, είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΉ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, και ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ”

Ο Θεοδωράκης( σε πλήρη υστερία): ” ποιός είστε κύριε και με ποιά ιδιότητα είστε εδώ”

Εγώ : ” Εγώ είμαι ο Γιωργος Βήχας εθελοντής γιατρός που περιθάλπτω τα θύματα σας εσείς ποιός είστε;”

Παπανικολάου( πρός τον θεοδωράκη) : ” τον ξέρω εγώ και αυτόν και το ΜΚΙΕ ” ΣΥΝΕΧΊΖΕΙ πρός εμένα: ΄΄ σας παρακολουθώ πολύ στενά αυτά που λέτε και τα δελτία τύπου που βγάζετε. Ο λόγος είναι καταγγελτικός, ποτέ δεν ήρθατε να καθήσετε μαζί μας να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις”

Εγώ: ” Πότε μας καλέσατε και δεν ήρθαμε; Όσες φορές απευθύνθηκα στο υπουργείο υγείας αναζητώντας λύσεις η απάντηση που έπαιρνα ήταν ο ανασφάλιστος σοβαρά πάσχων ασθενής για σας αποτελεί λογιστικό πρόβλημα”

Παπανικολάου και Θεοδωράκης σε μαζική υστερία εν είδη χορωδίας ( παράφωνης): ” είστε ψεύτης κύριε…”

Παπανικολάου πρός εμένα: ” σας καλώ την Δευτέρα στο γραφείο μου να συζητήσουμε”

Εγώ: ” χαίρομαι πολύ για την πρόσκληση, την Δευτέρα θα είμαι εκεί μαζί με όλα τα στοιχεία που φανερώνουν την εγκληματική σας αδιαφορία, στοιχεία που είναι στην διάθεση όλων αυτών των κυρίων της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας της ευρωπαικής του υπουργείου υγείας της γερμανίας ,της task force.”

Ακολούθησε ένα πανδαιμόνιο, η συζήτηση φυσικά διακόπηκε, όλοι οι ξένοι στους οποίους μετέφραζαν τα πάντα είχαν μείνει εμβρόντητοι στις θέσεις τους όπως και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Εγώ έφυγα ( τρέχοντας είναι η αλήθεια) αμέσως μετά.

 

Γιώργος Βήχας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *