Σε κοινή συστράτευση καλεί πολίτες και φορείς ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης

ρροδοπηΚάλεσμα για κοινή συστράτευση προς όλους τους φορείς και πολίτες της Ροδόπης απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, Στέργιος Κυριαζίδης, για τη στήριξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μέλη του Δ.Σ. στα τοπικά ΜΜΕ της Κομοτηνής.

Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε προκειμένου τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου να ενημερώσουν τους πολίτες της Ροδόπης για τις εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες που προκύπτουν από τις σχεδιαζόμενες επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), με τις περικοπές του ΕΟΠΥΥ, καθώς επίσης και του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως και της μεταρρύθμισης της νοσοκομειακής περίθαλψης, οι οποίες οδηγούν :

Στην υπολειτουργία τοπικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Στο κλείσιμο και κατάρρευση των διαγνωστικών εργαστηρίων και κλινικο – εργαστηριακών γιατρών.

Στην τροποποίηση λειτουργίας Νοσοκομείων και των συνθηκών νοσοκομειακής περίθαλψης.

 

«Η υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας με περικοπές της τάξεως των 25-30% στον προϋπολογισμό του 2014, καθώς επίσης η απασφάλιση των εργαζομένων και οι ανασφάλιστοι, έχουν φέρει την Ελλάδα να υπολείπεται κατά 1.000 ευρώ κατά κεφαλήν από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ για τις δαπάνες υγείας στη χώρα, με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2014 να μειώνεται δραματικά κατά 2,2 δις ευρώ. Ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα κυμανθεί στα 5,25 δις με περικοπή συνολικής χρηματοδότησης κατά 30%, φαρμακευτικής κατά 15% και κάλυψη παροχών κατά 25%. Η συστηματική υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας δεν είναι συμβατή με την απαραίτητη ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας και απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα, τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. και νοσοκομειακής περίθαλψης.

 

Τα λάθη στο σχεδιασμό και τη λειτουργία του ΕΣΥ, αλλά και πιο πρόσφατα του ΕΟΠΥΥ είχαν ως αποτέλεσμα η Π.Φ.Υ. αντί να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας, να είναι ο αδύνατος κρίκος ή μάλλον ο ανύπαρκτος κρίκος του συστήματος» ανέφερε ο Στέργιος Κυριαζίδης.

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης σημείωσε ότι «η Π.Φ.Υ. ποτέ δεν μπόρεσε να οργανωθεί ως τέτοια στη χώρα μας, παραμένοντας μέχρι σήμερα πολυκερματισμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη και όχι, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, σύστημα πρόληψης, προαγωγής και αγωγής υγείας, οικογενειακής, ιατρικής νοσηλείας στο σπίτι κ.α.

 

Σήμερα όμως που η οικονομική κρίση διεθνώς και ιδιαίτερα στη χώρα μας, θέτει ως προτεραιότητα τη μετατόπιση του βάρους της περίθαλψης από τα δαπανηρά νοσοκομεία στις πολύ πιο οικονομικές και προσιτές εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες, η οργάνωση ενός συστήματος Π.Φ.Υ. αποτελεί άμεση ανάγκη για την επιβίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου άλλες πελατειακές και συντεχνιακές ανάγκες υπηρετούσαν.

 

Ωστόσο όμως, η ολοκλήρωση του ΕΣΥ και η μετατροπή του από μια σπάταλη δημόσια υπηρεσία σε ένα σύγχρονο δημόσιο οργανισμό, προϋποθέτουν εκτός της Π.Φ.Υ. και την ύπαρξη ενός κεντρικού οργάνου σχεδιασμού, συντονισμού, ελέγχου και αξιολόγησης, όπως συμβαίνει σε κάθε Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ευρώπη, ώστε να πάψει το ΕΣΥ να διοικείται παλαιοκομματικά από το γραφείο του εκάστοτε Υπουργού Υγείας».

 

Τέλος, ο Στέργιος Κυριαζίδης απηύθυνε κάλεσμα προς τους βουλευτές, περιφερειακούς και δημοτικούς εκπροσώπους, πρόεδρους συλλόγων, εκπρόσωπους ΟΤΑ, πρόεδρους σωματείων ασθενών και σε φορείς της πόλης για κοινή συστράτευση και παρέμβαση για την εξασφάλιση του επιθυμητού επιπέδου παρεχόμενης φροντίδας υγείας, με στήριξη τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα υγείας και με πλήρη αντίθεση στην, υπό διαμόρφωση, πολιτική υγείας που στηρίζεται στον εκφοβισμό και την απαξίωση του ιατρικού κόσμου.

 

«Οι γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προσφέρουν κακοπληρωμένη, απλήρωτη ή καταληστευμένη εργασία και αποτελούν την τελευταία ελπίδα προστασίας του πολίτη στην επερχόμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

 

Η πολύτιμη βοήθεια σας είναι άκρως απαραίτητη για τη δημιουργία ενός μετώπου φορέων και πολιτών κατά της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας.

 

Απαιτούμε την εφαρμογή πολιτικών που αναγνωρίζουν έμπρακτα ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα προς πώληση με τους κανόνες της αγοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριαζίδης.

 

Αλέξανδρος Μάινας : «Καμία απόλυση συναδέλφων»

 

Να μη γίνει καμία απόλυση συναδέλφων, ειδικότερα αυτή την περίοδο που η χώρα διανύει κρίση και οι ανασφάλιστοι φθάνουν στους 3,5 εκ. πολίτες, ζήτησε το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, Αλέξανδρος Μάινας.

 

«Διανύουμε ήδη τα μισά της απεργίας των ιατρών του ΕΟΠΥΥ που αντιδρούν στις απολύσεις των 2.200 συναδέλφων μας σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα. Η κατάληξη αυτή βέβαια δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς η αποδόμηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε από τη στιγμή που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια. Το χρονικό αυτό διάστημα εσκεμμένα έγιναν τραγικά λάθη τα οποία οδήγησαν στην απαξίωση του αλλά και στην οικονομική του παράλυση» τόνισε ο κ. Μάινας.

 

Πιο συγκεκριμένα :

 

Στον ΕΟΠΥΥ συμπεριελήφθησαν ασφαλισμένοι με διαφορετικές εισφορές απολαμβάνοντας ωστόσο όλοι τις ίδιες υπηρεσίες υγείας.

Για δύο χρόνια δεν έγινε καμία προμήθεια αντιδραστηρίων για τα μικροβιολογικά εργαστήρια καθιστώντας τα έτσι ενεργά.

Καταργήθηκε το γνωστό 184 που ήταν δωρεάν για τους ασφαλισμένους και αντικαταστάθηκε με τους γνωστούς τηλεοπτικούς αριθμούς που κοστίζουν σκανδαλωδώς τουλάχιστον 5 ευρώ στον ασφαλισμένο για κάθε ραντεβού του.

 

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μάινα, οδήγησαν τη πλειοψηφία των ασφαλισμένων στα ιδιωτικά ιατρεία όπου και εκεί έγιναν τραγικά λάθη που με τη σειρά τους οδήγησαν στον εκτροχιασμό των οικονομικών του ταμείου.

 

Επιτράπηκε ανεξέλεγκτα η παραπομπή και η εκτέλεση παραπεμπτικών για μικροβιολογικές και διαγνωστικές εξετάσεις προς τις ιδιωτικές δομές όπου κοστίζουν πιο ακριβά στο Κράτος καθώς εμπεριέχεται το κέρδος των ιατρών αλλά και στον ασθενή καθώς καλείται να πληρώσει 15% συμμετοχή.

Δεν έγινε ισόρροπη κατανομή των ιατρών ανά γεωγραφική περιοχή με αποτέλεσμα να εμφανιστούν περιοχές με περίσσεια συμβεβλημένων ιατρών και περιοχές με παντελή έλλειψη πολλών ειδικοτήτων, όπως η Ροδόπη.

 

«Όταν ο τελικά ΕΟΠΥΥ συνειδητοποίησε το οικονομικό έλλειμμα για να το διορθώσει έκανε αντισυμβατική αυθαίρετη περικοπή των αποζημιώσεων των ιατρών αναδρομικά (claw back) που σε συνδυασμό με το rebate, την παρακράτηση του 10% και την αποζημίωση του 10% στις ιδιωτικές εταιρείες που θα διενεργούν τους ελέγχους στις εξετάσεις, η τελική αποζημίωση για τον ιδιώτη γιατρό να φθάνει στο 20-40% με 6 μήνες καθυστέρηση πληρωμής οδηγώντας τους γιατρούς σε οικονομικό αφανισμό.

 

Σε αυτό το νέο τοπίο που απαξιώθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες των δημοσίων δομών, όπου ο ασθενής έβαλε βαθειά το χέρι στην τσέπη του και όπου ο γιατρός θα αποζημιωθεί με τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων εποχής του 1991 για τις οποίες αγόρασε αντιδραστήρια με τιμές 2013 προέκυψε η απόφαση του ΥΥΚΑ για να γίνει αγοραστής υπηρεσιών υγείας ως το μόνο σωτήριο μέτρο για να αναβαθμιστεί η ΠΦΥ» δήλωσε ο Αλέξανδρος Μάινας.

 

Όπως είπε ο κ. Μάινας, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης σχεδιάζεται απο το ΥΥΚΑ:

 

Να απολυθούν 2.200 γιατροί γιατί δεν είναι απαραίτητοι στον νέο φορέα ειδικότητας όπως πχ ο καρδιολόγος, ο ορθοπεδικός, ο γυναικολόγος, ο χειρούργος.

Να ενοποιηθεί η ΠΦΥ (ΚΥ και πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ) όμως με γιατρούς διαφορετικών εργασιακών σχέσεων που θα οδηγήσει σε δυσλειτουργία του συστήματος όταν μάλιστα θα απαιτηθεί η 24ωρη λειτουργία τους.

Να εισαχθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού που ως θηροφύλακας ή ηθμός για κάθε παραπομπή σε ΔΦΥ ή γιατρούς ειδικοτήτων θα αυξήσει το κόστος, θα προκαλέσει δραματική υποχώρηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις διαπλοκής στο σύστημα ΠΦΥ.

 

Για τους λόγους αυτούς ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης ζητάει :

 

Να μη γίνει καμία απόλυση συναδέλφων καθώς ο ρόλος των δημόσιων δομών είναι σημαντικός ιδίως στην περίοδο κρίσης όπου οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έχουν φθάσει τα 3,5 εκ.

Να ενοποιηθούν όλες οι δομές ΠΦΥ και να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Να διαχωριστεί η ΠΦΥ από τη ΔΦΥ και να μην γίνεται καμία εισαγωγή σε νοσοκομείο χωρίς να υπάρχει παραπομπή από την ΠΦΥ.

Να αυξηθεί το ποσοστό χρηματοδότησης της ΠΦΥ από τον ΕΟΠΥΥ.

Να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ιδιώτες συναδέλφους που το επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

Να μην γίνεται η αμοιβή των γιατρών με πάγια αντιμισθία αλλά κατά πράξη και περίπτωση.

Να γίνεται έλεγχος στις ανεξέλεγκτες δαπάνες για εξετάσεις και να γίνει εισαγωγή του θεσμού του πλαφόν ώστε να αποφεύγονται πρακτικές claw back.

Να γίνει εισαγωγή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς και να δοθούν κίνητρα και αντικίνητρα για την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας.

Να εισαχθούν και να εφαρμοστούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης ώστε να μειωθεί και άλλο η φαρμακευτική δαπάνη και να εξοικονομηθούν πόροι για την ΠΦΥ.


http://www.iskoz.gr/index.php/eidiseis/iatrika-nea/4758-2013-12-12-14-25-00

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *